Τον περασμένο Νοέμβριο, ο ευρωπαϊκός όμιλος LVMH Moët Hennessy-Louis Vuitton (στο πορτφόλιο του οποίο περιλαμβάνονται οίκοι μόδας όπως ο Louis Vuitton και ο Dior, κοσμημάτων όπως ο Bvlgari, οινοπνευματωδών όπως οι Moët & Chandon και Dom Pérignon, και πολλά ακόμη brands ειδών πολυτελείας) ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εξαγοράσει τις μετοχές του πιο ιστορικού luxury brand της Αμερικής: του Tiffany & Co.

Οι δυο πλευρές είχαν έρθει σε συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας θα οριστικοποιούνταν μέσα στους επόμενους μήνες, όμως το συνολικό τίμημα ήταν γνωστό και αστρονομικό: 16,2 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την ισοτιμία της εποχής.

Η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν στρατηγικής σημασίας και για τις δύο πλευρές. Για τον Tiffany & Co θα σήμαινε την ένταξη σε έναν κραταιό όμιλο, που θα του επέτρεπε να πολλαπλασιάσει την απήχησή του σε παγκόσμιο επίπεδο, αποκομίζοντας τεράστια οφέλη από το άνοιγμα σε αγορές όπως της Κίνας. Για τον LVMH, σήμαινε την απόκτηση ενός brand με πλούσιο αρχείο σχεδίων και οργανωμένο δίκτυο προμήθειας πιστοποιημένων πολύτιμων λίθων. Ήταν αυτό που λέμε μια κίνηση win-win. Και μετά ήρθε ο κορονοϊός.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tiffany & Co. (@tiffanyandco) στις

Δεν θέλει να έχεις μεγάλη φαντασία για να καταλάβεις ότι το πλήγμα που προκλήθηκε στις οικονομικές αγορές του πλανήτη δεν άφησε τίποτα ακλόνητο στο πέρασμά του. Ό,τι φαινόταν συμφέρον με τα δεδομένα του 2019 αποδείχθηκε επισφαλές αν όχι επιζήμιο με τα δεδομένα του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ετοιμαστείτε για Breakfast at Tiffany’s

Οι πρώτες φήμες για προβλήματα στη συμφωνία ήταν γενικές, όμως πλέον έχουμε επίσημες κινήσεις που σηματοδοτούν την έναρξη ενός εμπορικού «πολέμου». Επικαλούμενος μια απόφαση που πήρε η κυβέρνηση της Γαλλίας στις 31 του περασμένου Αυγούστου, δέκα ημέρες αργότερα ο LVMH ανακοίνωσε ότι η συμφωνία δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί «ως έχει». Η απάντηση του Tiffany & Co ήρθε άμεσα, δια της νομικής οδού, με την κατάθεση μήνυσης σε αμερικανικό δικαστήριο για αθέτηση της συμφωνίας από πλευράς του LVMH.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tiffany & Co. (@tiffanyandco) στις

Εκτός από την πανδημία, ένα άλλο «βαρίδι» που προστέθηκε στη διαπραγμάτευση (και χρησιμοποιείται από τον LVMH ως επίσημη αιτία για την υπαναχώρηση στη συμφωνία) ήρθε από τον πρόεδρο Τραμπ και τους πρόσθετους δασμούς που θέλει να επιβάλει στα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Ποια είναι πλέον η προοπτική για τον οίκο που ξεκίνησε την πορεία του το 1837, από τον Charles Lewis Tiffany; Είτε να αποδεχτούν οι μέτοχοί του να πουλήσουν στον LVMH σε χαμηλότερη τιμή, είτε να αναζητηθεί άλλος αγοραστής. Αν και αναμένεται να γραφτούν πολλά επεισόδια μέχρι το φινάλε, αφού ο LVMH απάντησε άμεσα στη μήνυση του Tiffany, ανακοινώνοντας ότι θα κινηθεί επίσης δικαστικά εναντίον του με την κατηγορία της κακοδιαχείρισης.