Ο Άλμπερτ Μπουρλά γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όταν του προτάθηκε να δουλέψει στη Pfizer, την εταιρεία που συζητιέται αυτές τις μέρες όσο καμία, μετά από τις αισιόδοξες ανακοινώσεις για την πορεία ανάπτυξης εμβολίου για τον κορονοϊό.
Εικοσιπέντε χρόνια αφότου ξεκίνησε να εργάζεται στην Pfizer, αφού δούλεψε σε πέντε διαφορετικές χώρες, οκτώ πόλεις και καμιά δεκαπενταριά πόστα, ο Άλμπερτ Μπουρλά είναι σήμερα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Όταν ζούσε στην Ελλάδα τον φώναζαν Άκη και αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, με στόχο να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα. Η δουλειά στην Pfizer πίστευε ότι θα ήταν μια «παρένθεση» στην πορεία του, αλλά τον κέρδισε και υπερίσχυσε.
Μιλώντας τον περασμένο Ιούνιο στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», είχε εξηγήσει τι σημαίνει να βρίσκεσαι επικεφαλής ενός παγκόσμιου φαρμακευτικού κολοσσού εν μέσω πανδημίας. «Είναι μεγάλο προνόμιο γιατί μπορείς να κάνεις διαφορά», είχε πει στον Αλέξη Παπαχελά. «Αλλά είναι και τεράστια ευθύνη και οφείλω να ομολογήσω ότι την ένιωσα και τη νιώθω πολύ βαριά πάνω στους ώμους μου. Το να είσαι διευθύνων σύμβουλος μιας πολύ μεγάλης εταιρείας –οποιοδήποτε και αν είναι το αντικείμενό της– απλώς και μόνον επειδή είσαι ένας παγκόσμιος εργοδότης, δημιουργεί τρομερές ευθύνες έτσι κι αλλιώς.
»Πρέπει να πάρεις αποφάσεις στη μέση του κορονοϊού, για το πώς θα προστατέψεις την ασφάλεια των υπαλλήλων σου, πώς θα προστατέψεις την ασφάλεια των κοινοτήτων στις οποίες η εταιρεία δρα και εργάζεται, αλλά πολύ σύντομα, αμέσως όπως κατάλαβα, έχουμε και έναν άλλο ρόλο να παίξουμε, κι αυτός είναι να βρούμε μια λύση μέσα στην κρίση. Για παράδειγμα, να δημιουργήσουμε ένα εμβόλιο ή ένα αντιιικό»
Αμέσως κατάλαβα ότι θα μπορούσαμε, αν είμαστε τυχεροί και αν ενεργοποιούσαμε τις επιστημονικές δυνάμεις που έχουμε, να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα που διαθέτουμε –χρειάζονται αρκετά και έχουμε αρκετά, δόξα τω Θεώ–, αλλά όλα αυτά δεν αρκούν. Χρειάζονται αποφάσεις, σωστές αποφάσεις. Μπορεί να τα έχεις όλα, αλλά αν πάρεις τις λάθος αποφάσεις να μη χαρείς το αποτέλεσμα».
Ως προς την καταγωγή του, είπε χαρακτηριστικά: «Η ελληνικότητά μου είναι έντονη, οι αναμνήσεις μου από την Ελλάδα με έχουν σημαδέψει. Ας μην ξεχνάμε ότι έφυγα μεγάλος από την Ελλάδα, έφυγα όταν ήμουν ήδη 34-35 χρόνων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα χρόνια που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου να τα περάσω στην Ελλάδα. Όλοι οι φίλοι μου εξακολουθούν να είναι οι φίλοι που είχα τότε. Κάθε καλοκαίρι γυρνάω στην Ελλάδα και με περιμένουν και πάμε διακοπές μαζί. Κάθε καλοκαίρι».
«Είναι πολύ εμφανές σε όλους εδώ στην Αμερική και στον κόσμο με τον οποίο έχω δουλέψει ότι δεν είμαι τυπικός Αμερικανός, είμαι μάλλον τυπικός Έλληνας».
Today in New York, we celebrated Pfizer’s 170th anniversary. Similar gatherings will be held around the world throughout the month. I’m proud of our rich legacy that allows us to deliver on our Purpose – breakthroughs that change patients’ lives. #pfizerproud #pfizer170 pic.twitter.com/cikKZ4OsRm
— AlbertBourla (@AlbertBourla) December 4, 2019
Τότε, ήδη, είχε τοποθετηθεί στο ερώτημα αν ένα εμβόλιο που δημιουργείται υπό πίεση χρόνου είναι ασφαλές. «Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή στο τι θα πει “αρκετά ασφαλές”», ανέφερε. «Κατ’ αρχάς, “αρκετά ασφαλές” είναι λάθος έκφραση. […] Γιατί πρέπει να είναι τελείως ασφαλές. Αλλά το πόσο βέβαιοι θα είμαστε… Φυσικά αν το δοκιμάσεις σε 10.000 ανθρώπους έχεις μια βεβαιότητα πριν πας στο κοινό. Αν το δοκιμάσεις σε 5.000 ανθρώπους πριν πας στο ευρύ κοινό, έχεις λιγότερη βεβαιότητα. Αν το δοκιμάσεις σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους έχεις περισσότερες πιθανότητες να πιάσεις τις οποιεσδήποτε παρενέργειες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Έλληνες που υπογράφουν τη νέα σειρά κινουμένων σχεδίων του Netflix
«Υπάρχει αυτή τη στιγμή σοβαρή συζήτηση για το πώς κρίνουμε τα ρίσκα και τα οφέλη από τη χρήση ενός εμβολίου στον πληθυσμό, να κινηθούμε λίγο πιο δυναμικά και να μπορέσουμε να δώσουμε άδεια κυκλοφορίας σε ένα σκεύασμα όταν είμαστε βέβαιοι ότι δουλεύει καλά και είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι η ασφάλειά του είναι σημαντική», είχε προσθέσει. «Οταν μιλάμε για παρενέργειες, εννοούμε κυρίως αν θα πονάει, αν θα κάνει πυρετό την άλλη μέρα, τα οποία δεν θέλουμε να υπάρχουν. Αλλά σε σχέση με το πόσες ζωές θα σωθούν εφόσον δουλέψει, ίσως να δεχθούμε κι ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων να κάνουν πυρετό την επόμενη μέρα».
Μιλώντας προ ημερών στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, εμφανίστηκε και πάλι καθησυχαστικός. «Πιστεύω πραγματικά στην ακεραιότητα και τις επιστημονικές δυνατότητες και του FDA (σ.σ. Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) αλλά και των ευρωπαϊκών υπηρεσιών. Από τη στιγμή που θα το εγκρίνουν, θα ξέρω ότι είναι ασφαλές για τη οικογένειά μου. Προσωπικά θα ήθελα πάρα πολύ να λάβω το εμβόλιο μεταξύ των πρώτων, ώστε να δείξουμε στον κόσμο ότι είμαι ο πρώτος. Αλλά θα το προσπαθήσω και για την οικογένειά μου».
Κεντρική φωτογραφία: Drew Angerer/Getty Images/Ideal Image