Η «νέα» πλατεία Ομονοίας με το εντυπωσιακό συντριβάνι και τη νέα της εμφάνιση παραδόθηκε στους Αθηναίους. Τα αποκαλυπτήρια της πλατείας Ομονοίας έγιναν το βράδυ της Πέμπτης, παρουσία του δήμαρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Τα φώτα του συντριβανιού άνοιξαν και τα νερά άρχισαν τον δικό τους χορό, ενθουσιάζοντας όσους βρίσκονταν εκεί.
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στα αποκαλυπτήρια της πλατείας Ομονοίας, χειροκροτώντας την αλλαγή στην όψη του εμβληματικού τοπόσημου της Αθήνας. Το συντριβάνι αποτελεί αναμφισβήτητα τον πρωταγωνιστή της πλατείας Ομονοίας και φέρνει μνήμες μιας άλλης εποχής.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού συντριβάνια σε ολόκληρη την Ευρώπη, με διάμετρο 30 μέτρων που ο κεντρικός του πίδακας τινάζει το νερό σε ύψος ως και 20 μέτρα. Συνολικά διαθέτει 188 δέσμες νερού και 177 υποβρύχιους προβολείς που δημιουργούν μια πανδαισία φωτός και χρωμάτων.
Γύρω από το σιντριβάνι φυτεύτηκε γκαζόν και ολόκληρη η υπόλοιπη πλατεία, συνολικού εμβαδού 4,5 στρεμμάτων, καλύφθηκε με φιλικά στο περιβάλλον υλικά που ιδιαίτερα στην διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χαμηλώνουν την θερμοκρασία.
Στο κέντρο της πλατείας Ομονοίας, εκτός από το συντριβάνι, στέκει επιβλητικό και το μεταλλικό γλυπτό με τους κύκλους του Γιώργου Ζογγολόπουλου το οποίο αποκαταστάθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.
Το έργο «Πεντάκυκλο» αποτελεί ένα υδροκίνητο γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου το οποίο τοποθετήθηκε στην πλατεία Ομονοίας το 2001 και το ίδιο έτος είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Biennale της Βενετίας. Το ύψος του αγγίζει τα 15 μέτρα και είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και αποτελείται από σταυροειδή κατασκευή με πέντε κύκλους οι οποίοι κινούνται με τη βοήθεια του νερού.
Η Ομόνοια γίνεται παράλληλα και μία όαση δροσιάς καθώς σιντριβάνια τόσο μεγάλου μεγέθους μειώνουν την θερμοκρασία σε σημαντική ακτίνα ενώ η συνεχής ανακυκλοφορία του αφρισμένου νερού απορροφά τους ρύπους από την ατμόσφαιρα. Παράλληλα ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του έγινε με τρόπο ώστε να λειτουργεί με εξαιρετικά μικρότερη ποσότητα νερού σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές μειώνοντας ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα σε συνδυασμό και με την εξαιρετικά μικρή κατανάλωση ρεύματος με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.