Εν μέσω της καινούριας μας ζωής, της απόστασης και του γκρίζου που έφερε ο κορονοϊός, δύο καλλιτεχνικοί οργανισμοί στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ ενώνουν δυνάμεις και δίνουν χρώμα στο αστικό τοπίο. Την ίδια στιγμή μεταδίδουν μηνύματα αισιοδοξίας, ενθάρρυνσης και αγάπης. Άλλωστε από το “Μένουμε Σπίτι” μέχρι το “Μένουμε Ασφαλείς” το μόνο που αναδεικνύεται και έχει σημασία είναι η υγεία και οι ανθρώπινες σχέσεις. Το αντίδοτο στην πανδημία είναι η αγάπη.

Κάπως έτσι οι οργανώσεις Building 180 και Art for Civil Discourse δίνουν ζωή στην καλλιτεχνική κίνηση “Paint the Void” -“Χρωμάτισε το κενό”. Καλλιτέχνες καλούνται να βάλουν φαντασία και χρώματα για να μετατρέψουν τις προσόψεις και τις βιτρίνες μικρών καταστημάτων, εστιατορίων, μπαρ που έκλεισαν λόγω της πανδημίας, σε όμορφα έργα τέχνης. Στο “μετά” που ζούμε, το “κενό” μπορεί να μας κυκλώσει και να μετατρέψει την καθημερινότητά μας σε κάτι άμορφο και άσχημο. Για να μην μετατραπεί το Σαν Φρανσίσκο σε πόλη με μετα-αποκαλυπτική μορφή η τέχνη έρχεται για να δώσει τη λύση και να γεμίσει τον τόπο με χρώμα.

Την ίδια στιγμή η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θέλει να συγκεντρώσει βοήθεια για τους καλλιτέχνες που, αυτή την εποχή, δεν έχουν εισοδήματα.

«Βλέπουμε όλες τις σφραγισμένες εισόδους ως πιθανούς καμβάδες», δήλωσε η συνιδρύτρια του Building 180, Σάνον Ρίλεϊ. Οι καλλιτέχνες είναι αποφασισμένοι να μετατρέψουν όλες τις εμπορικές λεωφόρους σε περιπάτους τέχνης», είπε με τη σειρά της η Μέρεντιθ Γουίνερ υπεύθυνη του «Paint the Void» και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να φέρουμε ελπίδα στην κοινότητα και να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους».

Τα περισσότερα έργα τέχνης δημιουργήθηκαν και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στις προσόψεις καταστημάτων λόγω των περιοριστικών μέτρων. Κάποιοι καλλιτέχνες ωστόσο με ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό επέλεξαν να εργάζονται επί τόπου.

Ο καλλιτέχνης και μουσικός παραγωγός Duser έχει δημιουργήσει τρία γκράφιτι με καρδιές.”Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να αισθάνονται αγάπη, ώστε να μην αισθάνονται ότι έρχεται ο Αρμαγεδώνας και να τους παρέχεις ενός είδους ανακούφιση” δήλωσε ενώ η Παζ ντε λα Καλζάδα η οποία δημιούργησε το δικό της έργο σε κεντρικό σταυροδρόμι της πόλης.«Με γοήτευσε η ιδέα ότι η τέχνη μπορεί να θεραπεύσει τον κόσμο».