Τα Πόκεμον, οι αγαπημένοι και τόσο “ιδιαίτεροι” ήρωες καρτούν από την Ιαπωνία, δέχονται επίθεση. Τα ξεχωριστά πλάσματα που μπορείς, αν τα “συλλάβεις” με τη βοήθεια μιας μπάλας, να τα εξημερώσεις και να τα οδηγήσεις σε “μεγάλες μάχες” με στόχο τη διασκέδαση και την ανεμελιά στο πλαίσιο του παιχνιδιού καλούνται να κάνουν “μετατροπές και προσαρμογές” με στόχο να αποφύγουν να προσβάλλουν την κινεζική κυβέρνηση.

Για όλα φταίνε τα ονόματά τους που “ενοχλούν” και σύμφωνα με μία ανάρτηση που έγινε στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, η εταιρία Pokémon που βρίσκεται πίσω από τη σειρά, αναγκάτηκε να ανακοινώσει ότι “είχε αναθεωρήσει τα κινεζικά ονόματα συνολικά έξι χαρακτήρων Pokémon”.

Ονόματα και προσφωνήσεις όπως “χούλιγκαν” και “θάνατος” αντικαταστάθηκαν με κάποια που δεν είναι τόσο άγρια και δεν έχουν έντονη αρνητική χροιά.

Το “Hooligan Panda”, έγινε “Domineering Panda”- Κυρίαρχο, αφού το Πεκίνο δεν ήθελε να χαρακτηρίσει και να ονομάσει χούλιγκαν το εθνικό ζώο της χώρας. Το Πόκεμον “Thief Fox”-Κλέφτης Αλεπού, ένας ήρωας που “τα βγάζει πέρα” απολαμβάνοντας παράνομα κέρδη πήρε το όνομα “Cunning Little Fox” -Πονηρή αλεπού.

Η λέξη death- Θάνατος σβήστηκε από τα ονόματα δύο Πόκεμον που μοιάζουν με φάντασμα. Την θέση του θανάτου πήρε η “απώλεια”, του οποίου η κινεζική προφορά διαβάζεται σαν την αγγλική λέξη death.

Ενώ δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την εταιρία για το σκεπτικό της αλλαγής όλοι αναφέρονται στον απαραίτητο συμβιβασμό που έκανε η εταιρία για να συμμορφωθεί με τους κανόνες λογοκρισίας στη χώρα.

Και δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς αφού 620 εκατομμύρια παίκτες, στην Κίνα, έχουν ξοδέψει περισσότερα από 37 δισεκατομμύρια δολάρια σε παιχνίδια για κινητά και υπολογιστές το 2018 αφού η Κίνα έχει μια από τις μεγαλύτερες αγορές τυχερών παιχνιδιών στον κόσμο.

“Το Pokémon ασκεί αυτολογοκρισία για να αποφύγει να προσβάλει την κυβέρνηση. Η εταιρία θα αντιμετώπιζε μεγαλύτερο κόστος εάν διατηρούσε τα αρχικά ονόματα”, έγραψε ένας κινέζος χρήστης στο Weibo.

Τα Πόκεμον πήραν το όνομα τους από το “Pocket Monsters” που σημαίνει “τέρατα τσέπης” και είναι μία δημιουργία του Σατόσι Τάτζιρι που τα πρωτοσκέφτηκε το 1989. Στην αρχή στο πλαίσιο ενός Game Βoy της Nintendo όπου θα μπορούσες να πιάνεις ζωντανά πλασματάκια και να τα ανταλλάσσεις.

Τα πρώτα Πόκεμον που κυκλοφόρησαν ήταν 151. Σήμερα ο αριθμός ανέρχεται στα 722 καταμετρημένα είδη με καινούρια πλάσματα να εμφανίζονται σε κάθε νέα σειρά παιχνιδιών.