Το 2018, η 29χρονη Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ έγινε η νεότερη γυναίκα που εκλέχτηκε ποτέ στο αμερικανικό Κογκρέσο. Ως μέλος των Δημοκρατικών, επανεξελέγη στις πρόσφατες εκλογές, επιβεβαιώνοντας ότι έχει μια στέρεη λαϊκή βάση.
Οι φίλοι της τη φωνάζουν Σάντι, αλλά τα αρχικά της είναι πια για κείνη ένα ισχυρό trademark: AOC. Αυτά κυριαρχούσαν στο εξώφυλλο του Vanity Fair Δεκεμβρίου, το οποίο κατέκτησε χάρη στην πολιτική της μαχητικότητα.
Όταν επικριτές της την κακολόγησαν που φωτογραφήθηκε για το τεύχος με τόσο ακριβά ρούχα, η Οκάσιο-Κορτέζ δεν αρκέστηκε στο να τους υπενθυμίσει ότι δεν ήταν –όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες φωτογραφίσεις– δικά της. Τους έδωσε, επίσης μέσω Twitter μια συμβουλή για να δείχνουν πάντα στα καλύτερά τους: «Tip #1: Να πίνετε νερό και να μην είστε ρατσιστές».
Στη συνέντευξή της είχε παραδεχτεί ότι της είναι δύσκολο να ντύνεται πάντα όπως απαιτεί η θέση της, από τη στιγμή που δεν έχει μια ντουλάπα γεμάτη επώνυμα ρούχα. Αλλά έχει τους δικούς της «χρυσούς κανόνες» στο ντύσιμο.
Τους αποκάλυψε με story στο Instagram, όταν κάποιος ή κάποια από τους 8,1 εκατομμύρια ακολούθους της τη ρώτησε από πού είναι τα ρούχα της. Η απάντηση της Οκάσιο-Κορτέζ έδειξε ότι ακόμα και αυτό συνιστά πολιτική.
«Θέλει υπομονή!» έγραψε. «Πρώτον, είμαι φαν του να ψωνίζεις ρούχα από δεύτερο χέρι. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να παίρνεις κομμάτια υψηλής ποιότητας, που θα φοράς για καιρό, ενώ κανονικά θα ήταν μακριά από το μπάτζετ σου (μερικές φορές, πολύ μακριά!). Υπάρχουν πολλά σάιτ και apps για να αγοράζεις μεταχειρισμένα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέγκαν Μαρκλ: Η αποβολή στη δεύτερη εγκυμοσύνη της
» Δεύτερον, νοικιάζω ρούχα. Η ενοικίαση είναι εξαιρετική λύση για ιδιαίτερες περιστάσεις, για να ενδώσεις σε μια τάση της εποχής και γενικά να μη βαριέσαι την γκαρνταρόμπα σου χωρίς να πρέπει να αγοράζεις συνεχώς καινούργια πράγματα.
» Τρίτον, όταν αγοράζω καινούργια ρούχα, προσέχω να είναι κάτι που θα χαρώ πραγματικά, που θα το φοράω συχνά και που θα κρατήσει. Αρχικά, δημιουργώ μια βάση με ουδέτερα και κλασικά χρώματα που μπορώ να συνδυάζω εύκολα. Μετά, μπορείς να το διασκεδάσεις και λίγο».
«Η βιομηχανία του ενδύματος είναι μια τεράστια πηγή απορριμάτων, ρύπανσης, εργασιακής εκμετάλλευσης κλπ», πρόσθεσε. «Αυτό όμως σημαίνει ότι είναι επίσης ένας τεράστιος τομέας στον οποίο μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Προσπαθώ να αποφεύγω όσο γίνεται τα κομμάτια fast fashion, αγοράζω μεταχειρισμένα ή ρούχα που θα κρατήσουν περισσότερο και πάντα όταν ψωνίζω παίρνω ό,τι πραγματικά με ξετρελαίνει και όχι απλώς κάτι που μου αρέσει κάπως».
Κεντρική φωτογραφία: Dia Dipasupil/Getty Images/Ideal Image