Η Ημέρα Μνήμης (Remembrance Day) τιμάται όχι μόνο στην Αγγλία αλλά και σε όλες στις χώρες της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της ελεύθερης ένωσης ανεξάρτητων κρατών που υπήρξαν κάποτε μέλη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και που εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ως αρχηγό τους τον εκάστοτε μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι κόκκινες παπαρούνες κυριαρχούν σε όλες τις τιμητικές εκδηλώσεις, σε καρφίτσες στο πέτο, σε στεφάνια αλλά, φέτος πλέον, και σε… μάσκες προστασίας. Μια τέτοια φορούσε σήμερα η Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης, καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής στο Αβαείο. Ο πρίγκιπας Κάρολος δεν ακολούθησε το παράδειγμά της και προτίμησε μια πιο «σεμνή» μάσκα.
Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε στις 11 Νοεμβρίου 1918. Δυο χρόνια μετά, πριν από έναν αιώνα ακριβώς, ενταφιάστηκε στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ ένας άγνωστος στρατιώτης που είχε χάσει τη ζωή του στο πεδίο στη Γαλλία. Στις φοβερές μάχες που έγιναν εκεί, χρησιμοποιήθηκαν πρωτοφανή για την εποχή όπλα, όπως το «αέριο της μουστάρδας».
Εκατόμβες θυμάτων ενταφιάστηκαν στους τόπους των μαχών, χωρίς να υπάρχει η πολυτέλεια της αναγνώρισης των σορών και της απόδοσης τιμών. Στους πρόχειρους τάφους τους, οι επιζώντες έβλεπαν να φυτρώνουν παπαρούνες και ο Καναδός Τζον ΜακΚρι, που είχε υπηρετήσει στον πόλεμο ως στρατιωτικός γιατρός, τις ανέφερε σε ένα ποίημα με τίτλο «Στα λιβάδια της Φλάνδρας».
«Στις πεδιάδες της Φλάνδρας, παπαρούνες ανθίζουν / ανάμεσα στους σταυρούς σειρά με σειρά / την δικιά μας θέση έτσι θυμίζουν», είναι οι πρώτοι στίχοι, και οι παπαρούνες έγιναν σύμβολο ειρήνης εις μνήμην των θυμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είναι πάλι έγκυος η Μέγκαν Μαρκλ;
Οι φετινές επίσημες εκδηλώσεις στο Λονδίνο έγιναν με πολύ μικρό αριθμό συμμετεχόντων και αυστηρά μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. Ενώ άλλοτε ο κόσμος συνέρρεε τέτοια μέρα στους δρόμους, η οδηγία φέτος ήταν να βγουν μέχρι το κατώφλι του σπιτιού τους.
Η Καμίλα ήταν μαυροφορεμένη και κανονικά μόνο στο πέτο της θα υπήρχε η «φλόγα» της παπαρούνας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η επιλογή της συγκεκριμένης μάσκας είχε έναν επιπλέον συμβολισμό: Να μας θυμίσει ότι μια μέρα και η πανδημία θα είναι παρελθόν, αν και ακόμα όλος ο κόσμος θρηνεί συνεχώς νέα θύματα.
Κεντρική φωτογραφία: Aaron Chown-WPA Pool/Getty Images/Ideal Image