Πάνω από 20.000.000 κάτοικοι ζουν στην πόλη, που χτίστηκε στις όχθες του Νείλου, το Ιερό ποτάμι των Αιγυπτίων, που δίνει ανάσα και ζωή. Το Κάιρο, ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από την δυναστεία των Φατιμίδων και βρίσκεται δίπλα στις αρχαίες πόλεις Μέμφις και Γκίζα.
Αφορμή για να επισκεφτώ το Κάιρο, ήταν η τριήμερη απόδραση που οργάνωσε η εταιρεία ένδυσης ΜΑΤ fashion μαζί με το ειδικευμένο στους αραβικούς προορισμούς, ταξιδιωτικό πρακτορείο MedEast Travel.
Δεν ήταν η πρώτη φορά, που ταξίδευα στο Κάιρο αλλά κάθε φορά είναι μια εμπειρία για εμένα. Είναι η πόλη, που ποτέ δεν κοιμάται. Η πόλη που όποια ώρα της ημέρας και της νύχτας βγεις στο δρόμο θα συναντήσεις κίνηση, πολύ κίνηση και κόσμο να πηγαινοέρχεται στα μαγαζιά. Λες και δεν έχουν ωράριο λειτουργίας. Και μέσα σε όλα αυτά, ένα συνεχόμενο κορνάρισμα, που θες δεν θες σε κρατά ξύπνιο.
Η οδήγηση εκεί είναι πραγματικά μια εμπειρία. Όταν βγαίνεις στις μεγάλες λεωφόρους είναι σαν να μπαίνεις σε πίστα με συγκρουόμενα. Οι δρόμοι δεν έχουν λωρίδες οδήγησης ούτε φανάρια, μια που είναι είδος σπάνιο και αν κάποια στιγμή συναντήσεις ένα μπροστά σου το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν του δίνει σημασία. Που και που βέβαια, υπάρχουν τροχονόμοι, που συμπεριφέρονται σαν περαστικοί παρά σαν όργανα της τάξης. Για διάβαση πεζών ούτε λόγος. Οι περαστικοί περνούν με απίστευτη δεξιότητα και περίσσια άνεση ανάμεσα στα διερχόμενα αυτοκίνητα, κι ενώ αισθάνεσαι ότι γλυτώνουν από του Χάρου τα δόντια, εκείνοι απλώς έχουν περάσει απέναντι κρατώντας δε άλλοτε τα παιδιά τους αγκαλιά και άλλοτε αμέτρητα χιλιάδες πράγματα.
Μηχανάκια υπάρχουν ελάχιστα στους δρόμους και φυσικά κανένας οδηγός τους, δεν φορά κράνος. Α, μην ξεχάσω να αναφέρω ότι τα φλας είναι απλώς διακοσμητικά εξαρτήματα στα αυτοκίνητα τα οποία είναι όλα τρακαρισμένα. Πώς να μην είναι αφού οι τρεις λωρίδες κυκλοφορίας γίνονται όσες αντέξει ο δρόμος. Όμως παρ’ όλα αυτά σπάνια βλέπεις σοβαρό τρακάρισμα και σχεδόν ποτέ δεν ακούς καβγά αν κάποιος πέσει πάνω στον άλλο. Το μόνο που ακούς είναι ένα συνεχόμενο κορνάρισμα. Μην ξεχάσω να αναφέρω ότι τα αυτοκίνητα σπάνια έχουν ίδια φανάρια, ομοιόμορφο χρώμα ενώ τα πιο ακριβά κυκλοφορούν «ντυμένα» με αφρολέξ ώστε να γλυτώνουν τις γρατσουνιές.
Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις ντόπιων, με την αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας ένας νέος νόμος ήρθε για να βοηθηθεί ο τουρισμός, που είχε πληγεί αφάνταστα. Τώρα πια, όλα τα τουριστικά γκρουπ, τα συνοδεύει εκτός από τον ξεναγό κι αστυνομικός με πολιτικά μεν, οπλισμένος δε, δίνοντας μια μεγαλύτερη ασφάλεια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι νοιώσαμε οποιαδήποτε κίνδυνο.
Το Κάιρο, χωρίζεται σε τρία σημεία: στην Παλιά Πόλη, που είναι και η Ακρόπολης, ένα αρχαίο οχυρό από την ισλαμική εποχή, στο οποίο οι Αιγύπτιοι ηγεμόνες έζησαν ανάμεσα στο 13ο και το 19ο αιώνα. Η θέση της Ακρόπολης, ήταν στρατηγική, αφού χτίστηκε πάνω σε ένα λόφο, χαρίζοντάς πλεονεκτική θέση από όπου μπορούσαν οι ηγεμόνες να κοιτούν την πόλη από ψηλά και να προστατεύονται από εισβολείς. Σήμερα είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Unesco. Όμως μην συζητήσουμε για τα σπίτια που βρίσκονται εκεί. Ευτυχώς η χώρα δεν είναι σεισμογενής γιατί θα είχαν πέσει σαν τραπουλόχατα. Τριγύρω υπαίθρια παζάρια με κορυφαίο την αγορά του Χαν ελ Χαλίλι (KhanAl-Khalili). Εκεί μπορείτε να βρείτε ημιπολύτιμες πέτρες, κομπολόγια, κοσμήματα – όχι τίποτα ιδιαίτερα -, αξεσουάρ και σουβενίρ.
Στο Ευρωπαϊκό κομμάτι του Καϊρου η εικόνα μοιάζει διαφορετική αφού έρχεται πιο κοντά στα δυτικά πρότυπα. Εδώ ή περιοχή διαθέτει πεζοδρόμια, πλατείες, πιο περιποιημένα κτίρια και πολυκαταστήματα.
Το Νέο Κάιρο είναι το προάστιο, που το προτιμούν οι πλούσιοι της Αιγύπτου και χτίστηκε μετά την Ηλιούπολη (Heliopolis) επίσης εύπορη περιοχή της πρωτεύουσας .Το πιο «ιν» και πιο ακριβό σημείο της πόλης όμως τώρα είναι το Ζαμαλίκ, (Zamalek), που βρίσκεται στη νήσο Γκεζίρα του Νείλου. Η κοσμοπολίτικη περιοχή περιλαμβάνει πολιτιστικά αξιοθέατα όπως την Όπερα του Καΐρου. Το βράδυ μάλιστα φωτίζεται εσωτερικά και δίνει την αίσθηση … πορτατίφ! Το Μουσείο Σύγχρονης Αιγυπτιακής Τέχνης έχει πίνακες και γλυπτά του 20ού και του 21ου αιώνα, ενώ στις ανεξάρτητες γκαλερί εκτίθενται έργα ανερχόμενων ντόπιων καλλιτεχνών. Τα πολυτελή εστιατόρια με διεθνή κουζίνα και οι κομψές καφετέριες βρίσκονται δίπλα σε πρεσβείες και ακριβά ξενοδοχεία. Όπως το Marriott που ήταν το παλάτι του βασιλιά Φαρούκ Α΄, του τελευταίου βασιλιά της Αιγύπτου. Το παλάτι αυτό ήταν χώρος φιλοξενίας των «υψηλών» προσκεκλημένων του. Εκεί ακριβώς, πάνω στις όχθες του Νείλου, είναι και το σημείο, όπου υπάρχουν πλωτά εστιατόρια, που μπορείς να γευτείς εξαιρετικό ντόπιο φαγητό σε πλούσιο μπουφέ, να απολαύσεις φολκλόρ χορευτικό σόου, να ακούσεις τραγούδια από live ορχήστρα και να κάνεις μια 2ωρη κρουαζιέρα στο φωταγωγημένο Κάιρο. Όταν επιστρέφεις στην αποβάθρα ξανά αισθάνεσαι ότι έχεις πάρει γερή δόση από την μαγεία της ανατολής.
Άλλο ένα αξιοθέατο της πόλης είναι ο Πύργος του Καϊρου, που έχει ύψος 187 μέτρα και προσφέρει στους επισκέπτες του μοναδική πανοραμική θέα στην πόλη, από όπου μπορείτε να θαυμάσετε και τις Πυραμίδες.
Οι Πυραμίδες της Γκίζας είναι ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου και βρίσκονται στην αρχαία νεκρούπολη. Υπάρχουν τρεις μεγάλες πυραμίδες: του Χέοπα, ύψους 137 μ., που χτίστηκε το 2570 π.Χ. και άλλες δύο πιο χαμηλές του Χεφρίνου και του Μυκερίνου.
Συνολικά, είχαν χτιστεί 105 πυραμίδες αλλά επέζησαν, ανά τους αιώνες, μόνο τρεις. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το κολοσσιαίο άγαλμα της Σφίγγας με σώμα λιονταριού και πρόσωπο ανθρώπου, που απεικονίζει τον Φαραώ Χεφρίνο.
Κι επειδή η βόλτα στις Πυραμίδες και στη Σφίγγα θέλει χρόνο, αν θελήσετε να επισκεφθείτε τις δημόσιες τουαλέτες, μην δειλιάσετε, πιο καθαρές δεν υπάρχουν.
Τριγύρω στους αμμόλοφους υπάρχουν βεδουίνοι με τις καμήλες, που σε προτρέπουν να ανέβεις για να κάνεις μια εικοσάλεπτη βόλτα που στοιχίζει 10 ευρώ. Μην δώσετε παραπάνω. Προσοχή αν φοβάστε τα ύψη ή δεν νιώθετε ότι μπορείτε να ελέγξετε το σώμα σας μην το επιχειρήσετε. Η αίσθηση είναι σαν να ακροβατείς.
Στο δρόμο για τις Πυραμίδες τα τελευταία 10 χρόνια χτίζεται το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καϊρου, που σύντομα, επιτέλους, θα εγκαινιαστεί. Είναι μάλιστα το μεγαλύτερο μουσείο στο κόσμο και τα εκθέματα ήδη μεταφέρονται από το ήδη υπάρχον Αρχαιολογικό Μουσείο, που δεσπόζει από το 1901 δίπλα στον Νείλο και φιλοξενεί πάνω από 120.000 μοναδικά ευρήματα. Εκεί θα δείτε μούμιες με κορυφαία αυτή του Ραμσή Β’, κτερίσματα από τον μοναδικό τάφο, που βρέθηκε ασύλητος του Φαραώ Τουταγχαμών, κοσμήματα, αντικείμενα και πολλά αγάλματα των Φαραώ.
Δίπλα στο Μουσείο βρίσκεται το νεόδμητο ξενοδοχείο RitzCarlton και απέναντι το επίσης ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο Four Seasons Cairo at Nile Plaza. Είναι αυτή την στιγμή τα καλύτερα ξενοδοχεία του Καϊρου. Επίσης ωραίο ξενοδοχείο και πάρα πολύ καλό location είναι το Semiramis Intercontinental, που σχεδόν όλα του δωμάτια έχουν θέα τον Νείλο.
Το καλύτερο εστιατόριο του Καϊρου είναι το Abou El Sid στο Ζεμελίκ. Επίσης καλό και στην ίδια περιοχή είναι και το Zooba, που έχει και παράρτημα στη Νέα Υόρκη.
Μπορείτε επίσης να φάτε καλά και στο Zitouni, το εστιατόριο του FourSeasonsCairoatNilePlazaόπως επίσης και στο SarayaGallery, ένα από τα εστιατόρια του Marriott.
Μπορείτε να ταξιδέψετε στην Αίγυπτο με την Ageanair, έχει δύο πτήσεις την ημέρα και το ταξίδι διαρκεί μιάμιση ώρα.
Συμβουλές για να μην πάθετε δυσεντερία: Να προσέχετε το νερό. Να πίνετε μόνο εμφιαλωμένο και με αυτό να πλένετε και τα δόντια σας. Να αποφεύγετε τα παγάκια και τις ωμές σαλάτες.