Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν είναι μόνο η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία. Ανέβηκε στο θρόνο το 1952, μετά από τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄, λίγους μήνες πριν κλείσει τα 26 της χρόνια. Ο πρώτος τη τάξει διάδοχός της είναι ο πρωτότοκος γιος της, πρίγκιπας Κάρολος, και ακολουθεί ο εγγονός της, πρίγκιπας Γουίλιαμ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπήρχε μια περίοδος που το κοινό αίσθημα ήθελε να παραιτηθεί ο Κάρολος του δικαιώματός του στον θρόνο, ώστε να διαδεχτεί την Ελισάβετ απευθείας ο Γουίλιαμ. Είχαν παίξει βέβαια ρόλο το διαζύγιό του με την Νταϊάνα, ο τραγικός θάνατός της και ο γάμος του Κάρολου με την «αιώνια αγαπημένη» του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Η Ελισάβετ τον Απρίλιο του 1945, όταν ακόμα ήταν απλώς πριγκίπισσα. (Φωτογρααφία: © IWM)

Ο Γουίλιαμ, από την άλλη, είχε στο πλευρό του την Κέιτ Μίντλετον και όλες τους οι πράξεις έδειχναν όχι μόνο ότι προετοιμάζονται για την ημέρα που εκείνος θα αναλάβει καθήκοντα βασιλιά, αλλά και ότι θα ήταν απολύτως κατάλληλος.

Ωστόσο, ο 72χρονος Κάρολος και η 73χρονη Καμίλα μετρούν πλέον 15 χρόνια γάμου και ο λαός φαίνεται να μην είναι πια αρνητικός στην προοπτική να είναι αυτός που θα διαδεχτεί τη μητέρα του. Υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό όσο η Ελισάβετ είναι εν ζωή;

Ο Ρόμπερτ Τζόμπσον, δημοσιογράφος και συγγραφέας, είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι θα παραιτηθεί από τον θρόνο όταν κλείσει τα 95, δηλαδή τον ερχόμενο Απρίλιο. Στο βιβλίο «Our Future King: Charles at Seventy» (Ο μελλων βασιλιάς μας: Ο Κάρολος στα εβδομήντα), ο Τζόμπσον είχε γράψει ότι υψηλόβαθμες πηγές από το Παλάτι του είχαν πει ότι αυτό θα έκανε η Ελισάβετ.

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Ρόμπερτ Τζόμπσον.

Η συγκεκριμένη φήμη επανήλθε στο προσκήνιο όταν ο πρίγκιπας Ανδρέας, δεύτερος γιος της Ελισάβετ, παραιτήθηκε όλων των επισήμων καθηκόντων του εξαιτίας των συναναστροφών που είχε με τον Τζέφρι Επστάιν, που καταδικάστηκε για σεξουαλικά αδικήματα. Τότε, το γραφείο Τύπου το Κάρολου είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν: «Δεν υπάρχουν σχέδια για καμία αλλαγή στο καθεστώς στην ηλικία των 95 – ή σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία».

Πριν από λίγες μέρες, ο Τζόμπσον επανέλαβε την άποψή του σε εκπομπή του συνδρομητικού δικτύου True Royalty TV. «Εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα πως, όταν η Βασίλισσα κλείσει τα 95, θα αφήσει τον θρόνο», είπε. Τυπικά, αυτό δεν θα συνιστά παραίτηση από τον θρόνο, αλλά μεταβίβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμίλα εναντίον Νταϊάνα: Η συνάντηση στη μικρή οθόνη

Ο δημοσιογράφος Τζακ Ρόιστον, που καλύπτει βασιλικά θέματα για το Newsweek, πρόσθεσε: «Νομίζω ότι δεν θα το θέλει, αλλά από ρεαλιστική άποψη θα φτάσει στο σημείο που θα έχει μεταβιβάσει όλες τις αρμοδιότητες στον Κάρολο και μετά πώς θα μπορεί να κοιτάξει τον γιο της στα μάτια και να του πει πως δεν θα γίνει βασιλιάς;»

Η Ελισάβετ με τον Φίλιππο, στην ενθρόνισή της.

Αυτή τη φορά, δεν υπήρξε άμεση διάψευση από το Παλάτι, Ωστόσο, υπήρξε μια άλλη επίσημη ανακοίνωση, που θεωρείται ότι εμμέσως πλην σαφώς βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ότι τον Ιούνιο του 2022 θα γιορταστούν πανηγυρικά τα 70 χρόνια της Ελισάβετ στον θρόνο. Οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 2 Ιουνίου και θα κρατήσουν τέσσερις μέρες, προσθέτοντας την Παρασκευή στις επίσημες αργίες της χρονιάς. Θα είναι το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο» της.

Η βασίλισσα θα είναι 96 ετών και έχει αρχίσει ήδη η φημολογία αν θα παραδώσει τότε τον θρόνο στον διάδοχό της. Αν όμως έχει τις δυνάμεις της, ίσως δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει.

Η βασίλισσα Ελισάβετ στις 23 Νοεμβρίου 2004. (Φωτογραφίες: ROTA/Getty Images/Ideal Image)