Τα τσαρούχια, οι Εύζωνες και οι Ελληνοπούλες γίνονται χρυσές, αστραφτερές μινιατούρες και μεταμορφώνονται σε σύμβολα τύχης, δύναμης και προστασίας για την νέα χρονιά, που είναι στο κατώφλι μας. Η ελληνική παράδοση σε όλο της το μεγαλείο με τρία διαχρονικά σύμβολα του ελληνισμού.
Τα νέα, ευρηματικά γούρια είναι εμπνευσμένα από την έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», που εγκαινιάζει το Μουσείο στις 10 Δεκεμβρίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Πρόκειται για μια σπάνια, εμβληματική έκθεση που θα αποκαλύψει για πρώτη φορά στο κοινό σημαντικά ευρωπαϊκά εκθέματα του 19ου αι. και του Ελληνικού Νεοκλασικισμού, τοποθετώντας τα δίπλα σε σημαντικές αρχαιότητες από μεγάλα Μουσεία της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Το Τσαρούχι: είναι το πιο διαδεδομένο υπόδημα των χωρικών της ηπειρωτικής Ελλάδας μέχρι τον 19ο – αρχές 20ου αιώνα. Έγινε σύμβολο του αγώνα από την ενδυμασία των αγωνιστών του 1821.
Ο Εύζωνας: Οι Εύζωνες είναι επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού στρατού, ευρύτερα γνωστοί ως τσολιάδες. Η στολή τους καθιερώθηκε επίσημα επί βασιλείας Όθωνα την οποία φορούσε κι ο ίδιος σε επίσημες εμφανίσεις.
Η Ελληνοπούλα: Η μινιατούρα της Ελληνοπούλας φοράει την παραδοσιακή ελληνική στολή που καθιερώθηκε από την βασίλισσα Αμαλία, ως επίσημη ενδυμασία της αυλής της. Τα επόμενα χρόνια αυτός ο τύπος ενδυμασίας με αφετηρία την βασιλική αυλή, διαδόθηκε στα αστικά κέντρα της Ελλάδας και μετεξελίχθηκε σε εθνική γυναικεία φορεσιά.