Η όμορφη Σύμη κλέβει μεμιάς τις καρδιές των επισκεπτών της με την είσοδό τους και μόνο στο γραφικό λιμάνι της. Το θέαμα του Γιαλού –όπως αποκαλούν το λιμάνι- είναι μοναδικό με μια αύρα κομψότητας, αίγλης και αρχοντιάς. Κτίσματα με νεοκλασική αρχιτεκτονική και εμφανή τους επηρεασμούς της Ιταλικής κυριαρχίας του νησιού, στην παστέλ χρωματική παλέτα αγκαλιάζουν αμφιθεατρικά το φυσικό λιμάνι λες και σκαρφαλώνουν σε όλες τις πλευρές του βουνού Βίγλα μέχρι την κορυφή του Χωριού, όπως αποκαλείται το άνω τμήμα της πόλης. Από εκεί μπορείς να θαυμάσεις αμφιθεατρικά τον Γιαλό, έχοντας όλο το Αιγαίο στα πόδια σου και να ατενίσεις το απέραντο γαλάζιο μέχρι την γειτονική Ντάτσα και τις ακτές της Τουρκίας.
Η Σύμη είναι ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς της Μεσογείου αλλά και της γειτονικής Τουρκίας αφού πολυτελή σκάφη και ακριβά ιστιοφόρα γεμίζουν τον Γιαλό παραμένοντας εκεί για ημέρες, αφού το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φάνε πολύ καλά και θα διασκεδάσουν στο νησί.
Από την άλλη πλευρά του λιμανιού και κάτω από την κορυφογραμμή, στον επόμενο κόλπο, βρίσκεται άλλος ένας γραφικός όρμος το Πέδι και στη συνέχεια το Νημποριό και η παραλία Μαραθούντα. Οι οικισμοί διαθέτουν αρκετούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες του νησιού, που τους καλοκαιρινούς μήνες το κατακλύζουν, αφού η Σύμη θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Δωδεκανήσων.
Το μικρό ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ρόδο και την Κω δεν είναι μόνο γνωστό για την ομορφιά του αλλά και για τον Πανορμίτη του. Την Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη δηλαδή, που βρίσκεται στο νοτιότερο δυτικό άκρο της Σύμης σε μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού. Ο κόλπος φιλοξενεί το μοναστήρι με το εντυπωσιακό καμπαναριό του και την εκκλησία με την επιβλητική, καθηλωτική μα προπαντός θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη. Η ηρεμία του ναού και το προσκύνημα στην εικόνα σε αγαλλιάζει και παίρνεις δύναμη από το μεγαλείο της.
Το μοναστήρι φιλοξενεί επίσης το Ναυτικό Μουσείο όπως και το Μουσείο με τα ξακουστά αμέτρητα αναθήματα σε σχήμα καραβιού που έχουν προσφερθεί στον Πανορμίτη. Κάποια μάλιστα από αυτά λέγεται ότι έπλευσαν μόνα τους στο λιμάνι του μοναστηριού από διάφορα σημεία της γης. Στον Πανορμίτη μπορείτε να φθάσετε είτε δια θαλάσσης, είτε με ταξί ή το τοπικό λεωφορείο, που αν το πάρεις κάνεις και τον γύρω του νησιού.
Η Σύμη έχει και αρκετές παραλίες, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, που φθάνεις εκεί είτε με τα πόδια είτε με θαλάσσια ταξί, που φεύγουν με δρομολόγια από το κέντρο του Γιαλού. Πριν επιβιβαστείτε φροντίστε για νερό και τροφή αφού οι παραλίες δεν είναι όλες οργανωμένες με ομπρέλες και ταβέρνες. Αφήστε που σε κάποιες έρχονται και οι κατσίκες και σας κλέβουν εύκολα το φαγητό.Επίσης ιστιοπλοϊκά κάνουν ημερήσιες κρουαζιέρες γύρω από το νησί.
Από τις πιο ξακουστές παραλίες του νησιού με τα γαλαζοπράσινα νερά είναι οι: Άγιος Βασίλειος, Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας, Αγία Μαρίνα, Νανού, Τολί, Νος, Μαρόνι, Άγιος Νικόλαος( φωτό), Σεσκλί.
Μπορείτε όμως να απολαύσετε το μπάνιο σας και μέσα στο λιμάνι και να διαλέξετε το «Πέταλο» με το ντεκ του, που μοιάζει με κατάστρωμα πλοίου, τα ξύλινα γκαζέπο με τις λευκές κουρτίνες του, τα στρώματα και τα πουφ, όπου βουλιάζεις μέσα τους και απολαμβάνεις την ηλιοθεραπεία αλλά και την υπέροχη θέα της Σύμης. Τα νερά πεντακάθαρα και βαθιά. Εξαιρετικός και ο κατάλογος, που αλλάζει ανάλογα την ώρα του 24ωρου. Brunch, μεσημεριανό και βραδινό με συνοδεία ανάλογων ποτών και κοκτέιλ.
Στις γραφικές ταβέρνες και εστιατόρια του Γιαλού γευτείτε το συμιακό γαριδάκι, χαρακτηριστικό του νησιού αλλά και όλα τα θαλασσινά, που κυριαρχούν στα μενού. Οι ταβέρνες «Παντελής» αλλά και «Μάνος» είναι από τις καλύτερες προτάσεις για θαλασσινές απολαύσεις. Εκεί ήταν που αισθάνθηκα ότι γεύτηκα ολόκληρη τη θάλασσα στο πιάτο μου.
Τα αξιοθέατα του νησιού είναι: ο Ναός του Τιμίου Προδρόμου του 1838, το Τελωνείο, η Ψαραγορά, το πέτρινο γεφύρι, το άγαλμα του μικρού ψαρά, το ρολόι του 1881, η Σπετσαρία, που στεγάζεται σε κτήριο του 1884, το παλιό δημοτικό φαρμακείο με τα χαρακτηριστικά γυάλινα δοχεία της εποχής και ο παλιός ταρσανάς στη συνοικία Χαράνι.
Στην βόλτα σας στο Γιαλό όμως θα συναντήσετε και πολλά μαγαζιά με εκλεπτυσμένες συλλογές ρούχων και αξεσουάρ αλλά και καταστήματα που πουλούν σφουγγάρια, μια που το νησί ήταν γνωστό από παλιά για τους σφουγγαράδες του μαζί με τους Καλύμνιους.
(Συναντήσεις στη Σύμη: Ηλίας Κοκοτός, Γωγώ Αυγερινοπούλου, Δημήτρης Κοντόπουλος, Μαίρη Αυγερινοπούλου)
Συμβουλή: Αν βρεθείτε στη Ρόδο τολμήστε έστω και μία ημερήσια εκδρομή στην Σύμη, θα σας μαγεύσει και θα θελήσετε να επιστρέψετε και πάλι.