Χτες ο Κένζο Τακάντα έφυγε από την ζωή, ”χτυπημένος” στα 81 του χρόνια από τον κορονοϊό και ο κόσμος της μόδας έχασε ένα σημαντικό κομμάτι του. Πρωτοπόρος και ιδιαίτερος έβαλε το δικό του λιθαράκι στη μόδα, δίνοντας την δική του αισθητική και δείχνοντας ότι ένας νέος άνθρωπος μπορεί να καταφέρει τα πάντα αν έχει όνειρα, στόχο και ταλέντο. Άραγε πόσα πράγματα ξέρεις τον Κένζο Τακάντα;
Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε κάποιες πληροφορίες, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να τον μάθεις λίγο καλύτερα. Kαι μην ξεχνάμε τι έλεγε ο Κένζο ”Η μόδα είναι σαν το φαγητό. Ποτέ δεν πρέπει να κολλάς με ένα συγκεκριμένο μενού”.
8+1 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΕΝΖΟ ΤΑΚΑΝΤΑ
- Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου το 1939, στο Χιμέντζι της Ιαπωνίας από 2 γονείς που ασχολούνταν με τα ξενοδοχειακά. Από πολύ μικρός έδειξε το ενδιαφέρον του για τη μόδα καθώς διάβαζε όλα τα περιοδικά μόδας που είχε η αδερφή του. Στα 18 του χρόνια όμως και μετά από επιθυμία των γονιών του, γράφτηε στο τμήμα Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κόμπε. Ο ίδιος όμως ήξερε ότι δεν είχε γεννηθεί γι’ αυτό και λίγο αργότερα έφυγε από το Πανεπιστήμιο και πήγε στο Bunka Fashion College να κυνηγήσει το όνειρό του. Αξίζει να αναφερθεί ότι ήταν από τους πρώτους άνδρες που φοίτησαν στο συγκεκριμένο κολλέγιο.
2. Το 1960 κέρδισε το διάσημο βραβείο Soen και άρχισε να εργάζεται στο πολυκατάστημα Sanai ως σχεδιαστής παιδικών ρούχων για κορίτσια, φτιάχνοντας 40 σχέδια το μήνα.
3. Το 1964, o Κένζο μετακόμισε στο Παρίσι. Του πήρε λίγο χρόνο για να εγκατασταθεί και να βρει τα πατήματα του, όμως τα κατάφερε και πολύ γρήγορα άρχισε να κάνει αυτό που ήξερε καλύτερα, να σχεδιάζει. Έμπνευση του αποτελούσαν τα επαναστατικά ρούχα του σχεδιαστή Αντρέ Κουρέζ και δημιούργησε 30 σχέδια, 5 των οποίων έγιναν αποδεκτά από τον πολύ σημαντικό σχεδιαστή Λουί Φεράουντ.
4. Το 1970 άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ με το όνομα Jungle Jap, το οποίο πριν το ανακαινίσει ήταν ένα κατάστημα με ρούχα εποχής. Επίσης εκεί έκανε και το πρώτο του σόου, ενώ αργότερα όταν άρχισε να ανεβαίνει επαγγελματικά μετακόμισε στην 28 Passage Choiseul του Παρισιού.
5. Τα ιδιαίτερα σχέδια του προβλήθηκαν στην Αμερικάνικη Vogue το 1971, με τις oversized σαλοπέτες, οι μεγεθυμένες οπές, τα statement σχέδια στους ώμους και τα έντονα μοτίβο του να κάνουν τη διαφορά και να δίνουν κάτι διαφορετικό στη μόδα του Παρισιού και όχι μόνο.
6. Το 1983 μετά από πολλές επιτυχίες και με αρκετή εμπειρία, κυκλοφόρησε και την αντρική συλλογή του οίκου, η οποία ήταν ιδιαίτερη και έδωσε το κάτι διαφορετικό στο στιλ των αντρών.
7. Το 1988 μπήκε στον υπέροχο κόσμο των αρωμάτων αφού κυκλοφόρησε 3 αρώματα Kenzo de Kenzo (Parfum d’ete, Le mpnde est beau και L’eau par Kenzo). Λίγο αργότερα το 1991, έκανε τη διαφορά, κυκλοφορώντας το πρώτο του και πολύ πετυχημένο άρωμα ”Κenzo pour Homme”.
8. To 1993 o οίκος του πέρασε στην κατοχή του ομίλου LVMH, ενώ 6 χρόνια αργότερα αποσύρθηκε και ασχολήθηκε με άλλους τομείς το ίδιο δημιουργικούς.
9. Το 2005 στράφηκε σε άτι διαφορετικό από αυτό που τον είχαμε συνηθίσει και λάνσαρε το δικό του brand με το όνομα ”Gokan Kobo”, το οποίο ξεχώριζε για τα ιδιαίτερα μαγειρικά του σκεύη, τα ιδιαίτερα διακοσμητικά και τα έπιπλα του με την υπογραφή του Κένζο Τακάντα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ / Photo by Anthony GhnassiaGetty Images For Roger Vivier)