Γεννημένος στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Τσακ Φίνεϊ υπηρέτησε στον πόλεμο της Κορέας και άρχισε να κάνει περιουσία πουλώντας αδασμολόγητα ποτά σε Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στην Ασία, στη δεκαετία του ’50. Το 1960 ίδρυσε τον όμιλο Duty Free Shoppers, με συνεταίρο έναν συμφοιτητή του, τον Ρόμπερτ Μίλλερ – γνωστό στην Ελλάδα κυρίως λόγω της κόρης του, Μαρί-Σαντάλ, η οποία έχει παντρευτεί τον πρίγκιπα Παύλο. Έγιναν και οι δύο δισεκατομμυριούχοι.

Όμως, ο Φίνεϊ δεν ακολούθησε ποτέ «βασιλικό» τρόπο ζωής. Έχει πει πως το προσπάθησε, αλλά δεν του ταίριαζε. Και αποφάσισε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 να ιδρύσει το ίδρυμα «Atlantic Philanthropies», στο οποίο μεταβίβασε μυστικά όλες του τις μετοχές το ’84. Έτσι ξεκίνησε να προσφέρει χωρίς να φαίνεται πουθενά, και κατάφερε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του μέχρι το 1996. Τότε, το Ίδρυμα αποφάσισε να πουλήσει τις μετοχές των Duty Free στον όμιλο LVMH, κάτι με το οποίο δεν συμφωνούσε ο Μίλλερ.

Ο Φίνεϊ και η σύζυγός του υπογράφουν τη λύση του φιλανθρωπικού ομίλου Atlantic Philanthropies.

Πριν από λίγες μέρες, ο 89χρονος σήμερα Φίνεϊ υπέγραψε τη λύση του ιδρύματος, αφού ολοκλήρωσε τη δράση του σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει το 2002! «Σε διάστημα 38 ετών, σε περισσότερες από 25 χώρες, με τις προσπάθειες που κατέβαλαν με πάθος οι διευθυντές και οι περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι σε επτά χώρες, ο φιλανθρωπικός όμιλος Atlantic Philanthropies αφιερώθηκε στη διάθεση περισσότερων από 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πιο πολλές από 6,500 δωρεές για την υποστήριξη ατόμων και οργανισμών που μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στις ζωές των άλλων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος και CEO του ομίλου, Κρίστοφερ Έκσλι.

Το παράδειγμα του Φίνεϊ ενέπνευσε δυο άλλους μεγιστάνες να αρχίσουν να προσφέρουν γενναία σε κοινωφελείς σκοπούς: τον Μπιλ Γκέιτς και τον Ουόρεν Μπάφετ. Κανείς τους, βέβαια, δεν επέλεξε να ζει τόσο λιτά όσο ο Φίνεϊ. «Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που να προσφέρει μεγαλύτερη προσωπική ικανοποίηση και να αξιοποιεί κατάλληλα τον πλούτο από το να δίνει κανείς όσο ζει – να αφιερώνει τον εαυτό του σε σοβαρές προσπάθειες για τη βελτίωση της ανθρώπινης κατάστασης», είχε γράψει ο Φίνεϊ στον Μπιλ Γκέιτς. «Πιο σημαντικά, οι σημερινές ανάγκες είναι τόσο μεγάλες και πολυποίκιλες, που η έξυπνη φιλανθρωπική ενίσχυση και οι θετικές παρεμβάσεις μπορούν να έχουν μεγαλύτερη αξία και αντίκτυπο σήμερα, παρά αν καθυστερήσουν και οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: «Ακολουθώ πάντα την καρδιά και το ένστικτό μου»