Η διεθνώς καταξιωμένη σχεδιάστρια μόδας, δημιουργίες της οποίας έχουν φωτογραφηθεί στο κόκκινο χαλί των βραβείων Oscar, στα Bafta, στα MTV Awards, στα ΕΜΜΥ, αλλά και στα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας του κόσμου, συνδέει για μια ακόμη φορά το όνομά της με κοινωφελή και φιλανθρωπική δράση.

Τα ρούχα της τα έχουν λατρέψει προσωπικότητες της παγκόσμιας ελίτ και της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής. Τα εξαιρετικά νυφικά της δε, με τις φίνες γαλλικές δαντέλες και τα αέρινα μεταξωτά υφάσματα, είναι must στους πιο λαμπερούς γάμους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κορυφαίες του ελληνικού star system έχουν φορέσει Celia Kritharioti στον γάμο τους. Έχει συνεργαστεί επίσης με διεθνή top models και έχει σχεδιάσει κοστούμια για παραστάσεις μπαλέτου της ΕΛΣ αλλά και τις στολές της Olympic Air.

Αεικίνητη, ταλαντούχα, δημιουργική, εξαιρετική μητέρα τριών παιδιών και επιτυχημένη σύζυγος, η Σίλια Κριθαριώτη αφουγκράζεται την εποχή και πρωτοπορεί σε όλες τις δημιουργίες. Λατρεύει την δουλειά της, παθιάζεται με κάθε νέο project και δουλεύει αμέτρητες ώρες μέχρι να υλοποιηθεί το όραμά της.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στη μάχη κατά του καρκίνου αλλά και στην ρύπανση του περιβάλλοντος, σχεδιάζει αυτή τη φορά τις πάνινες τσάντες του ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης), που θα διανεμηθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, και μας μιλά για την νέα εποχή που ζούμε.

Με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τις σακούλες που σχεδίασε για τον ΕΟΑΝ ανά χείρας, στο ιστορικό ατελιέ της στην οδό Δαιδάλου, στην Πλάκα.

–Πώς έφτασε στα χέρια σου το συγκεκριμένο project και πώς το προσέγγισες δημιουργικά;

Ας ξεκινήσουμε με μια ζοφερή πραγματικότητα: Οι θάλασσές μας είναι γεμάτες μικροπλαστικά, τα οποία προέρχονται και από τις πλαστικές σακούλες. Ήρθε η ώρα να εκπαιδευτούμε σε μια νέα συνήθεια και για αυτό χάρηκα με την πρόταση που ήρθε το 2018 από τον ΕΟΑΝ και τελικά υλοποιήθηκε. Είμαι ευαισθητοποιημένη με τη μόλυνση των θαλασσών κι έτσι συμμετείχα με χαρά. Οι πάνινες τσάντες αποτελούν σύμμαχο και βοηθό μας. Έχουμε μία μαζί μας για να μη χρησιμοποιούμε πλαστικές. Σε καθεμιά, ζωγραφισμένα ψάρια με σώματα καλυμμένα από πλαστικές σακούλες υπογραμμίζουν με τον καλύτερο τρόπο την απαραίτητη συνήθεια όλων μας: κρατάμε τη λεπτή πλαστική σακούλα μόνο στη μνήμη μας.

–Φημίζεσαι για δημιουργίες υψηλής ραπτικής, στις οποίες χρησιμοποιείς εξαιρετικής ποιότητας υλικά. Πώς προσεγγίζεις το ζήτημα της οικολογίας και της περιβαλλοντικής αειφορίας στη δουλειά σου και στη μόδα γενικότερα;

Η αειφορία ορίζει τη ζωή μας, οφείλουμε πλέον ως γενιά να παραδώσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές τον πλανήτη σε όσο καλύτερη κατάσταση γίνεται. Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα των προηγούμενων γενιών μπορεί να μη διορθώνονται, όμως μπορούμε σήμερα να αλλάξουμε συνήθειες, ξεκινώντας από τις μικρές, με μεγάλο αντίκτυπο. Σε ό,τι αφορά τη μόδα, κάθε χρόνο συμμετέχω στο Green Carpet Challenge, μια πρωτοβουλία που προωθεί το sustainability στη μόδα, τη χρήση οργανικών υλικών και την επαναχρησιμοποίηση κάποιων, και προσπαθώ να εντάσσω σε κάθε συλλογή μου κομμάτια με sustainable πρόσημο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σμαράγδα Καρύδη: «Η ζωή είναι προορισμένη για να είσαι με το άλλο σου μισό»

–Σε αυτή τη δράση, το μήνυμα ήταν κοινωνικό-οικολογικό, αλλά στο παρελθόν έχεις καταπιαστεί και με φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σε ποιες συνεργασίες σου θα ήθελες να σταθείς;

Κάθε ενέργεια, σκέψη ή πράξη που μπορεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπο μας, μια ιδέα ή έναν σκοπό με βρίσκει πάντα αρωγό. Αν έπρεπε να βάλω προτεραιότητα, σίγουρα οτιδήποτε αφορά παιδιά με συγκινεί και με κινητοποιεί για να βρω λύση.

–Η δουλειά σου έχει διεθνή απήχηση, με κορυφαία ξένα περιοδικά μόδας να φιλοξενούν στις σελίδες τους δημιουργίες σου και με μεγάλες σταρ, όπως η Τζένιφερ Λόπεζ, να τις φορούν. Πώς έφτασες μέχρι εκεί και ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

Οι στόχοι για το μέλλον εξαρτώνται απολύτως από την εξέλιξη της πανδημίας. Είναι πάντα μεγάλη χαρά να βλέπω καλλιτέχνες που αγαπά ο κόσμος να επιλέγουν δημιουργίες μου. Δουλεύω από πολύ μικρή ηλικία ακατάπαυστα και μόνο ευγνωμοσύνη μπορώ να νιώσω, ανεξαρτήτως θέσεων και κορυφών.

–Σήμερα ζούμε υπό το φάσμα του κορονοϊού και ήσουν από τους πρώτους επώνυμους Έλληνες που γνωστοποιήθηκε ότι νόσησαν. Πώς βίωσες αυτή την εμπειρία και πώς αισθάνεσαι σε σχέση με όσα ζούμε λόγω της πανδημίας;

Ήταν μια πολύ δύσκολη, αργή και προσωπική διαδικασία, κατά την οποία φοβήθηκα, απελπίστηκα, βρήκα το θάρρος μου. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι χρειάζεται μόνο μια μάσκα και απόσταση για να ξαναβρούμε το χαμόγελο και την ασφάλειά μας.