Η Νάνσυ Μαλλέρου κυκλοφορεί το ημερολόγιο «Καλύτερα Γίνεται 2020» και μας προτρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και να ζήσουμε μία καλύτερη ζωή. Όλοι μπορούμε αρκεί να το θέλουμε.

Με αφορμή την έκδοση του ημερολογίου τι είναι αυτό που θέλετε να δώσετε στους ανθρώπους;

Έχουμε συνηθίσει οι ατζέντες να γεμίζουν με ραντεβού και υποχρεώσεις, εκεί σημειώνουμε τα «πρέπει» της ημέρας. Θέλω να παροτρύνω τους ανθρώπους να εστιάσουν σε αυτά που θέλουν να κάνουν. Να φύγουμε από τα «πρέπει» τα οποία ούτως ή άλλως θα τα κάνουμε. Προσπαθώ  λοιπόν οι άνθρωποι να δίνουν σημασία στις σχέσεις, την καθημερινότητα, την ποιότητα την ζωής τους και τις επιθυμίες τους

Από την εμπειρία σας, ποια «πρέπει» φθείρουν την ζωή μας;

Η λέξη «πρέπει» καταστρέφει τα πάντα. Καθετί που γίνεται  μέσα στην ημέρα έχει να κάνει με το «θέλω». Μπορεί να έχει τα καλά μπορεί να έχει και τα άσχημα, αλλά όταν «θέλω» να βγάλω λεφτά πρέπει να δουλέψω. Την ίδια στιγμή απορρίπτω το «πρέπει» και ταυτίζομαι με την επιθυμία να παράγω, οπότε δεν με πειράζει η δουλειά, την αγαπώ και την κάνω. Εν τέλει όλα όσα γίνονται είναι επιλογές μου.

Τι θέλουν περισσότερο οι άνθρωποι;

Να έχουν μία καλύτερη σχέση με τον εαυτό τους. Αυτό αφορά όλους τους ανθρώπους, ανεξαιρέτως. Επίσης σημαντικές είναι οι σχέσεις και με τους άλλους. Με συναδέλφους, συντρόφους και φίλους, αλλά πάνω από όλα είναι η σχέση που έχει ο καθένας με τον εαυτό του.

Οι άλλοι άνθρωποι μπορούν να μας σώσουν ή μόνο εμείς μπορούμε να βγάλουμε στη επιφάνεια την καλύτερη εκδοχή μας;

Αν δεν θέλουμε να αλλάξουμε δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να κάνει τη δουλειά για εμάς, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ναι, το περιβάλλον μας επηρεάζει και εκεί μπαίνει ο παράγοντας της επιλογής. Είναι καλό να επιλέξουμε αυτούς που έχουμε γύρω μας, κυρίως στο οικογενειακό και φιλικό μας περιβάλλον.

Όταν δεν θέλουμε να πιεστούμε και να δουλέψουμε για τους στόχους μας βρίσκουμε δικαιολογίες, ρίχνουμε το φταίξιμο στους άλλους;

Ναι. Γενικώς ο φόβος του να εκτεθεί κάποιος και να αναλάβει την ευθύνη για τον εαυτό του τον βάζει στη διαδικασία να πετάει μπαλάκια ευθύνης γύρω του και να κατηγορεί. Μας αρέσει να κατηγορούμε την κυβέρνηση, την κοινωνία, τον καιρό ή την κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο μιλάμε και για την τύχη. Την τύχη όμως την φτιάχνουμε μόνοι μας. Ας ασχοληθούμε με την ατυχία. Όμως και εκεί για τα 10 που χτυπάμε ξύλο τα 8 είναι δική μας ευθύνη. Για να προλάβουμε το «κακό» ας δώσουμε σημασία στην πρόληψη. Πρόληψη για την υγεία, τις σχέσεις και την ζωή μας. Να έχουμε ένα plan-b διότι αν υπάρχει plan-b δεν χτυπάς ξύλο απλώς το χρησιμοποιείς για να «σωθείς».

Σε σχέση με το ημερολόγιο – τι καλείτε τον κόσμο να σημειώσει και να κοιτάξει για να αντλήσει έμπνευση;

Κάθε μήνας είναι αφιερωμένος σε ένα διαφορετικό κομμάτι. Οπότε, κάθε μήνα θέλω να εστιάσουμε στα 12 «κομμάτια» του εαυτού μας, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα αρμονικό σύνολο. Μέσα στο ημερολόγιο υπάρχουν φράσεις που επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου για να αλλάξεις τον εαυτό σου και να καλύψεις παλιές πεποιθήσεις, να «γράψεις» κάτι που θα σε πάει μπροστά και θα σε σηκώσει από την κερκίδα.

Οι άντρες ή οι γυναίκες αλλάζουν πιο εύκολα, ποιοι είναι επιρρεπείς στην καλυτέρευση;

Αυτός που θέλει να αλλάξει αλλάζει γρήγορα. Σε επίπεδο φύλων οι γυναίκες σκέφτονται και αναλύουν περισσότερο. Μία γυναίκα επεξεργάζεται αυτό που της λες σε όλα τα επίπεδα του μυαλού της. Kαι είναι πολλά. Ο άντρας είναι πρακτικός. Αν δει ότι αυτό που του λες θα μπορέσει να τον αλλάξει θα το κάνει αμέσως, είναι καθαρά θέμα «επεξεργασίας».

Μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η λογική ή το συναίσθημα, ποιο από τα δύο πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο;

Αυτό που είναι καλό να δουλέψουμε και να αλλάξουμε είναι οι συνήθειες. Ό,τι κάνουμε, αυτά που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, είναι μία συνήθεια. Δεν είμαστε καθόλου καινοτόμα όντα και το 90% όλων όσων κάνουμε πράξη βασίζονται στη συνήθεια. Όταν λοιπόν θέλουμε να αλλάξουμε βρίσκουμε και δουλεύουμε πάνω σε νέες συνήθειες, σε λεπτομέρειες που μπορούν να φέρουν την αλλαγή.

Το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε πόσο διαμορφώνει τον χαρακτήρα μας; Πόσο βοηθάει ενδεχόμενες αλλαγές;

Η αποστολή του καθενός είναι να κάνει το καλύτερο που μπορεί με αυτά που έχει. Αν μου δώσεις λεμόνια δεν θα κάνω μόνο λεμονάδα. Θα κάνω και λεμονόπιτα, τρίμμα λεμονιού , γλυκό κουταλιού και θα βρω και άλλους ανθρώπους που θα φέρουν επιπλέον λεμόνια. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι θέμα νοοτροπίας. Κάθε στιγμή είναι μία ευκαιρία να κάνεις κάτι.

Μελλοντικά τι άλλο θέλετε να κάνετε για να αλλάξετε τον κόσμο;

Θέλω να αλλάξω την χώρα. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας. Θέλω λοιπόν να αλλάξω τη νοοτροπία όλο και περισσότερων ανθρώπων. Με ενδιαφέρει να ακούγομαι στα social media, να παροτρύνω τους ανθρώπους να εμπνέονται από άλλους ανθρώπους, να βρίσκουν παραδείγματα προς μίμηση.  «Συνταγογραφώ» πρόσωπα, μοντέλα συμπεριφοράς. Ζητάω από τον κόσμο να διαβάσει βιβλία και να δει shows που θα καταφέρουν να αλλάξουν τη σκέψη και τον τρόπο τους. Επίσης αυτό που θα κάνω φέτος είναι το Δωρεάν Σεμινάριο Life Coaching «ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ 2019», την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, 16:00-19:00. Θα γίνει διαδικτυακά για να μπορέσουν όλοι να έχουν πρόσβαση. Χαίρομαι πολύ που θα μπορέσω να ακουστώ παντού και όχι να περιοριστώ σε μία ομιλία επάνω σε μία σκηνή, κάτι που αγαπώ πολύ και μου αρέσει. Όμως αυτό που θα κάνω τώρα είναι αχαρτογράφητα νερά και η αναμονή για να φτάσω εκεί είναι συναρπαστική.

Τι λέτε κάθε πρωί, ποια εικόνα δημιουργείτε για να έχετε μία πολύ ωραία ημέρα;

Λέω μία πολύ αληθινή «καλημέρα» – γεμάτη με αγάπη – στον άντρα μου και το παιδί μου. Είναι μια «καλημέρα» με αγκαλιές και φιλιά. Την ίδια αγκαλιά και την ίδια αγάπη βάζω και το βράδυ, στο τέλος της ημέρας. Ό,τι και αν έχει συμβεί ακόμα και αν έχουμε τσακωθεί το αφήνουμε στην άκρη και λέμε «αγάπη να υπάρχει, όλα τα καλά θα υπάρχουν πάντα και για πάντα».