Στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» φιλοξενήθηκε η λαμπερή τελετή με 70 βραβεύσεις, κι ένα ξεχωριστό dîner de gala διά χειρός του καλύτερου σεφ στον κόσμο, Mauro Colagreco, ο οποίος τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών από το δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.
Το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι θριάμβευσε για άλλη μία χρονιά στο γαστρονομικό σαφάρι των Χρυσών Σκούφων, διατηρώντας την πρωτιά ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας αλλά και την απόσταση ενός βαθμού από τα επόμενα τέσσερα. Έτσι τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια: το «Botrini’s», η «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside», καθώς και το «Fresco» από τη Χαλκιδική.
Συνολικά 28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο, ενώ από φέτος o θεσμός των Χρυσών Σκούφων καθιέρωσε και μια σημαντική καινοτομία, την τιμητική διάκριση Top Notch στα πολύ καλά εστιατόρια της Ελλάδας που ξεχωρίζουν με αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποίηση ποιοτικών υλών, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο.
Για το 2020, με τη διάκριση Top Notch βραβεύτηκαν 39 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα.
Αναμφισβήτητα, το πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο κορυφαίος σεφ του κόσμου, o Αργεντινός Mauro Colagreco. Ο τριάστερος σεφ – από το εστιατόριο «Mirazur» στην Κυανή Ακτή, καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2019 στον διεθνώς καταξιωμένο θεσμό «World’s 50 Best Restaurants» – μάγεψε τους 300 περίπου προσκεκλημένους όχι μόνο με το συγκλονιστικό dîner de gala που δημιούργησε και μαγείρεψε ο ίδιος ειδικά για την περίσταση αλλά και με την εμπνευσμένη ομιλία του στην οποία ανέπτυξε τη φιλοσοφία της ερεθιστικής κουζίνας του που δεν γνωρίζει σύνορα.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Παύλος Τσίμας με άνεση, χιούμορ, εύστοχα σχόλια και φανερή γνώση του αντικειμένου.
Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες και σεφ των βραβευθέντων εστιατορίων απένειμαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, o δημοσιογράφος Νίκος Στραβελάκης καθώς και εκπρόσωποι των χορηγών των Χρυσών Σκούφων 2020 Βραβεία, τέλος, απένειμαν η συνιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος.
Ακόμη, στο πλαίσιο της τελετής βραβεύτηκε από το «αθηνόραμα» – διά χειρός του συνιδιοκτήτη και επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Διονύση Κούκη – ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας, ενώ απονεμήθηκε και το Βραβείο Κοινού 2020 στο εστιατόριο Hasika του Ρεθύμνου.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ – ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ 2020
- Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι
- Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
- Fresco, Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
- Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
- Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
- Hytra, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Lauda, Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Lycabettus, Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Noble, Ρόδος, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Patio, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Premiere, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Treehouse, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
- Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
- CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
- Διόνυσος, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
- Elements Restaurant, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
- GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
- Grandma’s, Ίος, 15/20 και ένας σκούφος
- Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
- Ovac, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
- Petra Restaurant, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
- Salonica Restaurant, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
- Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ TOP NOTCH 2020
- L’ Abreuvoir, Αθήνα
- Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη
- Ανδρέας, Σέρρες
- Baos, Μύκονος
- Beef Bar, Μύκονος
- Bill & Coo, Μύκονος
- La Bouillabaisse, Κρήτη
- Bubo, Χαλκιδική
- Γλυκάνισος, Θεσσαλονίκη
- Cabbanes, Μύκονος
- Clochard, Θεσσαλονίκη
- Five Senses, Ρόδος
- Flame, Πύλος
- Grada Nuevo, Θεσσαλονίκη
- Ηλιοβασίλεμα, Σύρος
- J-Tree, Κρήτη
- Jackie O Beach, Μύκονος
- Kamares by Spondi, Χαλκιδική
- Kooc Taverna Secrets, Πύλος
- Κρητικός, Κάντζα Αττικής
- Μαραθιά, Τήνος
- Maraveal, Γλυφάδα Αττικής
- Μαρίνα, Χαλκιδική
- Micrasia Restaurant, Μύκονος
- Milos Estiatorio, Αθήνα
- Mr Pug, Μύκονος
- Naos, Σαντορίνη
- Nikkei, Αθήνα
- Old Mill, Κρήτη
- Παπαϊωάννου, Αθήνα
- Santoro, Σαντορίνη
- Sense, Αθήνα
- Τηλέμαχος Athens, Αθήνα
- Travolta, Αθήνα
- Vezené, Αθήνα
- ΦΒΚ – Φαγητό Βίου Κυβερνήτης, Αθήνα
- Water Restaurant, Χαλκιδική
- Yacht Club, Κρήτη
- Χαρούπι, Θεσσαλονίκη
Το μενού, στο Dîner de Gala Χρυσοί των Χρυσών Σκούφων 2020, από τον Mauro Colagreco, περιελάμβανε:
• Το ψωμί της μοιρασιάς του «Mirazur», ποίημα του Πάμπλο Νερούδα, ελαιόλαδο με τζίντζερ και λεμόνι της Menton του Mauro Colagreco
“Mirazur” sharing bread, poem by Pablo Neruda, Mauro Colagreco’s olive oil with Menton’s lemon and ginger
• Canapés
Πατάτες μιλφέιγ, τρούφα / Τσιπς ρεβιθιού, μελιτζάνα, αυγοτάραχο / Λαγόχορτο, lardo di Colonnata, μέλι
Potato millefeuille, truffle / Chickpea crispies, eggplant, bottarga / Salsify, lardo di Colonnata, honey
• Kaiser Pilsner Beer
• Luxus Beta Vulgaris (παντζάρι, χαβιάρι*)
Beetroot, caviar
• Whispering Angel 2018 , Côtes de Provence, Château d’ Esclans – Domaine Sacha Lichine
• Πατάτες vitelotte, κρέμα γκοργκοντζόλα, καρύδια τσάγαλα, καπνιστό χέλι
Vitelotte potatoes, gorgonzola cream, fresh walnuts, smoked eel
• Riesling Reserve 2018, Alsace, Gustave Lorentz
• Ραβιόλια με κατσικίσιο τυρί, ουίσκι, φύκια
Goat cheese ravioli, whisky, nori seaweed
• Pouilly-Fumé «Les Chante-Alouettes» 2018, Jean-Max Roger
• Πεσκανδρίτσα του Αιγαίου, υφές αγκινάρας Ιερουσαλήμ, φουντούκια του Πιεμόντε
Monkfish from the Aegean sea, Jerusalem artichoke textures, haselnuts from Piedmont
• Pouilly-Fumé «Les Chante-Alouettes» 2018, Jean-Max Roger
• Σοκολάτα grand cru Maison Duplanteur, παγωτό καψαλισμένου δεντρολίβανου , ελαιόλαδο Κτήματος Μισιχρόνη
Grand cru Maison Duplanteur chocolate, burnt rosemary ice cream, Misihroni Estate olive oil
• The Macallan Double Cask 12 Years Old
• Νespresso Origin Peru Organic
Στη δημιουργία του μενού συνέπραξε κι ο executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριος Κουστούδης με την μπριγάδα του.
(Στη φωτογραφία εξωφύλλου: Άγγελος Συρίγος, Ειρήνη Σταματούδη, Λευτέρης Λαζάρου, Άννη Ηλιοπούλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Παύλος Τσίμας)
Φωτογραφίες: STUDIO PANOULIS