Γιατί εντάθηκε το φαινόμενο της κακοποίησης στην πανδημία; 

Το ΕΛΙΖΑ, ως Σωματείο που ασχολείται αποκλειστικά με την πρόληψη και την πρώιμη αναγνώριση των σημαδιών της κακοποίησης, αντιλαμβάνονταν τη δεινή θέση των παιδιών, καθώς εξελίσσονταν η πανδημία. Διότι τα παιδιά υποχρεώνονταν να μείνουν μέσα στο σπίτι, εκτός σχολείου, για μακρύ χρονικό διάστημα, απομονωμένα από άλλα παιδιά, από δασκάλους και γιατρούς, με αποτέλεσμα τα σημάδια της κακοποίησης που βιώνουν να μη γίνονται ορατά από τρίτους. Επιπλέον, το περιβάλλον του σπιτιού, επιφορτισμένο με έντονο στρες, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για ακραίες συμπεριφορές και εκδηλώσεις βίας.

Έχουμε ενδείξεις ότι εντάθηκε η βία στα παιδιά;

Έχουμε παγκοσμίως τέτοιες ενδείξεις. Τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης ή ψυχολογικής στήριξης είτε σίγασαν, είτε εντάθηκαν. Γεγονός που καταδεικνύει το ίδιο πρόβλημα. Οι άνθρωποι που ζητούσαν βοήθεια, είτε φοβόντουσαν να καλέσουν για στήριξη γιατί συμβίωναν με τον εχθρό τους, είτε καλούσαν για βοήθεια περισσότερες φορές, γιατί είχαν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης. Στην Αγγλία μόνο οι κλίσεις που δήλωναν ανησυχία για κάποιο παιδί που ζούσε σε συνθήκες βίας αυξήθηκαν κατά 49%. Στην πορεία της πανδημίας, έβγαιναν στη δημοσιότητα πολλά ακραία περιστατικά βίας.

Τι κάνει το ΕΛΙΖΑ σε αυτή τη δύσκολη στιγμή;

Το ΕΛΙΖΑ αντιλαμβάνεται ότι τώρα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, είναι η ώρα να απευθυνόμαστε επανειλημμένα σε όλους, στην Πολιτεία, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς, στα ίδια τα παιδιά και να δηλώνουμε απερίφραστα τη Μηδενική Ανοχή όλων μας στην Παιδική Κακοποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Συζητώντας με…» την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η βία στα παιδιά δε βγαίνει στην επιφάνεια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που την παραβλέπουμε. Αυτό συνιστά ανοχή. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι για να πολεμήσουμε έναν υπαρκτό εχθρό, όπως η κακοποίηση των παιδιών μας, πρέπει να τον αποδεχτούμε και να συνεργαστούμε εναντίον του.

Για αυτό ζητήσαμε να προβληθεί στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής το μήνυμα «Μηδενική Ανοχή στην παιδική κακοποίηση», για αυτό ανεβάζουμε μία νέα ιστοσελίδα που θα λειτουργεί ως πρόγραμμα ενάντια στη βία (www.eliza.org.gr), θα ενημερώνει καθημερινά για ό,τι αφορά στην πρόληψη της βίας αλλά και σε όσα μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε. Για αυτό προσπαθούμε να βάλουμε παντού καταχωρήσεις που να υπενθυμίζουν σε όλους μας ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κοιτάξουμε αλλού, όταν η κακοποίηση βρίσκεται μπροστά μας.

Φυσικά, εκτός από την επικοινωνία με τον κόσμο, συνεχίζουμε τα **προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης επαγγελματιών καθώς και των ίδιων των παιδιών.

Γιατί είναι σημαντική η καταγραφή των περιστατικών βίας;

Έχει αποδειχτεί από σχετικές έρευνες ότι η καταγραφή των περιστατικών βίας δίνει ουσιαστική εικόνα και αυτό κάνει το πρόβλημα περισσότερο κατανοητό και αποδεκτό. Η καταγραφή του αριθμού των παιδιών που κακοποιούνται είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη χάραξη προγραμμάτων. Έχει υπολογιστεί ότι κακοποιούνται και παραμελούνται 1 δισεκατομμύριο παιδιά παγκοσμίως και 55 εκατομμύρια παιδιά σε 49 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ευρωπαϊκό τμήμα).  Είναι λοιπόν αδύνατον ο αριθμός αυτός αναλογικά να μην αφορά και στη χώρα μας.

Ποιο είναι το όνειρό σας για το ΕΛΙΖΑ;

Να μη χρειάζεται να υπάρχει. Και όσο ουτοπικό και αν ακούγεται αυτό, οφείλουμε να κοιτάξουμε στα αστέρια για να φτάσουμε λίγο πιο μακριά από το εφικτό. Στο ΕΛΙΖΑ θέλουμε να συμβάλλουμε ώστε μαζί με την Πολιτεία να πρωτοστατήσουμε στη μεγαλύτερη και πιο σωτήρια καμπάνια που εξασφαλίζει το μέλλον μας: στη διασφάλιση της ζωής των παιδιών και της ανάπτυξης τους σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον, σε μία μη ανεκτική κοινωνία σε κάθε μορφή κακοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βραβεία Αργώ 2020»: Τιμήθηκαν οκτώ διακεκριμένοι Έλληνες του εξωτερικού

Να σημειώσουμε ότι το ΕΛΙΖΑ δεν λαμβάνει καμία κρατική οικονομική ενίσχυση και στηρίζεται αποκλειστικά και μόνον στην αγάπη και στη γενναιοδωρία των πολιτών. Στη 12χρονη πορεία του ποια είναι η αποτίμηση τού έργου του;

Το Σωματείο ΕΛΙΖΑ ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2008, με μοναδικό σκοπό την Πρόληψη, τον Εντοπισμό και την Αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης σε παιδιά. ‘Εργάζεται για την καταπολέμηση του φαινομένου της κακοποίησης των παιδιών στην Ελλάδα, για την αλλαγή της νοοτροπίας της ελληνικής κοινωνίας ως προς την ανεκτικότητα της κακοποίησης στα παιδιά, των θεσμοθετημένων διαδικασιών προστασίας των παιδιών αλλά και της νομοθεσίας.

 Η επίτευξη των στόχων του ΕΛΙΖΑ στα 12 χρόνια συνεχούς δράσης του είναι:

  • Η ίδρυση σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS, του πρώτου στην Ελλάδα Πρότυπου Ξενώνα για την Προστασία και την Αποκατάσταση βρεφών και μικρών παιδιών που έχουν υποστεί παραμέληση και άλλες μορφές κακοποίησης.
  • Η ίδρυση της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «Σόφη Βαρβιτσιώτη», Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού, υπό τη Β’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική.
  • Μαθαίνουμε σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 9 ετών πώς να προστατεύονται από τη σεξουαλική κακοποίηση, με το πρόγραμμα «Ασφαλές Άγγιγμα».
  • Συνεργαζόμαστε με την οργάνωση «Ένα παιδί, Ένας κόσμος» και υλοποιούμε μαζί το «ΒΗΜΑ – ΒΗΜΑ» -το κοινοτικό πρόγραμμα για την πρόληψη της κακοποίησης που στηρίζει ευάλωτες οικογένειες.
  • Υφαίνουμε ένα δίχτυ προστασίας των παιδιών εκπαιδεύοντας έως σήμερα 5.000 επαγγελματίες από όλη τη χώρα, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά στο πλαίσιο της εργασίας τους.
  • Προωθούμε τη θέσπιση και υλοποίηση κατευθυντηρίων οδηγιών που θα διευκολύνουν το έργο της πρόληψης και του εντοπισμού παιδιών που υποβάλλονται σε βίαιη συμπεριφορά.
  • Έχουμε διανείμει 82.350 οδηγούς για γονείς και έχουμε δημιουργήσει διαφημιστικά σποτ ευαισθητοποίησης.

 Για ό,τι έχουμε πετύχει έως σήμερα στο ΕΛΙΖΑ, ο ISPCAN (International Society for the Prevention of Child Abuse & Neglect) μας ενέταξε ανάμεσα στον οργανισμό του ως Country Partner.

Στο ΕΛΙΖΑ τολμάμε να ονειρευτούμε ότι θα έρθει μία ημέρα που η κοινωνία μας συντεταγμένα, Πολιτεία και πολίτες, θα στραφεί με όλες της τις δυνάμεις ενάντια στην κακοποίηση του παιδιού, στηρίζοντας με δομές και με δράσεις όλα τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση.

Πρόσφατα, στις 10 Νοεμβρίου, το σωματείο ανάρτησε μία νέα ιστοσελίδα ώστε να ξεκινήσει μία διαρκή ενημέρωση για όλα όσα μπορούμε όλοι -ο καθένας από εμάς, οι εκπαιδευτικοί, οι επαγγελματίες της υγείας, οι ΜΚΟ, η Πολιτεία -να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από την κακοποίηση.

-Με motto «ΕΣΥ ΘΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΑΛΛΟΥ;» και με στόχο τη ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ, το ΕΛΙΖΑ ζητά από όλους να κοιτάξουν το πρόβλημα κατάματα και να ενώσουμε τις φωνές σας . Σας επαναλαμβάνω ότι στόχος του ΕΛΙΖΑ είναι η συμμετοχή όλων μας σε μία κοινή προσπάθεια προστασίας των παιδιών από την κακοποίηση και την παραμέληση, προκειμένου τα παιδιά μας να συναντήσουν την ενήλικη ζωή τους χωρίς τραύματα και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο χωρίς να μεταφέρουν τον κύκλο της βίας στις επόμενες γενιές. Η Πανδημία του Κορωνοϊού ανέδειξε για μία ακόμη φορά το ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα της παιδικής κακοποίησης/παραμέλησης, όπως άλλωστε και σε κάθε άλλη κρίση, υγειονομική, κοινωνική, οικονομική, οι πλέον ευάλωτοι είναι οι πιο αδύναμοι, ανάμεσα τους τα παιδιά. Όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες, εν μέσω του πρώτου γενικού lockdown, στις 16 Απριλίου 2020, απευθύνθηκε στις οικογένειες και στους ηγέτες όλων των κρατών και των Οργανισμών με την έκκληση «Protect our children» (Προστατέψτε τα Παιδιά μας), σχεδόν κανείς δε συνειδητοποιούσε το μέγεθος του προβλήματος που «χτυπούσε» ανελέητα τα παιδιά. Και όμως, με τις κοινωνίες σε lockdown και την τεράστια οικονομική ύφεση παρούσα, εντείνεται το άγχος των μελών των οικογενειών. Ολοένα και περισσότερα παιδιά γίνονται θύματα και μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης. Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση

Η κακοποίηση και η παραμέληση είναι παρούσες σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και υπολογίζεται ότι και στην Ελλάδα 1 στα 2 παιδιά υποβάλλεται σε κάποια μορφή κακοποίησης (ψυχική, σωματική, σεξουαλική, παραμέληση). Τα παιδιά μεγαλώνουν θεωρώντας ότι αυτό που βιώνουν είναι επιτρεπτό, ενώ πολύ συχνά ντρέπονται και νιώθουν ένοχα τα ίδια. Μεγαλώνοντας, εμφανίζουν ψυχοσωματικές διαταραχές – μαθησιακές, σωματικές, ψυχικές -ενώ πολλές φορές επαναλαμβάνουν τον κύκλο της βίας, στον οποίο έχουν μάθει να ζουν.

Στην νέα μας ιστοσελίδα www.eliza.org.gr σκοπό έχουμε τη διαρκή ενημέρωση  για όλα όσα αφορούν στο δικαίωμα ενός παιδιού να μεγαλώνει με αγάπη και ασφάλεια, για όλα όσα του εξασφαλίζουν τη διατήρηση της παιδικής του ηλικίας όσο κρατά, για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και βοηθούν ή εναντιώνονται στην πρόληψη της παιδικής κακοποίησης.

Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση) στη δυτική όψη του Μεγάρου της Βουλής (όψη προς πλατεία συντάγματος), από τις 18:30 έως 20:30. θα προβάλλεται το μήνυμα «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ», καθώς επίσης η νέα μας αφίσα με το σύνθημά μας θα βρίσκεται σε πολλά σημεία της Αθήνας και στα περισσότερα ΜΜΕ

Ζητάμε από όλους να μας καταγγέλουν κάθε περιστατικό βίας ή να ζητούν τη συμβολή μας στην επίλυση του προβλήματος και στην αποτροπή του κύκλου της βίας στα παιδιά.