Η Βασίλισσα των πόλεων, η πρωτεύουσα του Βυζαντίου, εγκαινιάστηκε στις 11 Μαΐου του 330μ.Χ. και είχε το όνομα Κωνσταντινούπολη ενώ μετά την Άλωση από τους Τούρκους, στις 29 Μαΐου του 1453 μετονομάστηκε σε Istanbul (σ. σ. εις την Πόλη), είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με πληθυσμό που ξεπερνά τα 15.000.000 κατοίκους.
Η Κωνσταντινούπολη είναι χτισμένη πάνω στον Βόσπορο, που ενώνει τη θάλασσα του Μαρμαρά με την Μαύρη Θάλασσα και χωρίζεται σε δύο τμήματα, το ευρωπαϊκό και το ασιατικό.
Η πόλη πάνω στον Κεράτιο κόλπο, στο φυσικό λιμάνι, όπου τα νερά «μπλέκουν» με αυτά της θάλασσας του Μαρμαρά και του Βοσπόρου, κλέβει αμέσως τις καρδιές.
Κάθε φορά, που επισκέπτομαι την Κωνσταντινούπολη έχω ένα δυνατό αίσθημα αναπόλησης. Περπατώντας στις γειτονιές της, εκεί στο Πέραν αισθάνομαι ότι από κάπου θα ξεμυτίσει η προγιαγιά μου και θα μου προσφέρει τα εξαιρετικά γλυκά της και θα μου πει όλα τα νέα και τις ιστορίες από την οικογένεια.
Η βόλτα στην Ιστικλάλ, στη μεγάλη οδό του Πέραν, στον κεντρικό πεζόδρομο της Μπέγιογλου εκεί όπου βρίσκεται και το Ελληνικό Προξενείο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, δεσπόζουν ακόμα τα όμορφα αρχοντικά των Ελλήνων του περασμένου αιώνα. Εκεί αντικρίζεις ανάμεσα στις τούρκικες επιγραφές των καταστημάτων -αφού είναι και εμπορικός δρόμος- ελληνικά ονόματα στις γωνίες των κτιρίων. Εκεί είναι η στοά Χρηστάκη –Citéde Péra, το Λύκειο του Γαλατά, η εκκλησία τα Αγίας Τριάδας.
Κατά μήκος της οδού, που ξεκινά από την πλατεία Ταξίμ και φθάνει μέχρι τον Γαλατά περνά ένα κόκκινο τραμ.
Τα εμπορικά μαγαζιά βρίσκονται ακριβώς το ένα δίπλα στο άλλο, αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι στοές. Όπως η στοά Cigek Passatsi (Σιτζέκ Πασατζί), δηλαδή η στοά των λουλουδιών.
Ακριβώς δίπλα η Balik bazaar (Μπαλίκ Μπαζάρ). Η συγκεκριμένη στοά είναι από τα πιο όμορφα σημεία της Πόλης με αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, όπου έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα σε γαλλικό παλάτι. Οι μυρωδιές εδώ στο μεγαλείο τους.
Τα καταστήματα μοιάζουν με λαϊκή αγορά με τους πάγκους να φιλοξενούν όλων των ειδών τα ψαρικά. Τηγανίζουν μύδια και άλλα θαλασσινά, μπορείτε να αγοράσετε χαβιάρι σε πολύ καλή ποιότητα και τιμή και να γευτείτε μεζέδες συνοδεία γενί ρακί.
Επίσης εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε και «χρυσό κοκορέτσι» αλλά και κιοφτέ με σάλτσα ντομάτας και γιαουρτιού. Και φυσικά μπορείτε να αγοράσεις σιμίτ: σισαμένιο κουλούρι δηλαδή.
Στην Ιστικλάλ όμως πρωταγωνιστούν και τα ζαχαροπλαστεία. Άλλα πουλάνε μόνο λουκούμια σε ό, τι άρωμα και γεύση επιθυμείτε, άλλα σερμπέτια με τη μυρωδιά του βουτύρου να ξεχειλίζει. Όπως το Saray Muhallebicisi με σιροπιαστά γλυκά όπως μπακλαβάδες, εκμέκ με το μοναδικό καϊμάκι, κανταΐφι, καζάν ντιπί, ταούκ κιοκσού.
Λίγο πιο κάτω τα σόου με τον παγωτατζή δίνουν και παίρνουν με το λαστιχωτό dondurma, καιμάκι παγωτό δηλαδή να προσπαθεί να σταθεί στο χέρι του πελάτη αυτού που του το σερβίρει. Χρειάζεται υπομονή.
Στην Ιστικλάλ υπάρχει επίσης και ένα μικρό ιστορικό ζαχαροπλαστείο, το Inci Pastanesi, που προσφέρει μόνο τρία γλυκά με σοκολάτα. Το μοναδικό προφιτερόλ του, το αφράτο κέικ σοκολάτας με φρούτα και σως σοκολάτας και το υγρό κέικ σοκολάτας πλημμυρισμένο με σως σοκολάτας, το οποίο σερβίρεται σε στρογγυλό μεταλλικό σκεύος.
Στο Πέραν βρίσκεται και το Pera Palace, που είναι ένα από τα ιστορικότερα ξενοδοχεία του κόσμου. Χτίστηκε, το 1892, από την εταιρεία Wagon Lit, για να στεγάσει τους ταξιδιώτες που έρχονταν στην Κωνσταντινούπολη από το Παρίσι με το Οριάν Εξπρές. Εκεί, η συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι έγραψε το μεγαλύτερο μέρος από το διάσημο μυθιστόρημά της, «Οριάν Εξπρές».
Ακριβώς δίπλα είναι το Marmara Pera Hotel, πολύ καλό ξενοδοχείο, αρκετά οικονομικό και με υπέροχη θέα, όλων των δωματίων του, στην Κωνσταντινούπολη. Το μάτι «ταξιδεύει» μεμιάς από την Αγία Σοφία, το Τοπ Καπί και ένα μεγάλο κομμάτι του Βοσπόρου.
Στο ρετιρέ του ξενοδοχείου υπάρχει το Mikla, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, με διεθνείς βραβεύσεις. Το μενού του, που υπογράφει ο σεφ Mehmet Gürs είναι μία μίξη Τουρκο-σκανδιναβικής κουζίνας. Το μπαρ της βεράντας του Mamara Pera Hotel, είναι ιδανικό για να απολαύσετε τη θέα σε συνδυασμό με ένα κοκτέιλ.
Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το νέο hot spot της πόλης το Soho House. Είναι ένα ξενοδοχείο, που διαθέτει πολύ καλά εστιατόρια αλλά και privet club. Στην ίδια περιοχή και κοντά στον Βόσπορο βρίσκεται ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης, με παραδοσιακές, τοπικές σπεσιαλιτέ είναι το Karaköy Lokantası αλλά πρέπει να προνοήσετε νωρίς να κλείσετε τραπέζι.
Από την πλατεία Ταξίμ, που είναι γεμάτη ξενοδοχεία ξεκινά η διαδρομή για το Νισάντασι, το Μπεσίκτας αλλά και τον Πύργο και την Γέφυρα του Γαλατά.
Η Γέφυρα του Γαλατά διασχίζει τον Κεράτιο Κόλπο και συνδέει τις δύο ευρωπαϊκές ακτές της Πόλης. Είναι κάτι σαν σύνορο των δύο διαφορετικών κόσμων της Κωνσταντινούπολης, αυτού του πιο φολκλόρ και αυτού του κοσμοπολίτικου.
Η γέφυρα είναι μονίμως γεμάτη, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, αφού αυτοκίνητα και πεζοί τη διασχίζουν συνεχώς. Κύριο χαρακτηριστικό της όμως είναι οι ψαράδες, που ρίχνουν τις πετονιές από ψηλά για να πιάσουν καμία παλαμίδα, κέφαλο ή και καλκάνι, το αγαπημένο ψάρι των ντόπιων. Γλάροι πετάνε στον ουρανό και υπαίθριοι μικροπωλητές πουλάνε την πραμάτεια τους.
Απέναντι ακριβώς είναι η Αιγυπτιακή Αγορά, με τα μπαχαρικά να κυριαρχούν στον χώρο. Ανάμεσά τους και καταστήματα με δερμάτινα αξεσουάρ, φαναράκια και πολύχρωμα γυάλινα σουβενίρ και κοσμήματα.
Εκεί δίπλα και το περίφημο εστιατόριο του Hamdi με εξαιρετικό τοπικό φαγητό. Ανηφορίζοντας από την Αιγυπτιακή Αγορά θα φθάσετε στο Καπαλί Τσαρσί, την ονομαστή Κλειστή Αγορά με τις πολλές της πόρτες και τα αμέτρητα στενά της, που μοιάζει με πολύχρωμο λαβύρινθο. Προσοχή από ποια πόρτα θα μπείτε για να μην χαθείτε, αφού έχει 11 διαφορετικές εισόδους και είναι μία από τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές στον κόσμο.
Ο κεντρικός δρόμος γεμάτος κοσμηματοπωλεία αλλά και καταστήματα με ασημικά και σουβενίρ. Από την άλλη πλευρά, καταστήματα με δερμάτινα και πολλές… μαϊμούδες διάσημων οίκων μόδας, αλλά και καταστήματα με χαλιά, παραδοσιακές στολές, πολύχρωμα φανάρια, γυαλικά, μπαχαρικά, τσάγια, αντίκες, κομπολόγια, μάτια, πετσέτες κ.ά.
Υπάρχουν πάνω από 4.000 καταστήματα ανάμεσα τους κι εστιατόρια, χαμάμ, σιντριβάνια, τζαμιά, σπίτια, γραφεία συναλλάγματος. Οι πωλητές μιλάνε και ελληνικά και αν αποφασίσετε να ψωνίσετε μην ξεχάσετε το παζάρι. Εκεί μπορείτε να γευματίσετε στο ξακουστό Nusr–Etsteak house. Ένα παλαιό κτίριο έχει ανακαινισθεί και στη διακόσμησή του επικρατεί το ξύλο και το γυαλί με βιτρίνες με κοσμήματα και σπαθιά. Συνήθως έχει ουρά για να βρείτε τραπέζι αλλά θα αποζημιωθείτε με το εξαιρετικό κρέας του Τούρκου σεφ. Μην φοβηθείτε τις τιμές, καμιά σχέση με αυτές της Μυκόνου. Γεύεστε τα ίδια πιάτα και πληρώνετε απολύτως φυσιολογικά γι΄ αυτό που προσφέρει.
Σημαντικότερα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης είναι: η Αγία Σοφία, η Πηγή της Ζωοδόχου Πηγής, το Υδραγωγείο του Ιουστινιανού ή αλλιώς η Βασιλική Κινστέρνα, τα Βυζαντινά Τείχη, το ανάκτορο Τοπ Καπί, το Μπλε Τζαμί, το Ντολμά Μπαξέ, η Εκκλησία της Χώρας του Αγίου Σωτήρα και φυσικά το Πατριαρχείο στο Φανάρι. Αν είστε τυχεροί και προλάβετε δοξολογία θα σας ευλογήσει και ο Πατριάρχης.
Όμως η Κωνσταντινούπολη δεν είναι μόνο φολκλόρ. Έχει και την ευρωπαϊκή εσάνς της και φυσικά το υπέροχο τοπίο του Βοσπόρου.
Το Νισάντασι, η γειτονιά με τα ακριβά καταστήματα και τις μπουτίκ με δημιουργίες διασήμων οίκων μόδας σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι κάπου στην Ιταλία. Τα art nouveau κτίρια φιλοξενούν μοντέρνα εστιατόρια που σερβίρουν πιάτα από την τουρκική αλλά και τη διεθνή κουζίνα. Τα φαρδιά πεζοδρόμια στην οδό Abdiİpekçi, που είναι και από τους πιο ακριβούς δρόμους της Κωνσταντινούπολης είναι γεμάτα με καφετέριες και σε εξαιρετική θέση το πολυκατάστημα Beymen με τη brasserie του στο ισόγειο. Από τον πίσω δρόμο βρίσκεται κι ένα από τα πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία της πόλης, το Gulluoglou με τους κλασικούς μπακλαβάδες του.
Από το Νισάντασι κατηφορίζοντας περνάς από την Μπεσίκτας και φθάνεις στην παραλιακή οδό, που είναι παραπλεύρως του Βόσπορου. Εκεί μπορείτε να κάνετε μία από τις ωραιότερες βόλτες μια που η θέα στον κόλπο είναι εξαιρετική όπως και τα κτίρια. Ξεκινώντας από το μουσείο Ντολμά Μπαξέ θα συναντήσετε τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης: το Shangri La, το Four Seasons, το μοναδικό Ciragan. Λίγο πιο κάτω το Esma Sultan Palace.
Εκεί δίπλα και το πολυφωτογραφημένο τζαμί του Ορτάκιοϊ.
Το κοσμοπολίτικο προάστιο, που είναι επί της ευρωπαϊκής όχθης έχει πολύ καλά εστιατόρια, που στην κυριολεξία τα βρέχει ο Βόσπορος και όταν καθίσεις να φας στις κλειστές βεράντες πολλές φορές αισθάνεσαι το παφλασμό των κυμάτων από τις συνεχείς διελεύσεις των σκαφών. Το επόμενο προάστιο είναι το Αρναβούτκιοϊ (Arnavutkoy)με επίσης πολύ καλές ψαροταβέρνες, που σερβίρουν εκτός από ψάρια και θαλασσινά και πολλούς μεζέδες.
Εκεί ψηλά στον λόφο – γιατί να μην ξεχνάμε η Κωνσταντινούπολη είναι χτισμένη σε επτά λόφους- στο πάρκο του Ulus θα συναντήσετε το κλασικό πια εστιατόριο, μπαρ, κλαμπ Ulus 29, με την πανοραμική θέα, που κόβει την ανάσα. Από εκεί έχετε την ευκαιρία να δείτε τον Βόσπορο από ψηλά αλλά και τις δύο γέφυρες, που ενώνουν την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της πόλης.
Στο πάρκο του Ulus βρίσκεται επίσης ένα από τα κορυφαία εστιατόρια, το Sunset Grill & Bar, που έχει κι αυτό εκπληκτική θέα στον Βόσπορο και εξαιρετικά πιάτα.
Μετά το Αρναβούτκιοϊ φθάνετε στο αριστοκρατικό και καταπράσινο προάστιο Μπεμπέκ, όπου βρίσκονται πολλές κατοικίες αστέρων της τοπικής show biz αλλά και πολλά ιδιωτικά σχολείων και πανεπιστήμια. Υπάρχουν επίσης πολλά καφέ και εστιατόρια καθώς και μαρίνα με σκάφη αλλά και πλοιάρια, απ’ όπου μπορείτε να πάτε στην ασιατική πλευρά της πόλης και να γευματίσετε στις εκεί εξαιρετικές ψαροταβέρνες. Όπως το Balıkçı Abdullah στη περιοχή Beykoz με τα εξαιρετικά θαλασσινά του και το καλκάνι να «πρωταγωνιστεί», που είναι το αγαπημένο ψάρι των ντόπιων.
Αν ανηφορίσετε από το Μπεμπέκ θα βρεθείτε σε μία ακόμα ακριβή περιοχή της Κωνσταντινούπολης το Λεβέντ. Το προάστιο αυτό θυμίζει την δικιά μας Κηφισιά με πολύ πράσινο και ωραία κτίρια. Το hotspot της περιοχής το Nusr–Etsteak house, όπου δεν είναι λίγες οι φορές που ο Τούρκος «χασάπης» κάνει το σόου του με την κοπή των κρεάτων για τους πελάτες του.
Αν αποφασίσετε να φάτε εκεί μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το λουκούμ, που είναι το μοναδικό φιλέτο του αλλά και αυτό το κομμάτι κρέας, που σιγοψήνεται 8 ώρες. Θα με θυμηθείτε!
Για επιδόρπιο, μην παραλείψετε, να δοκιμάσετε τον μπακλαβά, που έρχεται από τα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία και συνοδεύεται με παγωτό – καϊμάκι. Η γεύση και οι μυρωδιές σκάνε σαν πυροτεχνήματα στον ουρανίσκο.
Ας σημειωθεί ότι πολύ ωραία βόλτα μπορείτε να κάνετε δια θαλάσσης και να απολαύσετε τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την ασιατική ακτογραμμή της Πόλης. Από την προβλήτα του Εμινονού, κοντά στην παλιά πόλη θα επιβιβασθείτε και θα κάνετε μια βόλτα, που διαρκεί 90 λεπτά. Τα κρουαζιερόπλοια φεύγουν ανά ώρα και η τιμή τους κατ’ άτομο, κοστίζει 10 ευρώ.
Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα εξαιρετικά κτίρια, που δεσπόζουν πάνω στον Βόσπορο, τα μοναδικά αρχοντικά, να απολαύσετε τα ερείπια των τειχών του πέμπτου αιώνα και τα ξύλινα οθωμανικά σπίτια. Θα συναντήσετε τον Πύργο του Μεϊντέν, που βρίσκεται στη διασταύρωση του Βοσπόρου όπου συναντιούνται οι δύο ήπειροι, η Ασία και η Ευρώπη. Η ιστορία του πύργου, που χρονολογείται εδώ και 2.500 χρόνια είναι πλούσια σε θρύλους λόγω της θέσης του και διαθέτει εστιατόριο και καφέ.
Γίνονται επίσης και νυχτερινές κρουαζιέρες, που διαρκούν τρεισήμισι ώρες και μπορείτε εκτός από τα αξιοθέατα της Πόλης να απολύσετε Δερβίσηδες να χορεύουν, παραδοσιακούς χορούς και φυσικά χορό της κοιλιάς μαζί με τοπικούς μεζέδες και σπεσιαλιτέ. Η τιμή εδώ είναι 40 ευρώ.
Τελευταία στην Κωνσταντινούπολη είναι πολύ της μόδας και τα εμπορικά κέντρα.
Από τα καλύτερα με τις πιο διάσημες διεθνείς φίρμες το Istinye Park και το Zorlou Center. Στο Zorlou Center, μάλιστα, βρίσκεται και το εξαιρετικό ξενοδοχείο Raffles.
Να θυμάστε ότι μία βόλτα στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι ποτέ αρκετή.
Photos by iStock/Getty Images/Ideal Images
Photo by Meriç Dağlı on Unsplash
Photo by parastoo jk on Unsplash
Photo by João Marcelo Martins on Unsplash
Photo by Nodis Ionut on Unsplash