Σχετικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει την άμεση σχέση μεταξύ της τροφής που καταναλώνουμε με την υγεία μας, καθώς αυτή παρέχει στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που απαιτεί η σωστή λειτουργία του, παίζοντας ταυτόχρονα ρόλο και στη διάθεσή μας.

Πολλές φορές ενδεχομένως, να αισθανόμαστε και λίγο μπερδεμένοι για το ποια διατροφή ταιριάζει στις ανάγκες μας ή διαβάζοντας τα δεδομένα που αλλάζουν συνεχώς. Για αυτό είναι καλό να απευθυνόμαστε σε έναν καταρτισμένο διατροφολόγο, ο οποίος θα μπορεί να μας καθοδηγήσει σωστά. Η Ειρήνη Χριστάκη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και ο Ντάνιελ Καψής, Κλινικός Διαιτολόγος- Αθλητικός Διατροφολόγος, συνεργάτες της SYMMETRIA, μας μιλούν για τις νέες τάσεις στη διατροφή και για την ιδιαίτερα δημοφιλή και αποτελεσματική διαλειμματική διατροφή ή fasting.

Ακούμε συχνά σε διαφόρους τομείς και επιστημονικά πεδία τον όρο «νέες τάσεις». Κατά πόσον, όμως, έχει αλλάξει η διαιτολογία στο πέρασμα των χρόνων. Υπάρχουν όντως νέες τάσεις;

Ν.Κ.: Όπως και στην πλειάδα των επιστημονικών πεδίων, νέες έρευνες και νέα δεδομένα στον τομέα της διατροφής του ανθρώπου καθορίζουν σημαντικά τις πρακτικές των κλινικών διαιτολόγων – διατροφολόγων. Για παράδειγμα, τα μικρά και συχνά γεύματα τα οποία οι επιστήμονες υγείας επί δεκαετίες διατυμπάνιζαν ως τον έναν και μοναδικό ορθολογικό τρόπο διαχείρισης βάρους, ξέρουμε σήμερα πως δεν αποτελούν μονόδρομο, καθώς το fasting αποκτά μία ολοένα και μεγαλύτερη επιστημονική και κοινωνική αποδοχή. Αλλά και ο ίδιος ο διαιτώμενος έχει αλλάξει. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς οι απλές συμβατικές ζυγαριές που όλοι έχουμε στα σπίτια μας έχουν αρχίσει να αντικαθίστανται με λιπομετρητές οικιακής χρήσης. Και ενώ η ακρίβειά τους στην παρούσα φάση δεν είναι ικανοποιητική, δείχνει τη διάθεση που υπάρχει από πλευράς του καταναλωτή να ασχοληθεί με την ουσία του ζητήματος.

Μιλάτε για το fasting, γνωστή και ως διαλειμματική νηστεία. Η μέθοδος αυτή λειτουργεί τελικά;

Ν.Κ.: Η ισχυρότερη τάση που ισχύει αυτή τη στιγμή στο πεδίο της διατροφής, μιας και αναφερθήκαμε πριν στις νέες τάσεις, είναι η όσο το δυνατόν πιο εξατομικευμένη παρέμβαση. Δεν υπάρχει το λεγόμενο «one size fits all». Βλέπουμε κόσμο να έχει καταπληκτικά αποτελέσματα με διατροφικά πλάνα κέτωσης, χαμηλών υδατανθράκων, χαμηλών θερμίδων και πολλών ακόμα. Είναι σημαντικό ο κάθε ενδιαφερόμενος, σε συνεργασία με τον διαιτολόγο του, να βρει το πρωτόκολλο που του ταιριάζει καλύτερα ή ακόμη και να ακολουθήσει ένα συνδυασμό διαφορετικών πρωτοκόλλων, τα οποία θα οδηγήσουν σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Πηγαίνοντας, όμως, πίσω στην ερώτησή σας, η διαλειμματική νηστεία ή intermittent fasting, τα τελευταία 5-6 χρόνια ανήκει σίγουρα στα τρία πιο δημοφιλή πρωτόκολλα που κυκλοφορούν. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχει ένας ικανοποιητικός όγκος επιστημονικών δεδομένων με οφέλη τόσο για την υγεία, όσο και για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα πρωτόκολλο που μπορεί να υποστηρίξει την κοινωνική -και όχι μόνο- ζωή του ενδιαφερόμενου.

Ε.Χ.: Η διαλειμματική νηστεία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό πρωτόκολλο διατροφικής παρέμβασης. Υπάρχουν πλέον επαρκή επιστημονικά δεδομένα που αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα αυτών των παρεμβάσεων, τόσο στην υγεία και την ευεξία των ανθρώπων που την εφαρμόζουν, όσο στη ρύθμιση του βάρους και τη μείωση του σωματικού λίπους.

Εσείς την συστήνετε; Σε ποιους ταιριάζει περισσότερο;

Ν.Κ.: Σαφώς και την έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, με το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου να έχει καταπληκτικά αποτελέσματα. Θα περιέγραφα ως ιδανικούς υποψήφιους τους άνδρες με επίμονο λίπος στην κοιλιακή χώρα και τις γυναίκες στην προεμμηνοπαυσιακή περίοδο. Αποτελεί μία προσέγγιση, η οποία σε βιοχημικό επίπεδο μέσα στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα ορμονικό προφίλ ιδανικό για απώλεια λιπώδους μάζας, διατήρησης του μυϊκού όγκου με την αύξηση της αυξητικής ορμόνης, αύξηση των επιπέδων ενέργειας και όχι μόνο.

Ε.Χ.: Ας μην ξεχνάμε ότι η νηστεία φαίνεται να επιβραδύνει τη γήρανση, καθώς συμβάλει στη διατήρηση του μήκους των τελομερών. Τα τελομερή βρίσκονται στο τέλος κάθε χρωμοσώματος και προστατεύουν το DNA μας από αλλοιώσεις. Αντίστοιχη αντιγηραντική επίδραση έχει και η μεσογειακή διατροφή, για αυτό και πολύ συχνά κάνουμε ένα συνδυασμό διαλειμματικής και μεσογειακής διατροφής.

Από την εμπειρία σας, ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό πρωτόκολλο διαλλειματικής νηστείας;

Ε.Χ.: Για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικό το πρωτόκολλο που ακολουθούμε, για αυτό και αντιμετωπίζουμε κάθε περίπτωση εξατομικευμένα. Ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως διαφέρουν και οι εποχές. Για παράδειγμα, κατά τους χειμερινούς μήνες επιλέγουμε συχνότερα το 16:8, δηλαδή κατανάλωση τροφής για 8 ώρες και νηστεία τις υπόλοιπες ώρες του εικοσιτετράωρου. Τους καλοκαιρινούς μήνες επιλέγουμε συχνά και πρωτόκολλα όπως το 5:2, δηλαδή μειωμένη πρόσληψη τροφής για 2 ημέρες την εβδομάδα και επαρκείς ποσότητες τις υπόλοιπες 5 ημέρες. Πολύ συχνά, μάλιστα, μπορεί κανείς να αλλάζει πρωτόκολλο ακόμα και από εβδομάδα σε εβδομάδα, ανάλογα με τις ανάγκες και την πορεία του.

Ακούμε τελευταία συχνά και για την κέτωση. Ποια είναι η γνώμη σας για την κετογονική δίαιτα;

Ε.Χ.: H κετογονική δίαιτα έχει αρκετό ενδιαφέρον και ταιριάζει στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Είναι αποτελεσματική, αλλά δεν ταιριάζει σε όλους. Στη SYMMETRIA έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ένα πιο εύχρηστο πρωτόκολλο διατροφής, γνωστό ως Pro-GI-Diet®. Πρόκειται για μια νέα φιλοσοφία διατροφής που έχει παντρέψει την κετογονική δίαιτα με τo μεσογειακό διατροφικό πρότυπο και φυσικά δεν αποκλείει ομάδες τροφίμων, με αποτέλεσμα όσοι την ακολουθούν να καταφέρνουν να διατηρούν την απώλεια σε βάθος χρόνου, χωρίς να νιώθουν έντονη στέρηση.