Ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε καθήκοντα το 1789 και υπηρέτησε δύο θητείες. Ήταν ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, και η σύζυγός του, Μάρθα, η πρώτη Πρώτη Κυρία της χώρας.

Το πορτρέτο της είναι ένα από εκείνα που περιλαμβάνονται στην έκθεση «Every Eye Is Upon Me: First Ladies of the United States» (Όλα τα μάτια είναι πάνω μου: Οι Πρώτες Κυρίες των Ηνωμένων Πολιτειών), που παρουσιάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν. Ο τίτλος της είναι μια φράση από επιστολή που έγραψε η Τζούλια Γκάρντινερ Τάιλερ στη μητέρα της το 1844, μετά τον γάμο της με τον πρόεδρο Τζον Τάιλερ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά οι πρώτες κυρίες που έχουν περάσει από τον Λευκό Οίκο είναι περισσότερες από 45. Πώς γίνεται αυτό;

Άποψη της έκθεσης, με το επίσημο πορτρέτο της Μισέλ Ομπάμα ως Πρώτης Κυρίας και το φόρεμα Milly που είχε επιλέξει για να ποζάρει, το 2017. (Photo courtesy of Smithsonian’s National Portrait Gallery)

«Δεν ήταν όλες οι γυναίκες που θεωρούμε Πρώτες Κυρίες σύζυγοι των προέδρων», εξηγεί η επιμελήτρια της έκθεσης, Γκουέντολιν ΝτιΜπουά Σο. «Κάποιοι πρόεδροι ήταν εργένηδες, κάποιοι χήροι, κάποιοι παντρεύτηκαν περισσότερες φορές από μία. Ορισμένοι έβαζαν μια κόρη, μια νύφη ή μια οικογενειακή φίλη στον ρόλο της οικοδέσποινας. Κάποιοι λένε ότι έχουν υπάρξει 55. Στην έκθεσή μας έχουμε 57».

Η έκθεση έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τα περισσότερα πορτρέτα Πρώτων Κυριών που έχουν παρουσιαστεί ποτέ εκτός Λευκού Οίκου, καλύπτοντας ένα χρονικό διάστημα περίπου 250 χρόνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νταϊάνα, Κάρολος & Καμίλα: Η αλήθεια για το σκανδαλώδες ερωτικό τρίγωνο

Πορτρέτο της Τζάκι Κένεντι με φόντο τον Λευκό Οίκο, φιλοτεχνημένο από τον Boris Chaliapin, 1960-1961. (National Portrait Gallery, Smithsonian Institution; gift of Time magazine © Chris Murphy)

«Αυτές οι εκπληκτικές γυναίκες σε γενικές γραμμές παραμέρισαν το προσωπικό τους συμφέρον για να αφοσιωθούν στις υποχρεώσεις της “Πρώτης Κυρίας”, έναν ρόλο περίπλοκο, μη εκλέξιμο, που συνεχίζει να προσαρμόζεται στην εκάστοτε κάτοχό του», λέει η Σο.

«Τα πορτρέτα που περιλαμβάνονται στην έκθεση αναδεικνύουν τις διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις γυναίκες, αποκαλύπτοντας συναρπαστικές λεπτομέρειες για τους κόσμους στους οποίους κινούνταν και τις ιστορικές περιστάσεις στις οποίες έξησαν».

Κάπα που ανήκε στη Μαίρη Τοντ Λίνκολν. Την είχε φτιάξει γύρω στο 1861 η Ελίζαμπεθ Κέκλεϊ, σκλάβα που κατόρθωσε με τη δουλειά της να εξαγοράσει την ελευθερία της ίδιας και του γιου της. (Photo courtesy of Smithsonian’s National Portrait Gallery).

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται επίσης ρούχα τους, καθώς και κονκάρδες που είχαν φτιαχτεί για να στηρίξουν τους συζύγους τους στους προεκλογικούς αγώνες.

Το φόρεμα που έβαλε η Νάνσι Ρήγκαν στον χορό της ορκωμοσίας για τη δεύτερη θητεία του συζύγου της, το 1985. Είναι δημιουργία του ελληνικής καταγωγής σχεδιαστή James Galanos. (Ronald Reagan Presidential Foundation & Institute. Photo courtesy of Smithsonian’s National Portrait Gallery)

«Ορισμένες ήταν πολύ πιο έξυπνες και πιο φιλόδοξες από τους συζύγους τους», λέει η Σο. «Αλλά λόγω της εποχής στην οποία γεννήθηκαν και έζησαν, η ζωή τους καθορίστηκε περισσότερο από τους περιορισμούς στο τι μπορούσε να κάνει και να πετύχει μια γυναίκα μόνη της. Πολλές από αυτές έδωσαν ώθηση στην καριέρα των αντρών τους».

Κεντρική φωτογραφία: Kennedy Library Archives/Newsmakers/Getty Images/Ideal Image

Περιηγηθείτε εικονικά στην έκθεση μέσα από το παρακάτω βίντεο

Δείτε αντιπροσωπευτικά πορτρέτα από την έκθεση