Οι συνωμοσιολόγοι δεν βλέπουν με θετικό μάτι καμιά από τις πρωτοβουλίες του Μπιλ Γκέιτς και εκτιμούν ότι η ενασχόλησή του με τον κορονοϊό έχει ως βασικό στόχο το κέρδος. Όσο πιο ακραίες είναι οι σχετικές θεωρίες τους, μάλιστα, τόσο πιο απίθανα είναι τα οφέλη που πιστεύουν ότι μπορεί να έχει.

Πέρα από τις θεωρίες συνωμοσίας, ο Μπιλ Γκέιτς παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και είναι σε θέση να εκτιμήσει πότε θα είναι έτοιμο το πρώτο εμβόλιο. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα είναι διαθέσιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, στις 3 Νοεμβρίου, ωστόσο ο Γκέιτς έχει διαφορετική εκτίμηση.

«Τα καλά νέα είναι ότι αυτή τη στιγμή οι εταιρείες που ηγούνται του κλάδου έχουν πει ότι δεν θα υποβάλουν αίτηση για εσπευσμένη αδειοδότηση εμβολίου αν δεν έχουν αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του», δήλωσε στο δίκτυο CNBC. «Πρέπει επίσης να περάσουμε όλες τις φάσεις ασφαλείας ώστε ο κόσμος να είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει στη χορήγηση του εμβολίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός και Γρίπη: Η περίπλοκη συνύπαρξή τους

Τρία είναι αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών και ο ίδιος θεωρεί ότι, αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη στην πορεία τους, το πρώτο που θα μπορεί να ζητήσει άδεια διάθεσης στην Αμερική θα είναι εκείνο της Pfizer, όχι όμως νωρίτερα από τα τέλη Οκτωβρίου. Το Ίδρυμα Γκέιτς έχει χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια την Pfizer για την ανάπτυξη εμβολίων για διάφορες ασθένειες και έχει μετοχές στην εταιρεία. Ο Γκέιτς εκτιμάει ότι δύο με τρία εμβόλια θα έχουν υποβληθεί για αδειοδότηση μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Καθώς είναι σίγουρος ότι θα υπάρχει εμβόλιο το 2021, κρούει ήδη των κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στη διανομή του. «Δεν πρέπει οι πλούσιες χώρες να επιδοθούν σε πλειοδοτικό πόλεμο», δήλωσε. «Αν δεν γίνει σωστή διανομή του εμβολίου, μπορεί να σημειωθούν δραματικά περισσότεροι θάνατοι». Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Γκέιτς, οι πρώτες δόσεις που θα παραχθούν –και μιλάμε για δύο δισεκατομμύρια δόσεις– πρέπει να διανεμηθούν αναλογικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αντίθετη περίπτωση, ο αριθμός θανάτων από Covid-19 στον κόσμο μπορεί να είναι μέχρι και διπλάσιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η Μιούτσια Πράντα δεν πιστεύει ότι ο κορονοϊός θα μας κάνει καλύτερους;

«Η πανδημία, σχεδόν από κάθε άποψη, έκανε τις ανισότητες μεγαλύτερες», είπε ο Γκέιτς. «Οι πιο φτωχές χώρες υποφέρουν πολύ περισσότερο από τις πιο πλούσιες, λόγω έλλειψης πόρων για να προχωρήσουν».

Κεντρική φωτογραφία: Dominic Lipinski/Getty Images/Ideal Image