Η δημιουργός που ξεκίνησε από την κουζίνα του σπιτιού της φτιάχνοντας φαγητό για τους φίλους της, άνοιξε στη συνέχεια το δικό της μαγαζί στη Νάουσα της Πάρου, μετακόμισε χρόνια αργότερα στο Κολωνάκι, με το εστιατόριο «Παπαδάκης» και στη συνέχεια όλος ο κόσμος γεύτηκε τις δικές της σπεσιαλιτέ.
Κι αυτό, γιατί η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, δεν άργησε να ανοίξει τα φτερά της και να μαγειρέψει σε δεξίωση που δόθηκε στη Νέα Υόρκη για τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, αλλά και να επιμεληθεί το μενού της Αμερικανικής Ντίσνευλαντ, αλλά και να δημιουργήσει τους δικούς της χώρους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Μετά από χρόνια παρουσίας στην τηλεόραση, ένα μικρό διάλειμμα, τη δημιουργία μετά του δικού της καναλιού στο youtube, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, επέστρεψε στους τηλεοπτικούς δέκτες με καθημερινή εκπομπή στον ΣΚΑΪ με τίτλο «Ώρα για φαγητό με την Αργυρώ».
Ο, τι κι αν φτιάχνει το κάνει με τόσο μεγάλη αγάπη που τα φαγητά της είναι πάντα εξαιρετικά νόστιμα. Δεν είναι τυχαίο ότι η υπογραφή της αποτελεί σφραγίδα άριστης ποιότητας.
Και δεν το λέω εγώ που είμαι φίλη της και θεωρώ το «Παπαδάκης» σπίτι μου αλλά ο κόσμος όλος! Γιατί η Αργυρώ, ποτέ δεν έχασε την αληθινή επαφή με τον κόσμο που την αγαπά. Γι’ αυτό άλλωστε η μαγειρική της τους φέρνει όλους κοντά.
Φανταζόσουν όταν ήρθες 20 χρόνων στην Αθήνα για σπουδές στις γραφιστική, ότι η ενασχόλησή σου με τις … κουτάλες της μαμάς σου (σ.σ. της ονομαστής Κωστάντζας), θα σε οδηγούσε σε μια τεράστια καριέρα;
Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα. Όμως προέκυψαν πολλές ευκαιρίες στη δουλειά μου, μέσα από την ενασχόλησή μου με το εστιατόριο μου στην Πάρο και τις αξιοποίησα στο έπακρον. Με πολύ σκληρή δουλειά, πείσμα και επιμονή έφτασα σε αυτό που λες εσύ «τεράστια καριέρα».
Έχεις πει ότι αν στο στόμα σου δεν γίνονται «πυροτεχνήματα», τότε το φαγητό δεν σε μαγεύει. Έχεις νιώσει «πυροτεχνήματα» από άλλη κουζίνα;
Έχω νιώσει πολλές φορές «πυροτεχνήματα» από πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο μέσα από τα ταξίδια μου. Τα «πυροτεχνήματα» όμως που σκάνε όταν γεύομαι αληθινή και γνήσια ελληνική κουζίνα, δεν συγκρίνονται με τίποτα.
Η μαγειρική έγινε τα τελευταία χρόνια της μόδας. Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τη μαγειρική είναι μάγειρες;
Είναι όμορφο αυτό που έχει συμβεί κι η μαγειρική έγινε της μόδας και είναι όμορφο που τόσα πολλά νέα παιδιά στρέφονται στην τέχνη της μαγειρικής. Αυτό μας δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για την γαστρονομία της Ελλάδας και ήδη βλέπουμε ότι τα πρώτα δείγματα είναι εμφανή. Όλο και πιο συχνά βλέπουμε νέους μάγειρες να διαπρέπουν στον τομέα τους, με τις ιδέες και τις τεχνικές τους.
Ποια είναι η δική σου πηγή έμπνευσης;
Μέχρι πρότινος, προ κορονοϊού, η πηγή έμπνευσης μου ήταν τα ταξίδια και η δοκιμή πρώτων υλών και γεύσεων. Εδώ και πολλούς μήνες δεν μπορώ και δεν θέλω να ταξιδέψω λόγω της κατάστασης, αλλά έχω πολλά αποθέματα έμπνευσης.
Οι κανόνες της σύγχρονης κουζίνας (μαγειρικής) τις απαιτούν;
Οι κανόνες της σύγχρονης μαγειρικής απαιτούν σεβασμό στα υλικά και στο περιβάλλον, αναζήτηση τοπικών προϊόντων και αξιοποίησή τους στο έπακρο ώστε να μην υπάρχει σπατάλη φαγητού και να μην επιβαρύνουμε τον πλανήτη. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, πρέπει να προτιμάμε υλικά εποχής και να αξιοποιούμε τα πολύτιμα δώρα της φύσης, στην εποχή τους. Επιπλέον, απαιτούν άριστη πρώτη ύλη και ξεκάθαρες γεύσεις με πολλές σύγχρονες τεχνικές.
Όταν θέλεις ν’ αγαλλιάσει η ψυχή σου τι ζητάς να φας;
Μια γεύση παριανή. Μόνο έτσι αγαλλιάζει η ψυχή μου.
Έχεις το δικό σου κανάλι, την άμεση επικοινωνία με το κοινό. Τι σου έλειψε ώστε να πεις το ναι και να επιστρέψεις στην τηλεόραση με καθημερινή εκπομπή στο ΣΚΑΪ;
Για να πω την αλήθεια ήταν πολύ στενό το μαρκάρισμα τα τρία τελευταία χρόνια από τον ΣΚΑΪ, όπου όταν μου μίλησαν για καθημερινή εκπομπή, ενέδωσα γιατί μου αρέσει το καθημερινό ραντεβού με τον κόσμο.
Πάμε να κάνουμε ένα παιχνίδι γαστρονομίας;
Ναι πες.
Τι θα μαγείρευες για τον Εμμανουέλ Μακρόν;
Θα έφτιαχνα το «La Grecque Mille-feuille», όπως λέει και ο φίλος μου Jean Paul Gaultier, ο οποίος έχει μαγευτεί από αυτό το γλυκό που σερβίρω στο εστιατόριο μου, στο Παπαδάκης. Είναι ένα Mille-feuille, με τη λογική του γαλλικού Mille-feuille, αλλά με γεύση πάρα πολύ ελληνική καθώς η κρέμα γίνεται με βάση το γιαούρτι, περιχυμένο με μέλι και πασπαλισμένο με καρύδια.
Στην Άνγκελα Μέρκελ;
Θα έφτιαχνα ένα ωραίο γιουβέτσι για να ζεσταθεί η ψυχή της.
Στον Ντόναλντ Τραμπ;
Θα του έφτιαχνα ένα τυλιχτό σουβλάκι με από όλα. Νομίζω θα το εκτιμήσει δεόντως!
Στη Βασίλισσα Ελισάβετ;
Στη Βασίλισσα Ελισσάβετ θα της έφτιαχνα μία αιγαιοπελαγίτικη κακαβιά.
Και τέλος στον Πάπα Φραγκίσκο;
Στον Πάπα Φραγκίσκο θα του έφτιαχνα κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο.