Η βραδιά είχε έντονο «επαναστατικό» χρώμα, καθώς η εκδήλωση ήταν εμπνευσμένη από την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και ήταν αφιερωμένη στις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία της γαστρονομίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Η κορυφαία γαστρονομική εκδήλωση, η απονομή των «Χρυσών Σκούφων» στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας από το Αθηνόραμα είναι ένας θεσμός, που διαρκεί 23 χρόνια τώρα. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο GrandBall Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» υπό την σκιά της πανδημίας, αφού φέτος οι καλεσμένοι ήταν μόνο οι τιμώμενοι της βραδιάς.
Την τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων παρουσίασε ο Γιάννης Στάνκογλου, που με αφορμή τη φετινή εθνική μας επέτειο έκανε μια αναδρομή στις γαστρονομικές επαναστάσεις ανά τους αιώνες, θυμίζοντας πως «η ιστορία της γαστρονομίας έχει ορόσημα, έχει ήρωες, έχει πρωτοπόρους, έχει φωτιές που άναψαν κυριολεκτικά και μεταφορικά, έχει μανιφέστα, έχει ύμνους, έχει συνθήματα».
To κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι αναδείχθηκε για ένατη συνεχή χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας πιστοποιώντας για άλλη μια φορά την σταθερή δυναμική του. Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, το «Botrini’s», η «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside» καθώς και το «Fresco» από τη Χαλκιδική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 23 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο ενώ την τιμητική διάκριση «Top Notch», η οποία καθιερώθηκε πέρυσι, κατέκτησαν 31 εστιατόρια. Η διάκριση Top Notch απονέμεται στα εστιατόρια που έχουν μεν αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποιούν ποιοτικές πρώτες ύλες, αλλά που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο.
Τρεις ήταν οι νέες είσοδοι στους Χρυσούς Σκούφους (Hervé, Santoro και TheZiller’s) ενώ απονεμήθηκε επίσης το Βραβείο Κοινού στο εστιατόριο Apiriτου Ηρακλείου Κρήτης. Συνολικά βραβεύτηκαν 54 εστιατόρια, σε μια χρονιά που οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες τόσο για τα εστιατόρια, καθώς η πανδημία περιόρισε σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία αρκετών από αυτά, όσο και για την ίδια την γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος.
Το μενού του diner de gala της φετινής τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων, δημιούργησε ο μοναδικός Έκτορας Μποτρίνι, σεφ-ιδιοκτήτης του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας τα τελευταία εννιά χρόνια, του «Etrusco» στην Κέρκυρα, ενώ η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.
(Φωτογραφία εξωφύλλου: Μίλτος Σωτηριάδης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιάννης Στάνκογλου, Γιώργος Καραμίχος/ STUDIO PANOULIS)