«Για τα Χανιά, ένας υπέροχος μύθος, είναι εκείνος που μιλάει για την αρχαία διαμάχη μεταξύ Μουσών και Σειρήνων, για το ποια θεότητα θα έχει τα σκήπτρα στις Τέχνες. Οι Θεοί του Ολύμπου που κλήθηκαν να δώσουν τη λύση, όρισαν ένα αγώνα, στο λόφο – πάνω από το κόλπο των Χανίων. Οι Μούσες νίκησαν και έκτοτε λατρεύτηκαν ως οι Θεότητες της Τέχνης, ενώ «Μουσείο» ονομάστηκε ο χώρος όπου η Τέχνη αποθεώνεται πλέον. Οι ηττημένες Σειρήνες, πέταξαν τα φτερά τους, έμειναν «άπτερες», έγιναν λευκές και έπεσαν στη θάλασσα. Για χάρη τους, σύμφωνα πάλι με τον μύθο (Στέφανος Βυζάντιος 6ος αι. μ.Χ.) πριν φύγουν οι Θεοί έχτισαν κι έδωσαν το όνομά τους στην Αρχαία Απτέρα που βρίσκεται εκεί σε πανοραμικό σημείο ανατολικά του κόλπου της Σούδας και αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πόλεις – κράτη της αρχαιότητας με ιστορία που φτάνει ως τον 8ο αιώνα π.Χ. Μετά όμως που να πήγαν οι θεοί;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Χανιά, ζω στην περιοχή της Χαλέπας και ακόμα και σήμερα η αγαπημένη μου βόλτα, όταν θέλω να χαλαρώσω και να χαθώ στις σκέψεις μου, είναι από το σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου μέχρι τα Ταμπακαριά και στο υπέροχο λιμανάκι της Αγίας Κυριακής.
Αν πάλι θέλω να την μεγαλώσω περνάω κι από την «Χονολουλού» -εκεί όπου η Ελευθερίου Βενιζέλου συναντά την Ακρωτηρίου- βλέπω το «Βόλακα» στην παραλιακή διαδρομή, την όμορφη παραλία, που είναι μια κούκλα μέσα στα Χανιά.
Από μικρό παιδί σχεδόν συγκινούμαι μ’ αυτήν τη διαδρομή. Στο μικρό εκκλησάκι που βαπτίστηκα, έχω αφήσει άπειρες εικόνες…
Προχωρώντας δυτικά, φτάνεις στην παλιά πόλη των Χανίων. Το ενετικό λιμάνι μοιάζει σαν καρτ-ποστάλ και όταν το επισκέπτεσαι είναι, μετά βεβαιότητας, καλύτερο από αυτό, που φαντάζεσαι.
Μια βόλτα στα σοκάκια της πόλης αρκεί για να νιώθεις την πολυπολιτισμικότητά της. Το πέρασμα των Ενετών αποτυπώνεται στην αρχιτεκτονική του λιμανιού και της παλιάς πόλης, ο Αιγυπτιακός φάρος, σήμα κατατεθέν της πόλης αλλά και οι τούρκικοι μιναρέδες στη διπλανή συνοικία της Σπλάτζιας, συνυπάρχουν στην πόλη και συνθέτουν το μωσαϊκό των πολιτισμών, που άφησαν τα ίχνη τους στο πέρασμα τους από τα Χανιά.
Κάθε μνημείο, κάθε σοκάκι, αφήνει το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα και όλα μαζί συνθέτουν τα Χανιά που αγαπώ! Τα Χανιά που και οι Θεοί αγάπησαν.
Η καλύτερη ώρα για να χαθείς στο Ενετικό λιμάνι είναι αργά το απόγευμα. Να περπατήσεις μέχρι τον φάρο και να απολαύσεις το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και τον ήλιο να χάνεται πίσω από τον φάρο ενώ ο ουρανός κοκκινίζει, «φλέγεται». Να βγάλεις τις φωτογραφίες σου, αυτές που θα σου θυμίζουν ότι θα επιστρέψεις σύντομα στην πόλη.
Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να αποφύγεις, είναι να περάσεις το φαράγγι της Σαμαριάς, το πιο διάσημο φαράγγι του πλανήτη! Το 1962 ανακηρύχθηκε ένας από τους πρώτους Εθνικούς Δρυμούς, ενώ από το 1981 έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO. Όπως λένε οι Σφακιανοί «ένας είναι ο Φάραγγας, της Σαμαριάς!!! Τα άλλα είναι…φαράγγια».
Από το οροπέδιο του Ομαλού, σε υψόμετρο 1.227 μ., απλώνονται μπροστά σου τα 13 χιλιόμετρα του παραδείσου. Ζωντανή φύση, ενδημικά πουλιά, βότανα, τα μοναδικά κρι-κρι κι ένα μονοπάτι που απλά σε αφήνει άφωνο. Νιώθεις την ευλογία και την ικανοποίηση, όταν καταφέρεις να το διασχίσεις. Λίγο πριν το τέλος είναι οι «Πόρτες», το πιο στενό σημείο του φαραγγιού και λίγο πριν την έξοδο νιώθεις το αεράκι να σε αγκαλιάζει από την παραλία της Αγίας Ρουμέλης. Και σίγουρα ποτέ δεν θα ξεχάσεις την βουτιά σου εκεί μετά από τις σχεδόν 6 ώρες διάσχισης του φαραγγιού!
Από την περιοχή των Σφακίων δε φεύγεις αν δεν κολυμπήσεις όπου βλέπεις παραλία: Λουτρό, Άγιο Παύλο, Μάρμαρα, Φραγκοκάστελο, Γλυκά Νερά, Φοίνικας ακόμα και στον Ίλιγγα, όπου θα φτάσεις με σκάφος ή μεtaxiboat. Όλες τις παραλίες αξίζει να τις ανακαλύψεις και να κολυμπήσεις στα κρυστάλλινα νερά τους.
Στα Σφακιά ο όρος «κρητική φιλοξενία» έχει άλλη βαρύτητα, όπως και η κουζίνα τους. Σφακιανές πίτες για πρωινό, για κολατσιό ή για επιδόρπιο, για βραδινό και φυσικά με συνοδεία τσικουδιάς είναι μία εμπειρία, που δεν θες να την χάσεις. Συνοδεύεται πάντα με μαντινάδα, της στιγμής και μόνο για σένα, από τους φιλόξενους Σφακιανούς! Άσε τους ντόπιους να σε φιλέψουν και σίγουρα θα σε μαγέψουν.
Κι αν έχεις όρεξη και για κάτι extreme, μια βόλτα στην γέφυρα της Αράδαινας θα σε αποζημιώσει. Το σίγουρο είναι ότι θα σου κόψει την ανάσα.
Λίγο πιο Δυτικά θα βρεθείς στη Σούγια, στο υπέροχο Σέλινο, στην Παλαιόχωρα. Είναι μοναδική, υπέροχη η ακτογραμμή τους κι λίγο πιο εκεί η μαρτυρική Κάνδανος.
Θες να ξεχάσεις κινητό, άγχος, υποχρεώσεις ακόμα και αυτοκίνητο; Η απάντηση κρύβεται στη Γαύδο, στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, όπου μπορείς να ξεχαστείς και να βιώσεις τις πιο υπέροχες κι εναλλακτικές διακοπές που έχεις ζήσει ποτέ.
Σύμφωνα με τη μυθολογία εκεί η Καλυψώ κρατούσε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα για 7 χρόνια! Στο νησί της Καλυψούς λοιπόν ο χρόνος σταματά. Στις λιγοστές ταβέρνες του νησιού θα γευτείς τη νοστιμιά της κρητικής κουζίνας με αγνά υλικά που παράγονται εκεί. Συνταγές με ντόπια κρέατα, σταμναγκάθι, τυρί και φυσικά πάντα η καλοδεχούμενη τσικουδιά!
Σε απλό δωμάτιο ή σε σκηνή το μόνο που έχει σημασία είναι οι ατελείωτες ώρες πεζοπορίας, κολύμβησης στις υπέροχες παραλίες της Τρυπητής, του Αι Γιάννη, του Ποταμού, του Πύργου με θέα το Νότιο Κρητικό Πέλαγος.
Μην ανοίγεις τα μάτια σου το όνειρο συνεχίζεται. Με πάνω από 250 χιλιόμετρα υπέροχης και κρυστάλλινης ακτογραμμής η επόμενη στάση είναι στον Δήμο Κισσάμου. Εκεί θα συναντήσεις τις πιο πολυβραβευμένες και ξακουστές παραλίες του κόσμου! Ναι! Φαλάσαρνα, Μπάλος κι Ελαφονήσι που μοιράζεται με το Δήμο Κανδάνου Σελίνου. Τα μάτια σου ανοιχτά για να συλλέξεις εικόνες από αυτές τις μοναδικές φυσικού κάλλους παραλίες με τα τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά. Δεν θα θες να βγεις από την θάλασσα.
Κι αν το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης είναι μαγικό, στα Φαλάσαρνα σού κόβει την ανάσα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην επισκεφτείς ξανά και ξανά τις παραλίες αυτές. Και λίγο πιο εκεί η αγαπημένη Κίσσαμος. Αυθεντικοί άνθρωποι. Εκεί θα γευτείς τα πιο νόστιμα κρασιά, τα μοναδικά μαγειρευτά, ολόφρεσκα ψάρια, υπέροχα και παραδοσιακά γλυκά! Καλτσούνια, ξεροτήγανα όλα παρέα με τη γνωστή σου πια τσικουδιά. Κι αν αναζητάς να ακούσεις παραδοσιακή κρητική μουσική, στην Κίσσαμο έχει σχολή! Τα καλύτερα πανηγύρια τα ζεις εδώ. Η Κίσσαμος είναι από τις πιο έντονα δραστήριες πολιτιστικά περιοχές.
Το ταξίδι συνεχίζεται…Τα Χανιά θες μέρες για να τα ανακαλύψεις. Θες προετοιμασία. Είναι η ιστορία τους που τα κάνει μαγικά. Ερωτεύεσαι κι έρχεσαι και ξαναέρχεσαι. Κάνεις όνειρα, εμπνέεσαι.
Τα υπέροχα χωριά του Δήμου Αποκορώνου, σου δημιουργούν την αίσθηση ότι είσαι ένας από τους ντόπιους. Είναι το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, η δασώδης βλάστηση και οι υπέροχοι μικροί οικισμοί, που δίνουν στις διακοπές σου άλλο χαρακτήρα. Μικρά αρχοντικά και υπερπολυτελή ξενοδοχεία, συνυπάρχουν αρμονικά. Αλμυρίδα, Βάμος, Βρύσες, Γεωργιούπολη, Κεφαλάς μερικά μόνο από τα υπέροχα μικρά χωριουδάκια με τους υπέροχους ανθρώπους τους. Δοκίμασε τα μοναδικά τυριά μαζί με το πιο νόστιμο μέλι που έχεις γευτεί ποτέ, το γιαούρτι- παγωτό που σου ξυπνά την αίσθηση των παιδικών σου χρόνων, τα γλυκά του κουταλιού. Στα Χανιά όλα είναι εμπειρίες.
Υπέροχες εκκλησίες και μοναστήρια χαμένα μέσα στα δάση. Μια ηρεμία στην ατμόσφαιρα που όλοι έχουμε ανάγκη. Στον Αποκόρωνα οι βόλτες στα μικρά χωριά είναι αυτό που θα σου αρέσει περισσότερο. Το καλοκαίρι δεν ξεχνάμε τις πολιτιστικές βραδιές παρέα με ένα ποτήρι κρασί. Κι αν είσαι τυχερός θα παρακολουθήσεις και μια συναυλία με παραδοσιακή ή έθνικ και έντεχνη μουσική. Τον Αύγουστο δε, θα χορτάσει η ψυχή σου χορό και καλό φαγητό στα πανηγύρια.
Είσαι σε διακοπές….απόλαυσε τα πάντα.
Καθώς οι Θεοί «βόλταραν» στα Χανιά, να δούμε ξανά την Αρχαία Απτέρα εκεί όπου μετά από 2.000 χρόνια, αναβιώνουν που και που ραψωδίες του ονείρου ή που φωταγωγείται κατάλληλα από την Περιφέρεια Κρήτης, για το υπέροχο Αυγουστιάτικο φεγγάρι.
Ο Δήμος Πλατανιά, είναι ο πιο τουριστικός δήμος του νομού Χανίων με τις πιο οργανωμένες παραλίες και φυσικά τα περισσότερα ξενοδοχεία. Εκεί τα βράδια τα εστιατόρια, τα τουριστικά μαγαζιά, τα beach-bar γεμίζουν από τους τουρίστες που αναζητούν τη διασκέδαση, την απόλαυση και την κοσμοπολίτικη αύρα στις διακοπές τους. Όμως κι εδώ μικρά διαμάντια είναι κρυμμένα παντού γιατί ο Πλατανιάς έχει τις δικές του ομορφιές. Εκτός από την τουριστική ανάπτυξη που τις τελευταίες δεκαετίες δυναμικά έχει μπει στις ζωές και την οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων, δεν ξεχνάμε την αγροτική παραγωγή της περιοχής. Λάδι, πορτοκαλιές, αβοκάντο, σταφύλια και κηπευτικά συνδράμουν και ολοκληρώνουν τη ζωή του τόπου.
Η βόλτα στο Βοτανικό Πάρκο απαραίτητη καθώς μέσα σε 200 στρέμματα κρύβονται όλα όσα θες να ανακαλύψεις! Όπως και στο χωριό Βούβες, όπου θα δεις την αρχαιότερη ελιά του κόσμου καθώς και το μουσείο της. Στο καφενεδάκι μη λησμονήσεις να πιεις το καφεδάκι σου και να ακούσεις τις ιστορίες που έχουν να σου πουν οι ντόπιοι.
Είμαι Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κρήτης και ως Περιφέρεια αναδεικνύουμε με το ίδιο πάθος, τις ομορφιές όλης της Κρήτης.
Όμως έχω και τις αδυναμίες μου. Μία από αυτές η πεζοπορία, που είναι κάτι που με γεμίζει, με ενθουσιάζει. Μικρά ή μεγάλα μονοπάτια χαμένα μέσα σε μοναδική φυσική ομορφιά, είναι ό, τι αναζητώ. Από το αγαπημένο μοναστήρι του Γουβερνέτου στο Ακρωτήρι Χανίων, ξεκινά μια διαδρομή που στο τέλος θα σε οδηγήσει στου «Αγιού τ’ αυλάκι». Αυτά τα μονοπάτια της ανεξερεύνητης Κρήτης, το να γίνεσαι εξερευνητής της ζωής, ενώ δουλεύεις στην Κρήτη, είναι το απλό, μεγάλο μυστικό μου.
Λίγο… σας ταξίδεψα πολύ λίγο, στα δικά μου Χανιά… Απολαύστε τα κι εσείς!
Από τον Κυριάκο Κώτσογλου