Ο Τζορτζ Κλούνεϊ έχει γεννηθεί στο Λέξινγκτον, στην πολιτεία του Κεντάκι. Η καταγωγή του δεν μας έχει απασχολήσει ποτέ ιδιαίτερα, τουλάχιστον όχι σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού. Τώρα μας τη θυμίζει ο ίδιος, με αφορμή την απόφαση δικαστηρίου του Κεντάκι να μη διωχθεί για ανθρωποκτονία κανένας από τους τρεις λευκούς αστυνομικούς που πυροβόλησαν και σκότωσαν την 26χρονη Αφροαμερικανίδα Μπριόνα Τέιλορ, κατά τη διάρκεια εισβολής στο διαμέρισμά της τον περασμένο Μάρτιο.

Εν αναμονή της απόφασης αυτής, η πόλη του Λούιβιλ, όπου σημειώθηκε το συμβάν, είχε δεχτεί να καταβάλει στην οικογένεια της Μπριόνα 12 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για τον θάνατό της. Ήταν όμως κρίσιμο αν θα ασκηθούν επίσης ποινικές διώξεις.

«Θα υπάρξουν celebrities, influencers και ακτιβιστές που δεν έχουν ζήσει ποτέ στο Κεντάκι και θα προσπαθήσουν να μας πουν πώς πρέπει να νιώσουμε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι καταλαβαίνουν τα δεδομένα της υπόθεσης και ότι γνωρίζουν την κοινότητά μας και την κοινοπολιτεία καλύτερα από εμάς», είπε ο γενικός εισαγγελέας του Κεντάκι Ντάνιελ Κάμερον. «Αλλά δεν είναι έτσι».

Η απάντηση του Τζορτζ Κλούνεϊ ήταν καταπέλτης: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Κεντάκι. Έκοβα καπνά στα χωράφια του Κεντάκι. Και οι δύο γονείς και οι αδερφή μου μένουν στο Κεντάκι. Έχω ένα σπίτι στο Κεντάκι και ήμουν εκεί τον περασμένο μήνα».

«Ανατράφηκα πιστεύοντας σε ένα σύστημα δικαίου που θεωρεί ότι τα άτομα πρέπει να λογοδοτούν για τις πράξεις τους. Το όνομά της ήταν Μπριόνα Τέιλορ και πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κρεβάτι της από τρεις λευκούς αστυνομικούς, που δεν κατηγορούνται για το έγκλημα του θανάτου της».

«Γνωρίζω την κοινοπολιτεία. Και διδάχθηκα στα σχολεία και στις εκκλησίες του Κεντάκι τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Ντρέπομαι για τη συγκεκριμένη απόφαση».

Εξίσου ευθεία και σκληρή ήταν η τοποθέτηση του Κλούνεϊ μετά από τον χαμό του Τζορτζ Φλόιντ. «Κάθε γρανάζι στον μηχανισμό του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης που έχουμε είναι βουτηγμένο στις φυλετικές διακρίσεις», έγραψε τον Ιούνιο στο Daily Beast. «Σε σχέση με τους λευκούς που έχουν διαγράψει το ίδιο αδίκημα και έχουν ανάλογο ποινικό μητρώο, οι Μαύροι και τα άτομα άλλου χρώματος συλλαμβάνονται πιο συχνά. Τους επιβάλλονται μεγαλύτερες ποινές, τους ζητείται υψηλότερη εγγύηση, τους προτείνονται χειρότεροι διακανονισμοί».

Σχετικά με τις αναταραχές που είχαν ξεσπάσει, πρόσθετε: «Ο θυμός και η απογοήτευση που βλέπουμε να ξετυλίγονται για μια ακόμη φορά στους δρόμους είναι μια υπενθύμιση του πόσο λίγο έχουμε προχωρήσει ως κοινωνία μετά από το προπατορικό αμάρτημα της δουλείας. Το γεγονός ότι δεν αγοράζουμε ούτε πουλάμε ακριβώς ανθρώπους πλέον δεν συνιστά παράσημο. Χρειαζόμαστε συστημική αλλαγή στην επιβολή του νόμου και το ποινικό μας σύστημα».

«Αυτό είναι η δική μας πανδημία», κατέληγε. «Μας μολύνει όλους και εδώ και 400 χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε το εμβόλιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαρλίζ Θέρον: «Τη στιγμή που θα χάσουμε την ελπίδα μας, θα χάσουμε τη μάχη»

Κεντρική φωτογραφία: Kevin Winter/Getty Images/Ideal Image