Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης μιλά για όλα: για το πόσο πολύ αγαπά τη δουλειά του, για τη συμμετοχή του στη σειρά του ΑΝΤ1 «Η φαμίλια», για τον κορονοϊό και πόσο τον τρομάζει, για το λάθος της Πολιτείας να θέλει με τη συμπεριφορά της να παραμείνουν τα θέατρα κλειστά αφήνοντας χιλιάδες άνεργους ανθρώπους, για τη συμμετοχή του στην ταινία «Ευτυχία» που του έφερε ένα ακόμα βραβείο στην καριέρα του καθώς τιμήθηκε με βραβείο Α! Ανδρικού Ρόλου στα  φετινά βραβείων «ΙΡΙΣ» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Φέτος έχουμε την ευτυχία να μπορούμε να απολαμβάνουμε αρκετά και καλά σίριαλ στην τηλεόραση. Πιστεύετε ότι ήρθε και πάλι η χρονιά της μυθοπλασίας;

Δεν ξέρω αν έχουμε επανάκαμψη της μυθοπλασίας. Παλιά, σε κάθε τηλεοπτική σαιζόν είχαμε 40 σίριαλ. Εύχομαι να ισχύει αυτό που λέτε για πολλούς συναδέλφους, φίλους μου και αξιόλογους καλλιτέχνες. Εύχομαι να υπάρχει δουλειά και να μπορούν οι άνθρωποι να εργάζονται, να ονειρεύονται και να κάνουν πράγματα που αγαπούν.

Στη «Φαμίλια», στη νέα κωμική σειρά του AΝΤ1, ενσαρκώνετε το ρόλο του Γιάννη. Ποιος είναι ο Γιάννης;

Ο Γιάννης είναι ο άνδρας της διπλανής πόρτας. Είναι σύζυγος και μπαμπάς, νέος, γύρω στα 45. Αγαπάει τη γυναίκα του και τα παιδιά του, έχει μία μαμά που τον έχει λίγο κακομάθει, ζει μια απλή καθημερινή ζωή κι έχει το βάρος και την ευθύνη που κουβαλά ένας οικογενειάρχης.

“Η φαμίλια”: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ιωάννα Ασημακοπούλου

Τι σας αρέσει στο ρόλο;

Είναι ένας χαρακτήρας που δεν έχω ξανακάνει. Ζω όλο το 24ωρό του. Προσπαθεί να συμβιώσει με τα καθημερινά μικρά προβλήματα μιας οικογένειας, τα οποία τελικά είναι τεράστια. Ο γάμος του έχει έρθει σε αδιέξοδο κι έτσι αποφασίζει με τη γυναίκα του να πάνε σε ψυχολόγο – σύμβουλο γάμου.

Πιστεύετε πως στις μέρες μας είναι παρεξηγήσιμο να πηγαίνει κανείς σε σύμβουλο γάμου;

Όχι. Παρεξηγήσιμοι είναι οι άνθρωποι που παρεξηγούν.

Κατά καιρούς έχετε παίξει σε αρκετά σίριαλ ενσαρκώνοντας το ρόλο του οικογενειάρχη. Εσείς πώς δεν έχετε αποκτήσει ακόμη τη δική σας οικογένεια;

Γιατί τα τελευταία επτά χρόνια παίζω το «Έτερος εγώ», που είναι ένας χαρακτήρας μοναχικός, οπότε έχω κρατήσει αυτόν.

Έχετε μία συνέπεια στο θέατρο, στην τηλεόραση στον κινηματογράφο. Έχετε βραβευτεί πολλάκις. Η τηλεόραση, σας βάζει στα σπίτια μας, τις περισσότερες φορές με την κωμωδία. Όμως, σας έχουμε απολαύσει και σε αστυνομικούς και  δραματικούς ρόλους. Πώς λειτουργούν σ’ εσάς οι ταυτόχρονες εναλλαγές στα είδη της υποκριτικής;

Πιστεύω ότι αγαπάω τη δουλειά μου. Μου αρέσει να ανατρέπω τον εαυτό μου και να κάνω διαφορετικά πράγματα. Πάντα έτσι έκανα. Όταν ήμουν στο «50 – 50» έκανα παράλληλα και τις «Ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα». Ρόλοι αντίθετοι. Δεν έκανα πάντα μόνο κωμωδία. Όταν ήμουν στην τηλεόραση ήμουν παράλληλα και στο θέατρο με άλλο είδος ρόλου. Δεν είμαι της ταμπέλας. Δεν ήμουν ποτέ. Παρόλο που αυτή η χώρα είναι λίγο της ταμπέλας.

Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί στην εποχή μας;

Οι ψεύτικες ταμπέλες. Είναι λίγες οι φορές που έχουμε μπει στη διαδικασία να μιλήσουμε σοβαρά για κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Γιατί; Φοβόμαστε μήπως θιχτούμε; Δεν ξέρω…

Τους τελευταίους μήνες ζούμε μια νέα πραγματικότητα, λόγω κορονοϊού. Σας τρομάζει; Πώς το διαχειρίζεστε;

Με τρομάζει, επειδή είναι ένα θέμα υγείας που δεν γνωρίζω. Με τρομάζει, όπως όλες οι ασθένειες που δεν γνωρίζω. Πόσω μάλλον για τον κορονοϊό που δεν ξέρεις πώς να προφυλαχτείς. Με τρομάζει γιατί βλάπτει κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Δεν ξέρεις από πού θα σου ‘ρθει. Μένω συνεπής και τηρώ πλήρως τις συνθήκες ασφάλειας και καθαριότητας. Χρησιμοποιώ μάσκα όπου μπορώ. Και λέω όπου μπορώ γιατί δεν γίνεται να εμφανίζομαι στο γυαλί ή στο θέατρο με τη μάσκα.

Πώς αντιμετωπίσατε την περίοδο της καραντίνας;

Ξεκουράστηκα. Ησύχασα. Άφησα τον εαυτό μου να ηρεμήσει. Καθάρισα τον εαυτό μου. Άρχισα να συνειδητοποιώ ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα στη ζωή μου.

Θα κάνετε θέατρο φέτος;

Παγίδα ερώτηση.

Γιατί; Επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα κυλήσει η θεατρική χρονιά εξαιτίας του κορονοϊού;

Μεγαλύτερη παγίδα στον άνθρωπο θεωρώ την απραξία. Είναι ανώφελη και ανούσια. Το κομμάτι του πολιτισμού μας έχει περάσει πολύ χειρότερες φάσεις, όπως πολέμους. Όμως πάντα λειτουργούσε. Θεωρώ ότι με μέτρα ασφαλείας μπορούν να λειτουργήσουν τα πράγματα. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να επενδύσουν σε παραγωγές κι αν συμπράξουμε όλοι μαζί με αγάπη και αλληλεγγύη τότε θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε θεάματα ώστε να έρθουν κάποιοι άλλοι να τα δουν, να διασκεδάσουν, να παιδευτούν, να μάθουν. Δεν θεωρώ σωστό το κλείσιμο των θεάτρων, παρά μόνο εάν σφραγίσουν όλα. Τι εννοώ; Εάν αύριο το πρωί βγει ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός και πει πρέπει να σφραγίσουν όλα, θα πάω σύμφωνα με τη χώρα μου και τους ανθρώπους που την οδηγούν. Δεν θεωρώ ότι ξαφνικά 12 το βράδυ με 5 το πρωί ο κορονοϊος δεν κολλάει. Στο κάτω κάτω υπάρχουν μέτρα προστασίας. Αν θες να πας στο θέατρο θα φοράς υποχρεωτικά τη μάσκα σου και θα υπάρχει απόσταση ασφαλείας. Αυτά τα σέβομαι και τα καταλαβαίνω. Το να κλείσεις όμως τα θέατρα σημαίνει ότι θέλεις να κλείσεις τη χώρα εντελώς. Η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Αυτούς τους χιλιάδες άνεργους καλλιτέχνες δεν τους σκεφτόμαστε; Την ίδια ΔΕΗ πληρώνουν με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στο ίδιο μέρος ζουν με τους ίδιους νόμους και φόρους. Υπάρχουν ηθοποιοί που δεν έχουν να φάνε και μπορεί να ντρέπονται και να το πουν. Γιατί πρέπει να τους φέρνουμε σε δύσκολη θέση; Είναι άνθρωποι αξιοπρεπείς που αγαπούν με ανιδιοτέλεια αυτό που κάνουν και το παλεύουν χρόνια.

Η «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια των φετινών βραβείων «ΙΡΙΣ» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κερδίζοντας συνολικά οκτώ βραβεία. Ανάμεσα σ’ αυτά, το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε  σ’ εσάς.

Νομίζω ότι το σημαντικότερο βραβείο που κέρδισε η «Ευτυχία» ήταν οι καρδιές των ανθρώπων. Το σινεμά όπως και το θέατρο είναι μια ομαδική εργασία. Αν δεν έχεις ανθρώπους γύρω σου, είσαι απλά μόνος. Και μόνος δεν νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς να κάνει το ο, τιδήποτε. Η «Ευτυχία» αυτό ήταν. Έδωσε αγάπη στους ανθρώπους, γιατί πήρε αγάπη και ευγένεια από τους ανθρώπους που επένδυσαν τα χρήματά τους στην παραγωγή. Από τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο που έτρεξε για ο, τιδήποτε μικρό που αφορούσε στην ταινία. Αυτό είναι το σημαντικότερο βραβείο: η σύμπραξη, η τύχη και η συγκυρία να βρεθώ με τόσο όμορφους ανθρώπους σε μια τέτοια δεδομένη χρονική στιγμή.

Από την ταινία “Ευτυχία”

“Η Φαμίλια”, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στις 21:00 στον ΑΝΤ1

Σκηνοθεσία: Βασίλης Θωμόπουλος.

Διασκευή σεναρίουΝίκος Παπαδόπουλος, Ζήσης Ρούμπος, Τόλης Παπαδημητρίου, Μάνος Τσότρας.

Executive Producer: PEDIO PRODUCTIONS

Πρωταγωνιστούν: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Νίκος Σταυρακούδης, Μιχάλης Σαράντης, Ιωάννα Μαυρέα, Ελεάνα Στραβοδήμου, Μαρίτα Γαγάνη, Νεφέλη Οικονόμου, Κωνσταντίνος Σελβιάδης.

Στον ρόλο της Δέσποινας η Υρώ Μανέ.

“Η φαμίλια”