Σπεράντζα Βρανά, Μάγια Μελάγια, Μαρίκα Νίνου, Μαίρη Λίντα! Τέσσερις δυναμικές γυναίκες, τέσσερις προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία, έρχεται να παρουσιάσει με το δικό της τρόπο, η Ηρώ Σαΐα στη μουσική παράσταση «Απόψε είσαι για φιλί».

Μία παράσταση που μας μεταφέρει στα θρυλικά μουσικά κέντρα της χρυσής δεκαετίας του 1950, με μια επιλογή από τα πιο αγαπημένα λαϊκά, ρεμπέτικα και αρχοντορεμπέτικα τραγούδια, από αυτό το Σάββατο – και για τέσσερα Σάββατα -στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο».

Μια μουσική παράσταση που πέρσι στο «Μουσικό δωμάτιο» στο Κεραμεικό κατέκτησε το κοινό, έρχεται και φέτος για να ζωντανέψει και πάλι αναμνήσεις της δεκαετίας του ‘50

Πράγματι. Ξεκινάμε το Σάββατο με ένα πρόγραμμα που έχει επιμεληθεί ο Λάμπρος Λιάβας και μαζί με τον εξαιρετικό σολίστα του μπουζουκιού, που έχει κάνει τις ενορχηστρώσεις αλλά και τραγουδάει, τον Γρηγόρη Βασίλα, έχουμε στήσει μια μουσική παράσταση που αφορά τέσσεριςεμβληματικές καλλιτέχνιδες της δεκαετίας του ‘50: τη Σπεράντζα Βρανά, τη Μάγια Μελάγια, τη  Μαρίκα Νίνου και τη Μαίρη Λίντα.

Με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των τεσσάρων αυτών κυριών;

Αυτές οι τραγουδίστριες, εκτός της Μαίρης Λίντα που εμφανίστηκε λίγο αργότερα, μεσουράνησαν την ίδια εποχή και είχαν ένα αρχοντορεμπέτικο και ρεμπέτικο ρεπερτόριο. Εμείς, εστιάσαμε σ’ αυτές τις τέσσερις καλλιτέχνιδες ακριβώς για να έχει η μουσική παράσταση ένα χαρακτήρα της δεκαετίας εκείνης.

Προφανώς ο Λάμπρος Λιάβας που το σκέφτηκε θα θεώρησε ότι εγώ μπορώ να τις ενσαρκώσω πολύ καλά αυτές τις κυρίες. Υπάρχει πραγματικά ένας μεγάλος πλούτος σ’ αυτά τα τραγούδια. Είναι κομμάτια τα οποία μέχρι και σήμερα τραγουδιούνται, διασκευάζονται, τ’ ακούμε στις παλιές εκτελέσεις, σε καινούριες. Τραγούδια που τα γνωρίζουμε όλοι, τα αγαπάμε και που τα έχουν όλα. Η εποχή εκείνη έβγαλε τραγούδια διαχρονικά.

Διαβάστε επίσης: Σταύρος Ξαρχάκος: Τιμητική αναγνώριση

Το φοβηθήκατε αυτό το εγχείρημα;

Όχι καθόλου. Δεν φοβάμαι κανένα εγχείρημα. Γιατί να το φοβηθώ; Κατ’ αρχήν θεωρώ ότι μπορώ να ανταποκριθώ επάξια και με το παραπάνω. Θα μου πείτε αυτή είναι η δική μου γνώμη. Ναι, αλλά αν κρίνω από την ανταπόκριση του κόσμου, γιατί αυτό το πρόγραμμα παρουσιάστηκε και πέρσι σ’ ένα άλλο χώρο, μάλλον σκέφτομαι σωστά. Όμως οτιδήποτε κάνω, δεν σας κρύβω ότι με ενδιαφέρει να πάω πιο ψηλά τον εαυτό μου. Δεν μπορώ έτσι κι αλλιώς να ξεπεράσω κάποιο άλλο πρόσωπο γιατί εγώ είμαι εγώ, δεν είμαι κάποια άλλη. Δεν πάω να μιμηθώ ούτε τη Σπεράντζα Βρανά, ούτε τις υπόλοιπες κυρίες. Εγώ είμαι η Ηρώ που τραγουδάω αυτά τα τραγούδια με το δικό μου τρόπο και με τη δική μου ιδιοσυγκρασία.

Τι ακριβώς θα δει το κοινό σ’ αυτή τη μουσική παράσταση;

Δεν είναι απλώς μια παράσταση όπου ανεβαίνουμε στο πάλκο και ερμηνεύουμε τραγούδια των τεσσάρων αυτών κυριών. Γίνονται αναφορές στην περιπετειώδη ζωή τους, με έμφαση στο ρόλο και στη «φωνή» των γυναικών αυτών κατά την κρίσιμη και μεταβατική περίοδο – πέρασμα από την Κατοχή και τον Εμφύλιο στη μεταπολεμική Ελλάδα. Όλο αυτό χωρίς να κουράζει τον ακροατή. Δίνουμε τη δυνατότητα στον κόσμο που έρχεται να μας δει να μάθει και δυο πράγματα, για όσους δεν γνωρίζουν, γι’ αυτές τις κυρίες.

Ο Λάμπρος Λιάβας προσκαλεί το κοινό στο κοσμικό «Πίγκαλς» στην Ομόνοια, στην «Ταβέρνα του Καλοκαιρινού» στις Τρεις Γέφυρες, στην ονομαστή «Τριάνα του Χειλά» στη Λεωφόρο Συγγρού και στο περίφημο στέκι «Του Τζίμη του Χοντρού» στην Αχαρνών. Σ’ αυτή τη μουσική παράσταση ο κόσμος «συναντά» τις τέσσερις «μεγάλες κυρίες» που άφησαν εποχή και έγραψαν η καθεμιά το δικό της κεφάλαιο στο ελληνικό τραγούδι.

Η αφήγηση γίνεται από εσάς;

Στην πρεμιέρα η αφήγηση θα γίνει από τον Λάμπρο Λιάβα. Τις υπόλοιπες φορές θα γίνει από εμένα. Είναι ουσιαστικά ένας διάλογος που κάνουμε και διαρκεί τόσο ώστε να μην κουράσει και να μη χαλάσει τη ροή της παράστασης.

Μετά από αυτές τις τέσσερις παραστάσεις, τι ετοιμάζετε;

Μετά θα κάνω μια μικρή παύση γιατί τον Μάρτιο θα κυκλοφορήσει ο τρίτος προσωπικός μου δίσκος και πάλι με τον Νεοκλή Νεοφυτίδη, που είναι ο σταθερός μου συνεργάτης τα τελευταία δέκα χρόνια.

Μητέρα δύο παιδιών, τριών ετών, και ο χρόνος πολύτιμος για να μπορείτε να ανταποκριθείτε σε όλους τους ρόλους σας.

Πλέον ο χρόνος μου έχει γίνει πολύτιμος γιατί θέλω ν’ απολαμβάνω τα παιδιά μου όσο περισσότερο μπορώ. Βλέπω παλιά βίντεο, όταν ήταν βρέφη και ακόμα μετανιώνω που δεν τράβηξα περισσότερα, για να έχω περισσότερες στιγμές μαζί τους. Ο χρόνος είναι πολύτιμος γιατί το πιο πολύτιμο πράγμα στη ζωή μου είναι τα παιδιά μου. Όλα τα άλλα έπονται. Δεν έχω χρόνο να κάνω πράγματα που έκανα στο παρελθόν. Όμως δεν με πειράζει. Θεωρώ ότι η εξέλιξη της ζωής μου είναι τα παιδιά μου και αυτό χαίρομαι.

Ασχολείστε με τα socialmedia; Πιστεύετε ότι σας βοηθούν στη δουλειά σας; Την προωθούν;

Όσο προλαβαίνω ναι. Ασχολούμαι. Δεν μπορώ να μην ασχοληθώ με τα social γιατί θα είναι σαν να αρνούμαι την εποχή μου. Βαδίζω με τους ρυθμούς που έχει κάθε εποχή. Όμως θα σας ρωτήσω κι εγώ κάτι.  Άραγε 15 – 20 χρόνια πριν που δεν είχαμε τα social, όποιος ήταν να τον γνωρίσει ο κόσμος δεν τον γνώριζε; Ή όποιο πρόγραμμα ήταν να πάει καλά δεν πήγαινε; Πήγαινε. Δυστυχώς έχουν δημιουργηθεί πολλές ανάγκες οι οποίες είναι εντελώς πλασματικές και τις ακολουθούμε όλοι. Και μια τέτοια ανάγκη είναι τα social media. Βέβαια αυτές δεν είναι οι βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Είναι όμως ανάγκες επικοινωνιακές.

Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου