Ένας αγαπημένος και πολυτάλαντος συγγραφέας , από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες, ο Γιάννης Ξανθούλης, υπογράφει ένα ποιητικό – εικαστικό μανιφέστο, στο οποίο ο εξαιρετικός του λόγος συνδυάζεται με την πρωτότυπη και εμπνευσμένη εικονογράφηση του ηθοποιού και εικονογράφου Θανάση Δήμου.

Αφορμή για τη συνέντευξή μας, είναι η παρουσίαση του νέου βιβλίου του, στις 10 Δεκεμβρίου, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», στις 20.30.

Με ανατρεπτική ματιά, υπονομευτική γλώσσα, σαρκασμό και απαράμιλλο χιούμορ ο Γιάννης Ξανθούλης «βουτάει» στα βιβλικά κείμενα και «ντύνει» με σημερινά χαρακτηριστικά την ευαγγελική παραβολή του Άσωτου Υιού, ενώ στη συνέχει δίνει φωνή σε ένα άκακο πτηνό … τη γαλοπούλα. Έτσι προκύπτουν δύο ποιητικές ιστορίες: «Ο Σώτος και ο Άσωτος» και «Η κατάρα της γαλοπούλας».

Σχεδόν όλοι οι δραματικοί έως τραγικοί στίχοι των έργων αυτών ακούστηκαν σε ανύποπτο χρόνο στην εκπομπή «Σάββατο είσθε και φαίνεστε» που είχε για πάνω από είκοσι χρόνια στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Δημιουργός του, βάσει του σεναρίου της εκπομπής, ήταν η εξ ουρανού ποιήτρια Σιλάνα Σαλιάγκου, η οποία ενέπνευσε και το μυθιστόρημα «Η εκδίκηση της Σιλάνας» (Ελληνικά Γράμματα, 2009). Οι δύο ποιητικές ιστορίες, με την κατάλληλη επεξεργασία και το εικονοπλαστικό ταλέντο του Θανάση Δήμου, αυτονομήθηκαν και έγιναν ιστορίες – πάντα βγαλμένες από τη ζωή – για το βιβλίο «Βιβλικοί ήρωες με χαμηλά λιπαρά».

Μιλήστε μας για το νέο σας βιβλίο.

Είναι ένα ποιητικό έργο.Είναι η ευκολία ή ο τρόπος που σκέφτομαι να διαστρέφω λίγο την πραγματικότητα. Αυτού του είδους η ποίηση, η στιχουργική είναι ένα πράγμα που εξέλειπε από τον καιρό που πέθανε ο Μποστ (ΜέντηςΜποσταντζόγλου), ο οποίος ήταν ο κύριος εκφραστής και μάλλον εφευρέτης αυτού του πράγματος με όλη αυτή την καθαρευουσιάνικη διαστροφή των στίχων του. Ήταν κάτι που με είχε γοητέψει από τότε που γνώρισα τα σκίτσα του Μποστ. Τα έβλεπα σαν πολιτικό σχόλιο ή γενικότερα σαν ένα σχόλιο της κοινωνικής ζωής της Ελλάδας, μιας Ελλάδας βεβαίως άλλων εποχών. Εγώ λοιπόν πάτησα πάνω στη λογική του Μποστ σε μεγάλο βαθμό. Μετά το εξέλιξα, το έκανα πιο προσωπικό. Επεξεργάστηκα δύο δραματουργήματά μου, τα ανέπτυξα και ο Θανάσης Δήμου αποφάσισε να τα εικονογραφήσει μ’ ένα χιουμοριστικό τρόπο. Έτσι τους δώσαμε μια άλλη διάσταση για το βιβλίο  «Βιβλικοί ήρωες με χαμηλά λιπαρά».

Πώς ξεκίνησε η περιπέτεια της συγγραφής;

Η περιπέτεια της συγγραφής άρχισε παράλληλα ενώ ήμουν εν ενεργεία δημοσιογράφος. Στη συνέχεια ήμουν εν ενεργεία χρονογράφος και εν ενεργεία θεατρικός συγγραφέας. Τα έκανα όλα μαζί. Πώς τα κατάφερνα; Ένας θεός το ξέρει. Έγραφα παιδικά έργα, έγραφα έργα για το θέατρο, έγραφα χρονογραφήματα 30 χρόνια στη Ελευθεροτυπία. Έγραφα, έγραφα, έγραφα…

Η ανάγκη να γράφετε είναι μια εσωτερική παρόρμηση να επικοινωνήσετε με τον αναγνώστη; Να του μιλήσετε;

Η αλληλογραφία ήταν και είναι πολύ σημαντική για μένα. Ξεκίνησα να γράφω χρονογράφημα στην Ελευθεροτυπία. Πίστευα ότι γράφοντας κάθε Σάββατο απευθύνομαι σε κάποιο φίλο, που βεβαίως ήταν ο αναγνώστης. Γι’ αυτό και τα χρονογραφήματά μου είχαν ένα πολύ προσωπικό χαρακτήρα.  Ήταν σχολιαστικά αλλά κυρίως ήταν αυτοβιογραφικά. Δηλαδή, έθετα τον εαυτό μου στην υπηρεσία του χρονογραφήματος και του τρέχοντος κοινωνικού περίγυρου. Μετά ήρθαν τα sms, όλα συντόμευαν, έγιναν περιληπτικά ώσπου πια εξαφανίστηκαν. Το 1981 έγραψα το πρώτο μου πεζογράφημα που ήταν «Ο μεγάλος θανατικός»,  το οποίο κι αυτό είχε μία άποψη όπως τα κόμικς, δηλαδή είχε μια υπερβολή. Μετά ακολούθησε το  «Οικογένεια Μπες – Βγες» και μετά πολλά-πολλά ακόμη. Ώσπου πέρασαν πολλά χρόνια και φτάσαμε στο «Εγώ, ο Σίμος Σιμεών» (2017).

Κάθε φορά που πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα νέο βιβλίο σας,  τι αισθάνεστε λίγες μέρες πριν…

Λίγες μέρες πριν;  Να δείτε πώς αισθάνομαι λίγες μέρες μετά.  Κατ’ αρχάς βαριέμαι αφόρητα, κι αρχίζω να γράφω, να γράφω, να γράφω… Δεν περιμένω εγώ τη θεία έμπνευση για να γράψω,  γιατί αν την περίμενα δεν θα ερχόταν ποτέ. Το έναυσμά μου πάντα είναι η απώθηση. Δηλαδή αναλαμβάνω θέματα, γράφω θέματα τα οποία δεν θα ήθελα ποτέ να συμβούν σ’ εμένα . Εκεί ακριβώς ως ένα σημείο στέκομαι θεατής και παρατηρώ από μακριά τους ήρωές μου.

Πώς προέκυψε βιβλίο η… Σιλάνα Σαλιάγκου;

Ήθελα να γράψω για τα εφηβικά μου χρόνια. Είχα μεγάλη ευκολία στο να γράφω στίχους, το οποίο όμως με έβαλε σε πολλούς μπελάδες. Γιατί έγραφα τέρατα. Δεν είμαι το καλό παιδί και άξιο παλικάρι. Είμαι αρκετά αθυρόστομος και με πολλούς τρόπους. Εν πάση περιπτώσει… Η Σιλάνα ήταν μια περσόνα που ήρθε για να με εκδικηθεί προτού ακόμη την ανακαλύψω. Αυτό ήταν το περίεργο. Μέσα μου δηλαδή υπήρχε κι ένας άλλος εαυτός. Και βέβαια αυτό ήταν ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο.

Περιγράψτε μου λίγο την καθημερινότητά σας;

Γράφω. Γκρινιάζω. Και ζωγραφίζω βέβαια.

Άρα ένα γεμάτο 24ωρο;

Γεμάτο; Δεν μου φτάνει. Θα ήθελα να είναι 48ωρο το 24ωρο. Και τώρα ειδικά που μεγαλώνω.

Η παρουσίαση του νέου βιβλίου «Βιβλικοί ήρωες με χαμηλά λιπαρά», από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», θα γίνει την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 20:30 στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα).

Συμμετέχουν οι φίλοι: Ηλίας Λογοθέτης (ηθοποιός), Άγγελος Παπαδημητρίου (εικαστικός, ηθοποιός) και στο πιάνο ο συνθέτης Γιάννης Χριστοδουλόπουλος.