Το βιογραφικό του Θοδωρή Αναγνωστόπουλου περιλαμβάνει πολλά και διάφορα. Εγώ τον γνώρισα ως παρουσιαστή στο TEDxAthens και θαύμασα την αμεσότητα και το χιούμορ του στη σκηνή. Μετά έμαθα ότι έχει σπουδάσει Βιολογία, έχει πάρει διδακτορικό στη Γενετική από το Kings College London και θα μπορούσε να είναι ακόμα κλεισμένος σε ένα εργαστήριο και να κάνει έρευνες. Όμως, τον κέρδισε η επιθυμία του να γίνει science communicator και να μας δείξει μέσω της Κοινωνικής Επιχείρησης «SciCo» ότι η επιστήμη υπάρχει σε ό,τι κάνουμε στην καθημερινότητά μας, είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι.
Το πιο πρόσφατο εγχείρημά του είναι το «Traveling with kids», ένα κανάλι στο YouTube με βίντεο από μακρινά ταξίδια που έχει κάνει με τη γυναίκα του και τα δύο μικρά παιδιά τους σε αρκετά –αν όχι σε πολύ– μακρινές χώρες του κόσμου. Φέτος, δεν μπορούσαν εκ των πραγμάτων να περάσουν τα σύνορα, άλλα βρήκαν εναλλακτική που στους περισσότερους από εμάς θα φαινόταν εξίσου… ακατόρθωτη.
Το καλοκαίρι, αντί για τα ταξίδια που σχεδιάζατε στο εξωτερικό, επισκεφθήκατε ως οικογένεια διάφορα ελληνικά νησιά. Τι εντυπώσεις κράτησες;
Φέτος ταξιδέψαμε στην Ελλάδα με… μανία. Πήγαμε σε 14 προορισμούς. Θεωρήσαμε την έλλειψη τουρισμού μοναδική ευκαιρία. Και εστιάσαμε κυρίως σε πιο απομακρυσμένα μέρη όπως τα Ψαρά, τις Οινούσσες, την Ανάφη, την Κάρπαθο, την Κάσο και αλλού. Ήταν υπέροχα. Κάθε τόπος έχει τη δική του ιστορία, κουλτούρα, κουζίνα, τα δικά του έθιμα. Ήταν σαν να επισκεπτόμασταν πολλές διαφορετικές χώρες κατά κάποιο τρόπο.
Ως οικογένεια, κάνατε μεγάλα και περιπετειώδη ταξίδια στο εξωτερικό από όταν τα παιδιά σας ήταν ακόμα πολύ μικρά. Τι θα έλεγες στους γονείς που διστάζουν να κάνουν κάτι ανάλογο;
Θεωρούμε πως τα ταξίδια προσφέρουν πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις, τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς, και φέρνουν την οικογένεια πιο κοντά δημιουργώντας κοινές αναμνήσεις και περιπέτειες. Γι’ αυτό συστήνουμε σε όλους τους γονείς, ακόμα και σε αυτούς που διστάζουν, να το δοκιμάσουν! Για αρχή, ας διαλέξουν έναν προορισμό πιο κοντινό και εύκολο. Μπορούν για το πρώτο ταξίδι να απευθυνθούν σε κάποιον ταξιδιωτικό πράκτορα, ώστε να τους βοηθήσει με το πρόγραμμα και τις κρατήσεις. Εννοείται πως, όταν ταξιδεύει κάποιος με μικρά παιδιά, θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και επιπλέον κούραση, θα υπάρξουν απρόοπτα και «περιπέτειες», αλλά στο τέλος οι όμορφες αναμνήσεις και οι ξεχωριστές εμπειρίες θα τον ανταμείψουν.
Πότε σκεφτήκατε να μεταφέρετε τις εμπειρίες από τα ταξίδια σας στο YouTube και τι feedback έχετε εισπράξει μέχρι τώρα;
Η ιδέα για τη δημιουργία του καναλιού «Traveling with kids» στο YouTube ξεκίνησε όταν συνειδητοποιήσαμε πως αρκετός κόσμος μάς έκανε πολύ συχνά την ερώτηση: «Πώς τα καταφέρνετε και πάτε τόσο μακρινά ταξίδια με μικρά παιδιά;» Σκεφτήκαμε λοιπόν να αρχίσουμε να τραβάμε βίντεο με το κινητό μας, για να αποτυπώσουμε το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ταξιδεύεις οικογενειακώς. Τα βίντεο αυτά ακολουθούν τα παιδιά καθώς εξερευνούμε τις διάφορες χώρες και αποκαλύπτουν τις ευχάριστες, τις εύκολες, αλλά και τις δυσάρεστες ή δύσκολες στιγμές σε ένα ταξίδι…
Τον χρόνο για να ολοκληρώσουμε κάποια βίντεο και να τα ανεβάσουμε στο YouTube τον βρήκαμε στην περίοδο της καραντίνας. Έχουμε ήδη ανεβάσει τρία επεισόδια από το Βόρνεο και τέσσερα επεισόδια από την Τυνησία, και θα συνεχίσουμε με Αρμενία, Γεωργία, Μεξικό, Μπελίζ και Γουατεμάλα. Η ανατροφοδότηση που έχουμε εισπράξει έως τώρα είναι πολύ θετική, καθώς φαίνεται να ενδιαφέρει πολύ κόσμο αυτό το θέμα.
Τα παιδιά κλήθηκαν να επιστρέψουν στο σχολείο υπό το φάσμα της πανδημίας και με αυξημένα μέτρα προστασίας. Πώς το βιώνεις εσύ ως γονιός;
Είμαι πολύ χαρούμενος που τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο ακόμα και με τα αυξημένα μέτρα προστασίας, παρότι τα παιδιά μου ήταν από τα λίγα προνομιούχα που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα περισσότερα μαθήματά τους διαδικτυακά. Χαρούμενος, καθότι το σχολείο δεν είναι απλώς μάθημα. Είναι κυρίως κοινωνικοποίηση, παιχνίδι, διάδραση, επικοινωνία, πειθαρχία, ευγενής άμιλλα και ένα σωρό άλλα που δεν συμβαίνουν στο σπίτι. Επομένως, εύχομαι να λειτουργήσουν οι προφυλάξεις και να μη διακοπεί το σχολείο. Τα αυξημένα μέτρα προστασίας δεν θεωρώ ότι προβληματίζουν τα παιδιά ιδιαίτερα. Είναι πιο πολύ διάλογος ενηλίκων.
Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που σε έχουν ρωτήσει τα δικά σου παιδιά για τον κορονοϊό και τι ήταν πιο δύσκολο να τους εξηγήσεις;
Ο γιος μου, ο 9χρονος Αλέξανδρος, μια φορά με ρώτησε «αν θα πεθάνουμε» από τον κορονοϊό. Ήταν ωραία ερώτηση, καθώς μου δόθηκε η ευκαιρία να του εξηγήσω κάπως το ζήτημα της συλλογής δεδομένων και των πιθανοτήτων, τους ευάλωτους πληθυσμούς και τον ρόλο των προφυλάξεων. Νομίζω κατάλαβε αρκετά.
Τι είναι κατά τη γνώμη σου σημαντικό για να κατανοήσουν τα παιδιά την ιδιαιτερότητα της κατάστασης στην οποία ζούμε;
Θα επαναλάβω ότι την «ιδιαιτερότητα» της κατάστασης τη βλέπουμε κυρίως εμείς. Για παράδειγμα, η 4χρονη Μαριάννα δεν βλέπει σχεδόν καμία ιδιαιτερότητα. Ο Αλέξανδρος, έχει μεν προηγούμενα δεδομένα, προσαρμόζεται όμως εύκολα. Όπως και όλα τα παιδιά. Γενικά, τα παιδιά προσαρμόζονται πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε.
Ένα μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων σε κάθε «Athens Science Festival» απευθύνεται σε παιδιά. Τι σου έχει μάθει γενικά η εμπειρία από την επαφή μαζί τους;
Λατρεύω τη ευθύτητα του λόγου τους και τη δημιουργικότητά τους. Θα σου πουν ό,τι πιστεύουν χωρίς κοινωνικά φίλτρα. Και θα βρουν τόσους τρόπους να παίξουν και να δημιουργήσουν από το πουθενά και με ελάχιστα υλικά στα χέρια τους.
Αν ξαναχρειαστεί να περιοριστούν σε διδασκαλία στο σπίτι, τι συμβουλές θα έδινες στους γονείς;
Πρώτα απ’ όλα, εύχομαι να μη χρειαστεί να ξαναγίνει αυτό, καθώς… δεν έχει καθόλου πλάκα. Εντούτοις, εάν όντως πρέπει να ξανασυμβεί, θα πρότεινα οικογενειακές δραστηριότητες, τόσο αθλητικές όσο και ψυχαγωγικές, και όσο το δυνατόν λιγότερη έκθεση στις οθόνες.
Το Athens Science Festival που ήταν προγραμματισμένο για τον περασμένο Απρίλιο, όπως και άλλες δραστηριότητές σου, δεν μπόρεσε να γίνει. Τι σχεδιάζεις για όσο δεν θα μπορούμε να γυρίσουμε με ασφάλεια σε μεγάλες και πολυπληθείς εκδηλώσεις;
Η κατεύθυνση είναι «Phygital», δηλαδή Physical και Digital. Με άλλα λόγια, δραστηριότητες με φυσική παρουσία σε ελεγχόμενο περιβάλλον και αναμετάδοση αυτών online. Έτσι σκεφτόμαστε να γίνει και το επόμενο science festival, του Απριλίου 2021.
Έχεις σκεφτεί ποτέ αν θα ήθελες τα παιδιά σου να γίνουν επιστήμονες;
Τα παιδιά μου, όπως και τα παιδιά όλων, έχουν γεννηθεί επιστήμονες. Έχουν μια περιέργεια και πειραματίζονται με τα πάντα. Είναι, δε, φοβερά δημιουργικά. Το θέμα είναι πώς καταφέρνεις να συντηρήσεις αυτή την περιέργεια στα παιδιά μας, όταν όλο το σύστημα θέλει διαρκώς να την καταπνίγει.