Η πρόσφατη συνάντηση του πρίγκιπα Γουίλιαμ με τον φυσιοδίφη Ντέιβιντ Ατένμπορο, στον κήπο του Kensington Palace, δεν ήταν απλώς «εθιμοτυπική». Σήμερα, οι δυο τους επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να «επιδιορθώσουν τον πλανήτη μέχρι το 2030», με την ανακοίνωση της θεσμοθέτησης των βραβείων Earthshot για το περιβάλλον.
Θα απονέμονται ετησίως πέντε, για τα επόμενα δέκα χρόνια. Καθένα θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους ενός εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας. Αν θέλει να τα περιγράψει κανείς με απλό τρόπο, μπορεί να πει ότι είναι κάτι σαν Νόμπελ για το περιβάλλον, με το βλέμμα στο μέλλον.
Τα Νόμπελ, που συνοδεύονται από κατά τι μικρότερο χρηματικό έπαθλο, έρχονται σε αναγνώριση επιτευγμάτων που έχουν προηγηθεί, ενώ τα Earthshot θα αναγνωρίζουν πρωτοποριακές ιδέας οι οποίες θα δίνουν λύσεις σε περιβαλλοντικά προβλήματα. Οι κατηγορίες θα είναι πέντε: Κλίμα, Φύση, Αέρας, Ωκεανοί, Απορρίμματα. Το εκατομμύριο που θα δίνεται κάθε χρόνο σε κάθε κατηγορία θα προορίζεται για την υλοποίηση της ανάλογης ιδέας.
Η υποβολή των προτάσεων για το 2021 θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου 2020 και η πρώτη απονομή θα γίνει περίπου έναν χρόνο αργότερα, στο Λονδίνο. Συνολικά, έχουν εξασφαλιστεί 50 εκατομμύρια λίρες για την επόμενη δεκαετία.
«Νιώθω έντονα ότι υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να κάνει πολλά καλά πράγματα για το περιβάλλον και αυτό που χρειάζονται είναι ένας καταλύτης, μια κάποια ελπίδα, μια επιβεβαίωση ότι μπορούμε να διορθώσουμε αυτό που συμβαίνει», επισήμανε ο Γουίλιαμ. «Νομίζω ότι το επείγον του πράγματος σε συνδυασμό με την αισιοδοξία μπορούν να οδηγήσουν σε δράση».
Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνεται από μια επιτροπή στην οποία εκτός από τον Γουίλιαμ και τον Ατένμπορο θα συμμετέχουν προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, η Κέιτ Μπλάνσετ και η Σακίρα, που έχουν ήδη δείξει εμπράκτως την περιβαλλοντική τους ευαισθησία.
«Τα παιδιά σας, τα παιδιά μου – πρέπει να βρουν τρόπους να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να φτιάξουν τους ωκεανούς, να καθαρίσουν τον αέρα», δήλωσε η Σακίρα. «Οπότε πρέπει τα νέα μυαλά να ενημερώνονται και να τάσσονται στον σκοπό, γι’ αυτό και η εκπαίδευση είναι τόσο σημαντική».
«Παρόλο που η κατάσταση είναι πιεστική, υπάρχει ελπίδα», είπε από την πλευρά της η βασίλισσα Ράνια. «Όταν είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, η ανθρωπότητα έχει την ικανότητα να ενώνεται για να βρίσκει πρωτοποριακές λύσεις. Αμυνόμαστε και προχωράμε δυναμικά. Έχω την ελπίδα ότι πρωτοβουλίες όπως το βραβείο Earthshot θα συμβάλουν σ’ αυτό».
Μιλώντας για τα βραβεία στο Sky News, o Γουίλιαμ αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό με τον μεγάλο του γιο. Καθώς έβλεπαν μαζί το καινούργιο ντοκιμαντέρ του Ατένμπορο, που δείχνει τις βλάβες που έχουμε προξενήσει στον πλανήτη και αναφέρεται σε είδη απειλούμενα από εξαφάνιση, ο 7χρονος Τζορτζ του είπε γύρω στη μέση, φανερά στενοχωρημένος: «Δεν θέλω να δω περισσότερο».
Ο Γουίλιαμ παραδέχτηκε ότι ανησυχεί που τα παιδιά του θα «συνειδητοποιήσουν σύντομα ότι ζούμε σε μια πολύ, πολύ επικίνδυνη και δύσκολη περίοδο για το περιβάλλον και ως γονιός αισθάνεσαι πως τα απογοητεύεις». Ο δικός του πατέρας, πρίγκιπας Κάρολος, έχει ανάλογη ευαισθησία και δράση εδώ και χρόνια, ενώ ο Γουίλιαμ ετοίμαζε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία την τελευταία διετία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βασίλισσα Ελισάβετ – Πρίγκιπας Φίλιππος: Το μυστικό που μόνο εκείνοι γνωρίζουν