Η έννοια του χρόνου είχε πάντα μια ιδιαίτερη σημασία στον κόσμο της μόδας. Η αέναη εναλλαγή των εποχών επέβαλλε ανέκαθεν έναν ρυθμό, ωστόσο στην εξίσωση μπαίνει πάντα ένας παράγοντας σχετικότητας, που καθορίζεται από διάφορες παραμέτρους.

Τους τελευταίους μήνες, ο «παραμορφωτικός φακός» του χρόνου μας δεν είναι άλλος από την πανδημία του κορονοϊού, που μας ανάγκασε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας και να αξιολογήσουμε πολύ διαφορετικά κάθε στιγμή που περνάει.

Αριστέρα, το θρυλικό σακάκι “Bar” και φούστα Christian Dior, Άνοιξη/Καλοκαίρι 1947. Δεξιά, σύνολο Junya Watanabe, Φθινόπωρο/Χειμώνας 2011–2012. © The Metropolitan Museum of Art

Όλο αυτό, βέβαια, δεν υπήρχε στον ορίζοντα όταν άρχισε να σχεδιάζεται η έκθεση «About Time: Fashion and Duration» (Περί χρόνου: Μόδα και Διάρκεια), που θα εγκαινιαζόταν στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης τον περασμένο Μάιο. Την πρώτη Δευτέρα του ίδιου μήνα θα γινόταν και το καθιερωμένο «Met Gala», που μετέτρεψε μια φιλανθρωπική εκδήλωση για τη συγκέντρωση πόρων σε ένα από τα σημαντικότερα ετήσια fashion events του κόσμου.\

Άποψη της έκθεσης. © The Metropolitan Museum of Art

Το gala αρχικά αναβλήθηκε και τελικά ματαιώθηκε οριστικά, όμως η έκθεση ανοίγει τις πύλες της στις 29 Οκτωβρίου 2020 και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2021, με την προσέλευση επισκεπτών να περιορίζεται για λόγους ασφαλείας στο 25% της συνηθισμένης δυναμικότητας του Μουσείου.

Αριστερά, φόρεμα υψηλής ραπτικής Iris Van Herpen, Φθινόπωρο/Χειμώνας 2012–13. Δεξιά: Βραδινή τουαλέτα Charles James, 1951. © The Metropolitan Museum of Art

«Η Μόδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον χρόνο», επιβεβαιώνει ο επιμελητής Άντριου Μπόλτον. «Εκτός του ότι αντικατοπτρίζει και εκπροσωπεί το πνεύμα των καιρών, επίσης αλλάζει και αναπτύσσεται με τον χρόνο, λειτουργώντας σαν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ρολόι ακριβείας. Μέσα από μια σειρά χρονολογιών, η έκθεση χρησιμοποιεί την έννοια της διάρκειας για να αναλύει τις περιοδικές μεταβολές στην ιστορία της μόδας».

Άποψη της έκθεσης. © The Metropolitan Museum of Art

Καθώς το 2020 συμπληρώνονται 150 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου, το θέμα της έκθεσης είναι συμβολικό και τα εκθέματα καλύπτουν ακριβώς το διάστημα από το 1870 μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εντυπωσιακή έκθεση Chanel στο Παρίσι

Άποψη της έκθεσης. © The Metropolitan Museum of Art

Εκείνο που λείπει είναι τα χρώματα, καθώς το μαύρο κυριαρχεί για έναν απλό λόγο: Για να αναδεικνύονται καλύτερα οι γραμμές των ρούχων, που είναι οργανωμένα σε έναν συνεχή «διάλογο» ανάμεσα σε σχεδιαστές και χρονολογίες. Δημιουργίες που απέχουν δεκαετίες ή και περισσότερο από αιώνα η μια από την άλλη παρουσιάζονται ανά ζεύγη, ώστε να φαίνονται οι κοινές αναφορές αλλά και η διαφορετική ερμηνεία κάθε εποχής.

Το τελευταίο έκθεμα, των Victor & Rolf. © The Metropolitan Museum of Art

Το φινάλε είναι ένα λευκό φόρεμα των Victor & Rolf, από την κολεξιόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2020, φτιαγμένο από ρετάλια υφασμάτων παλιότερων συλλογών, ως ένα σύμβολο του πνεύματος συνεργασίας και περιβαλλοντικής αειφορίας που πρέπει να διακρίνει τη μόδα του αύριο.