Κορυφαία εστιατόρια της χώρας μας, από όλα τα πλάτη και μήκη της Ελλάδας, που ξεχωρίζουν για τις δημιουργίες τους που βασίζονται στην ελληνική γαστρονομία, βραβεύτηκαν σε μια λαμπερή γιορτή που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Makedonia Palace.

Στην τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2021 από το Αθηνόραμα, αναδείχτηκαν τόσο οι ελληνικές γαστρονομικές δημιουργίες αλλά και οι σεφ που ευθύνονται για την εξέλιξη των ελληνικών γεύσεων.

Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο Γιώργος Καραμίχος, που έκανε την παρουσίαση της τελετής και δεν παρέλειψε να αποκαλύψει πως η γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος έχει δοκιμάσει, σχεδόν, 100.800 πιάτα, από τότε που ξεκίνησε το «εστιατορικό της σαφάρι», το 1993 και τα μισά από αυτά αφορούσαν δημιουργίες ελληνικής κουζίνας.

Στη γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, που σκοπό έχει την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας, ο Λευτέρης Λαζάρου με το Varoulko Seaside κατάφερε να αποσπάσει για άλλη μια χρονιά την πρωτιά.

Συνολικά απονεμήθηκαν 49  βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, από την Κρήτη και την Κω έως το Αμύνταιο και τη Σαμοθράκη, τα οποία συγκέντρωσαν βαθμολογία από 14/20 και πάνω.

Μετά τις απονομές οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα εξαιρετικό δείπνο με τίτλο «Φυσιοκρατία», το οποίο έφερε την υπογραφή των διακεκριμένων σεφ: Θάνου Φέσκου και Γιώργου Παπαζαχαρία. Οι δύο σεφ παρουσίασαν μία φυσιολατρική πρόταση γαστρονομίας με πρωτόγνωρους συνδυασμούς, αφαιρετικό πνεύμα της σκανδιναβικής νοοτροπίας αλλά εμπνευσμένη από πρώτες ύλες και γεύσεις της Ελλάδας, βάζοντας στο προσκήνιο σπάνια ελληνικά προϊόντα και χρησιμοποιώντας την τεχνική των ζυμώσεων για να δημιουργήσουν νέες γεύσεις από φρούτα, λαχανικά, λουλούδια και φύλλα.

Τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας παρέδωσαν μεταξύ άλλων οι: Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη , Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, κ.α.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας  2021 ανά γεωγραφική περιοχή και βαθμολόγια

ΑΘΗΝΑ

Varoulko Seaside  16/20

Aleria 15/20

GB Roof Garden (Ξεν. Grande Bretagne)  15/20

Sense (Ξεν. AthensWas) 14,5/20

Artisanal Lounge & Gardens  14/20

Βασίλαινας  14/20

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Salonica Restaurant (Ξεν. Makedonia Palace) 15 /20

Dome Real Cuisine (Ξεν. Nikopolis Hotel)  14,5/20

Χαρούπι  14,5/20

Ambrosia (Ξεν. Hyatt Regency)  14/20

Το Μανιτάρι  14/20

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ντομάτα (Ξεν. Sani Marina – Sani Resort)   15/20

Bubo Fine Dining Restaurant (Ξεν. Ekies All Senses Resort)   14,5/20

Μπουκαδούρα  14/20

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω  (Λιτόχωρο Πιερίας)  14/20

Ο Θωμάς (Σκλήθρο Φλώρινας)  14/20

Κοντοσώρος  (Ξινό Νερό Φλώρινας)  14/20

Χάραμα  (Αρκοχώρι Ημαθίας)  14/20

ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Pomo D’Oro (Κέρκυρα)   14/20

Toula’s Gastronomy (Κέρκυρα)  14/20

The White House of Laurence Durrell  (Κέρκυρα)  14/20

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Καρυδιές (Σαμοθράκη)   14/20

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

6 Κλειδιά (Ξεν. 6 Κλειδιά, Πήλιο)   14/20

ΗΠΕΙΡΟΣ

Sesa (Ξεν. Sesa Boutique Hotel, Πρέβεζα)  14/20

ΚΡΗΤΗ

Yacht Club (Ξεν. Elounda Mare)  14,5/20

Αλέκος (Αρμένοι Ρεθύμνου)  14/20

Avli (Ρέθυμνο)  14/20

La Bouillabaisse (Ξεν. Minos Beach Art Hotel, Αγ. Νικόλαος)  14/20

Ferryman (Ελούντα)  14/20

Hasika (Ρέθυμνο) 14/20

Ο Λεβέντης  (Άνω Σταλός Χανίων)  14/20

Ονήσιμος  (Ηράκλειο)  14/20

Pelagos Seaside  (Ξεν. Coriva Beach, Κουτσουνάρι Λασιθίου) 14/20

Taverna (Ελούντα)  14/20

Χρυσόστομος (Χανιά)  14/20

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Broadway (Κως) 14/20

Το Λημέρι του Ληστή (Ρόδος)  14/20

Μαυρίκος (Ρόδος)  14/20

Mylos (Ξεν. Atlantica Imperial Resort, Ρόδος)  14/20

Παράγκα  (Ρόδος)   14/20

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σελήνη (Ξεν. Katikies Garden, Σαντορίνη)  15,5/20

Petra Restaurant  (Ξεν. Canaves Oia Suites, Σαντορίνη) 15/20

Μαραθιά (Τήνος)  14,5/20

Mikrasia Restaurant (Μύκονος)  14,5/20

Alios Ilios (Ξεν.  Santo Maris, Σαντορίνη)  14/20

FlyAway (Ξεν. West East Suites, Σαντορίνη)   14/20

Το Θαλασσάκι (Τήνος)  14/20

Ithaka (Ιος)  14/20

Ρόζας  (Σαντορίνη)  14/20

(Φωτογραφία εξωφύλλου: Γιώργος Καραμίχος, Λευτέρης Λαζάρου, Στέλιος Πέτσας)