Την πρώτη της δημόσια εμφάνιση, μετά την εκλογή της ως νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, έκανε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Μαθήματα Πολέμου ΙΙΙ». Μαζί της ήταν και ο σύντροφό της Παύλος Κοτσώνης. Πρώην σύμβουλος Επικρατείας που –εδώ και χρόνια-παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα και από τότε ακολουθεί μία πολύ αξιόλογη και σημαντική καριέρα δικηγόρου στις Βρυξέλλες.

Όταν έφτασε στο θέατρο ο άνθρωπος που τους υποδέχτηκε ήταν ο Γιάννης Λιγνάδης, αδερφός του Δημήτρη Λιγνάδη – που έχει κάνει την μετάφραση του κειμένου για την θεατρική παράσταση «Μαθήματα πολέμου».

Παύλος Κοτσώνης- Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την εξαιρετική και πολύ φιλική συμπεριφορά της Αικατερίνης  Σακελλαροπούλου που ήταν πρόθυμη να συζητήσει με όποιον την πλησίαζε.  Όταν, μετά το τέλος της παράστασης, ο Γιάννης Λιγνάδης την ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσει ομιλία δική του και των συνεργατών του και ενώ θα μπορούσε να αποχωρήσει, επέλεξε να μείνει και να παρακολουθήσει τις ομιλίες μέχρι το τέλος.

Παύλος Κοτσώνης- Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Το έργο

Μετά την επιτυχημένη υποδοχή και πρόσληψη από το κοινό – εφηβικό μα και ΟΛΩΝ των ηλικιών – ενός εγχειρήματος όπως τα «Μαθήματα Πολέμου I  και II» παρουσιάζονται στο Εθνικό Θέατρο «Τα Μαθήματα ΠολέμουIII». Αποτελούν το τρίτο έργο της δραματικής τριλογίας «Μαθήματα Πολέμου» που έχει ως περιεχόμενο την αρχαία ελληνική ιστορία και θέμα τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Ενώ στα δύο πρώτα, η δραματοποίηση περιλαμβάνει αυτοτελή επεισόδια από το ιστορικό έργο του Θουκυδίδη, τα «Μαθήματα Πολέμου III» δραματοποιούν επεισόδια από τα «Ελληνικά» του Ξενοφώντα. Πιο συγκεκριμένα, η πραγμάτευση εστιάζεται στα κυριότερα γεγονότα που συνθέτουν το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου και τα οποία σηματοδοτούν, παράλληλα, το τέλος της αθηναϊκής ηγεμονίας και της αθηναϊκής δημοκρατίας. Επιδίωξη μας είναι η βιωματική διδασκαλία, προσανατολισμός άλλωστε ενός σκέλους των παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου, να αποτελέσει – εκτός της ψυχαγωγίας – και εργαλείο εξοικείωσης του κάθε θεατή με τα κείμενα.

Το έργο περιλαμβάνει τα πλέον δραματικά συμβάντα των τελευταίων ετών του 5ου αιώνα: την ήττα των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς και τον αντίκτυπό της στην Αθήνα, το γκρέμισμα των τειχών στην Αθήνα, την κατάλυση της δημοκρατίας και την επιβολή της σκληρής ολιγαρχίας, τις ωμότητες του καθεστώτος των Τριάκοντα, τα πολιτικά πραξικοπήματα και τις εμφυλιακές διαμάχες, μέχρι, τέλος, την παλινόρθωση της δημοκρατίας.

Όπως (υπο)δηλώνεται στον τίτλο, η σκοποθεσία της θεατρικής παραγωγής είναι προπάντων εκπαιδευτική, με την διδαχή να ενεργοποιείται δραστικά (ψυχαγωγικά) μέσω της δύναμης των θεατρικών κωδίκων.