Η Βασίλισσα Ελισάβετ δημοσίευσε μία συγκινητική δήλωση μετά την θανατηφόρα έκρηξη στη Βηρυτό που σκότωσε, 113 άτομα ενώ τραυμάτισε 4.000 ανθρώπους.

Η Αυτού Μεγαλειότης έστειλε μήνυμα συλλυπητηρίων στον Πρόεδρο του Λιβάνου, γράφοντας: “Ο Πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ είμαστε βαθιά λυπημένοι από την είδηση ​​της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού χθες. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και τους φίλους εκείνων που έχουν τραυματιστεί ή έχουν χάσει τη ζωή τους, και όλους εκείνους των οποίων τα σπίτια και τα προς το ζην έχουν επηρεαστεί».

Η δήλωση αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα Twitter της βασιλικής οικογένειας. Ο πρίγκιπας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης μοιράστηκαν, επίσης, το μήνυμα στον λογαριασμό τους, όπως και ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Τουλάχιστον 113 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού και δεκάδες άλλοι αγνοούνται, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν. Από την τεράστια έκρηξη, τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

“Υπάρχουν σίγουρα ακόμη (θύματα) κάτω από τα χαλάσματα και δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα για αγνοούμενους”, είπε σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Με δάκρυα στα μάτια

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ, μίλησε για “εθνική καταστροφή” παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αναφερόμενος στην έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της πρωτεύουσας.

“Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό”, είπε.

Το φορτίο

Σύμφωνα με τη ρωσική ενημερωτική ιστοσελίδα “Rbc.ru”, το υλικό που υπήρξε η αιτία της έκρηξης την Τρίτη το απόγευμα ήταν 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας, ένα φορτίο που έφτασε στο λιμάνι της Βηρυτού, το Σεπτέμβριο του 2014 με πλοίο ρωσικής ιδιοκτησίας.

Το Rhosus, με σημαία Μολδαβίας, μετέφερε τους 2.750 τόνους αμμωνίας από το Μπατούμι (η μυθολογική Κολχίδα) της Γεωργίας στη Μοζαμβίκη. Μετά από βλάβη το πλοίο έπιασε λιμάνι στη Βηρυτό, όπου μετά από έρευνα απαγορεύτηκε ο απόπλους του και κατασχέθηκε το φορτίο, που τοποθετήθηκε σε αποθήκη στο 12ο αγκυροβόλιο του λιμανιού, με στόχο την καταστροφή-απόρριψη του.

Η έρευνα

Ο πρόεδρος του Λιβάνου υποστηρίζει ότι η έρευνα, σε σχέση με την έκρηξη που συντάραξε τη Βηρυτό, θα αποκαλύψει -πολύ σύντομα- τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή συνέβη.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Μισέλ Αούν έκανε επίσης έκκληση σε άλλα κράτη για να επισπεύσουν την αποστολή βοήθειας στον Λίβανο, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με οικονομική κατάρρευση.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης.