Η αγάπη για την Σύρο ξεκίνησε 20 χρόνια πριν, όταν η πεθερά μου, η εικαστικός Ίρις Ξυλά – Ξαναλάτου, ήρθε στο νησί για να εγκαινιάσει το ολοκαίνουργιο τότε πολιτιστικό κέντρο.
Όντας βαθιά καλλιτεχνική φυσιογνωμία μαγεύτηκε από την αρχοντιά του τόπου και τις ομορφιές του. Έτσι φτάσαμε και εμείς μαζί της στη Σύρο, που είναι τουριστικός προορισμός παγκόσμιας εμβέλειας. Από τότε ως σήμερα η αγάπη για τη Σύρο γίνεται πιο δυνατή γιατί πάντα κάτι καινούργιο έρχεται να μας γοητεύσει.
Με το που φτάνεις στο νησί αντικρίζεις την Ερμούπολη, την πρωτεύουσα της Σύρου, που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από την επαναστατημένη Ελλάδα του 1821.
Σε γοητεύει αμέσως από την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της και αποπνέει μια αύρα νεοκλασικού ρομαντισμού συνδυάζοντας αρμονικά στοιχεία από την αρχαία Ελλάδα και τη δυτική Ευρώπη. Η πόλη λες και είναι σκαρφαλωμένη σε δύο λόφους, που ο καθένας στην κορυφή του έχει από μία εκκλησία. Από την μία δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Αναστάσεως, η Ορθόδοξη εκκλησία, χτισμένη σε επιβλητικό σημείο που μοιάζει να αντισταθμίζει την εξίσου επιβλητική Καθολική εκκλησία του Σαν Τζώρτζη στον λόφο της Άνω Σύρου.
Η κλασική πόλη, αποπνέει αίγλη με τα όμορφα αρχοντικά σπίτια, τις πλατείες, το επιβλητικό Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη, την πανέμορφη συνοικία Βαπόρια με τα υπέροχα αρχοντικά. Αλλά και τον επιβλητικό ναό του Αγίου Νικολάου, τον πολιούχο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, που ξεχωρίζει για τα ακριβά υλικά και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της κατασκευής του, το Θέατρο «Απόλλων», που ο αστικός μύθος λέει πως είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και που κάθε χρόνο φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου Κλασικής Μουσικής και καταλήγουμε στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου για να δείξουμε με περηφάνια το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που δεσπόζει στον Πρόναο. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να ακούσετε τον ιερέα του Ναού να εξηγεί με θέρμη την ιστορία αυτής της εικόνας.
Όταν οι φίλοι μας φτάνουν στη Σύρο ξανά ανακαλύπτουμε μαζί τους την Ερμούπολη, που διατηρεί και αναδεικνύει την αίγλη μια άλλης εποχής.
Λατρεύουμε επίσης τις βόλτες στα γραφικά σοκάκια της Άνω Σύρου, εκεί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μάρκος Βαμβακάρης. Η «φραγκοσυριανή» του έχει την τιμητική της στα ρεμπετάδικα της Άνω Σύρου. Προτείνω επίσκεψη στο Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη για να εμβαθύνετε στον αντιδραστικό κόσμο των ρεμπετών.
Συνεχίζουμε για Άνω Μεριά με άγρια ομορφιά, μυρωδιές από φασκόμηλα και θυμάρια και μονοπάτια που σε βγάζουν σε ονειρεμένες παραλίες. Αξίζει να γνωρίσει κανείς αυτή την ξεχωριστή πλευρά του νησιού αρκεί βέβαια να είναι προετοιμασμένος για αρκετή πεζοπορία.
Από την Άνω Μεριά θα δείτε το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του νησιού με το βλέμμα να ταξιδεύει σε: Τήνο, Άνδρο, Γυάρο, Κύθνο, Τζια και Σέριφο που απλώνονται μπροστά.
Δεν υπάρχει καλοκαίρι, που να μην μπούμε στην βάρκα για τον Άγιο Στέφανο. Εκεί βρίσκεται ένα υπέροχο ξωκλήσι χτισμένο κυριολεκτικά στην εσοχή ενός εντυπωσιακού βράχου στην παραλία του Αρμέου.
Εναλλακτικά φτάνεις εκεί ακολουθώντας ένα μονοπάτι 15 λεπτών από τον Γαλησσά. Η πιο ξεχωριστή μέρα για να το επισκεφτείτε είναι 19 Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής του.
Ο Γαλησσάς, ένας παραλιακός οικισμός χτισμένος σε μια γραφική τοποθεσία γύρω από ένα φυσικό λιμανάκι με ολόχρυση άμμο.
Από παραλίες σχεδόν υπνωτισμένα επιλέγουμε το Κόμητο. Σκιά από τα αρμυρίκια, λίγες ξαπλώστρες και μια καντίνα αρκούν για να νιώσεις ότι ξαναζείς τα καλοκαίρια των παιδικών σου χρόνων. Το Κόμητο το αγαπάμε και για τα watersports.
Για όσους όμως επιθυμούν περισσότερες ανέσεις κι ένα πιο κοσμοπολίτικο περιβάλλον, σίγουρα στις Αγκαθωπές θα βρουν αυτό ακριβώς που ζητούν. Βρίσκεται λίγο πριν το Κόμητο. Εκεί στην όμορφη παραλία με τα κρυστάλλινα νερά και την άμμο που χρυσίζει δεσπόζει το «Ono Concept».
Τρεις σεφ, ο Κώστας Μπουγιούρης στο «Ηλιοβασίλεμα», ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης στο «Σαν Μιχάλη» και η Λίνα Φουρνιστάκη στο «OnoConcept» και το «Αλλού Γυαλού» στο Κίνι, βάζουν την Σύρο δυνατά στον γαστρονομικό χάρτη. Για όλους εμάς που αγαπάμε το καλό φαγητό αυτό έχει μεγάλη αξία.
Στο γραφικό ψαροχώρι Κίνι, που είναι ένας τουριστικός παραθαλάσσιος οικισμός, μπορείτε να απολαύσετε τοπικές γεύσεις στις ταβέρνες, που βρίσκονται κατά μήκος του μικρού λιμανιού. Από εκεί, αν θέλετε να ανακαλύψετε τις βόρειες παραλίες του νησιού, μπορείτε να πάτε είτε μέσα από δύσβατα μονοπάτια είτε να επιβιβαστείτε σε καΐκι και να πάτε δια θαλάσσης.
Στην Ερμούπολη το στέκι μας είναι η «Κουζίνα», όπου ο Ανέστης και η Βάσω μάς υποδέχονται πάντα με ζεστασιά ενώ για ποτό με θέα τα Βαπόρια, το Ciel είναι μαγικό. Τέλος, μικροί μεγάλοι λατρεύουμε το σπιτικό παγωτό στο Django.
Όσο περισσότερο γράφω τόσο συνειδητοποιώ ότι μπορεί κανείς να προτείνει άπειρα πράγματα όμως μεγάλη αξία έχει πάντα να ανακαλύπτεις τον κάθε τόπο με την δική σου ματιά.
Αξίζει να επισκεφτείτε και το αριστοκρατικό θέρετρο της Σύρου με τα υπέροχα αρχοντικά της, την Ποσειδωνία, γνωστή και ως Ντελαγκράτσια, από την καθολική εκκλησία Μαντόνα ντε λα Γκράτσια.
Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Μέγα Γιαλού έχει εύκολη πρόσβαση και μεγάλη γκάμα από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Ο Φοίνικας, που πήρε το όνομα του από το αρχαίο λιμάνι των Φοινίκων, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να φιλοξενεί ιδιωτικά σκάφη, αγώνες ιστιοπλοΐας και θαλάσσια σπορ.
Και πριν φύγετε μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας τα διάσημα κεράσματα του νησιού: τα λουκούμια και τις χαλβαδόπιτες. Το Συριανό λουκούμι, που είναι το νούμερο ένα προϊόν του νησιού, έχει μοναδική γεύση – πολλοί λένε λόγω του νερού του νησιού-και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της συριανής παράδοσης.
Για το φωτογραφικό υλικό ευχαριστώ θερμά την Κατερίνα Κατόπη.
Από την Σία Ξανάλατου
Επιμέλεια: Γωγώ Αυγερινοπούλου
Φωτογραφίες: iStock/Getty Images/Ideal Images