Τα τελευταία χρόνια, η ετήσια απονομή των βραβείων Όσκαρ είχε παγιωθεί να γίνεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού έφερε τα πάνω κάτω στην κινηματογραφική βιομηχανία. Τα γυρίσματα ταινιών που ήταν σε εξέλιξη σταμάτησαν, πρεμιέρες ματαιώθηκαν και ακόμα δεν είναι σαφές με τι ρυθμούς θα μπορούν να πραγματοποιούνται μεγάλες παραγωγές σύμφωνα με τους νέους κανόνες προστασίας.

Ως εκ τούτου, εν όψει της απονομής των βραβείων το 2021 υπήρχαν δύο προβλήματα: Αν θα έχουν βγει στου κινηματογράφους αρκετές ταινίες για να έχουν τα βραβεία ενδιαφέρον και αν θα μπορούσε να οργανωθεί μια τόσο μεγάλη τελετή απονομής με ασφάλεια. Η λύση βρέθηκε στη μετάθεση των ημερομηνιών. Όσον αφορά στις ταινίες που θα μπορούν να είναι υποψήφιες, αυτές θα πρέπει να έχουν προβληθεί στους κινηματογράφους των ΗΠΑ μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 (αντί για τις 31 Δεκεμβρίου 2020), ενώ η απονομή θα γίνει στις 25 Απριλίου 2021 (αντί για τις 28 Φεβρουαρίου).

Πέρα από το πεδίο του κορονοϊού, η διοργανώτρια Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ανακοίνωσε τη θέσπιση κριτηρίων προκειμένου οι υποψηφιότητες στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας να απηχούν τη διαφορετικότητα που υπάρχει στη σύγχρονη κοινωνία. Η σχετική λίστα φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση περίπλοκη και εκείνο που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι στοχεύουν στο να ενισχυθεί η παρουσία υποεκπροσωπούμενων ομάδων μπροστά και πίσω από τις κάμερες, όπως και η προβολή σχετικών ιστοριών επί της οθόνης. Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται άτομα από τους Μαύρους μέχρι τους Αυτόχθονες, αλλά και οι γυναίκες, άτομα από την LGBTQ+ κοινότητα και άτομα με αναπηρίες.

Το πρόβλημα εκπροσώπησης άρχισε να προβληματίζει ιδιαίτερα από το 2015, όταν και οι 20 υποψήφιοι ηθοποιοί ήταν λευκοί. Ενώ το αίτημα για diversity γίνεται όλο και πιο έντονο στη δημόσια σφαίρα, οι νέοι αυτοί κανόνες θα ισχύσουν από το 2024, για να έχουν χρόνο να προσαρμοστούν οι δημιουργοί.

Αν και ακούγεται ως ένα πολύ ουσιαστικό βήμα, το γεγονός ότι μια ταινία αρκεί να πληροί μόνο δύο από τις σχετικές προϋποθέσεις σημαίνει ότι όλες οι ταινίες που ήταν υποψήφιες τα τελευταία 15 χρόνια θα είχαν και πάλι το δικαίωμα να είναι. Οπότε, υπάρχει περίπτωση να μην αλλάξει ουσιαστικά τίποτα.