Η σκηνή για κάποιον που τη βλέπει πρώτη φορά είναι περίεργη. Εν όψει της Ημέρας των Ευχαριστιών, φτάνουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον δυο μεγάλα κλουβιά, σαν σκυλόσπιτα. Απέναντί τους, στέκονται κάμερες και δημοσιογράφοι παρατεταγμένοι που περιμένουν να δουν τις… καλλονές.
Καλλονές του είδους τους, πραγματικά, αφού πρόκειται για γαλοπούλες που έχουν περάσει από casting και έχουν ταξιδέψει μέχρι την πρωτεύουσα των ΗΠΑ μήπως μπορέσουν να γλιτώσουν τη σφαγή που περιμένει αμέτρητες άλλες.
Η γεμιστή γαλοπούλα στο φούρνο είναι το πατροπαράδοτο γεύμα της γιορτής, που τοποθετείται την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου. Ζωντανές γαλοπούλες προσφέρονταν ανέκαθεν ως πεσκέσι στους Αμερικανούς προέδρους από πολίτες. Πώς όμως έφτασε να γίνεται η επίσημη απονομή χάριτος σε μία από αυτές;
Η πρώτη παρουσίαση γαλοπούλας στον Λευκό Οίκο έγινε επί προεδρίας του Χάρι Τρούμαν, το 1947. Μεταπολεμικά, η κυβέρνησή του είχε εισαγάγει τις «Πέμπτες χωρίς κρέας», για να γίνεται οικονομία υπέρ της ενίσχυσης αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στο εξωτερικό. Όμως, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά εκείνη τη χρονιά έπεφταν επίσης Πέμπτη, και οι πτηνοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν. Η «χάρη» που δόθηκε τότε ήταν αντίθετη από το σύγχρονο έθιμο, αφού πήγε στον κόσμο που είχε την κυβερνητική ευλογία να τις φάει.
Οι παρουσιάσεις συνεχίστηκαν και στους διαδόχους του Τρούμαν. Ο Αϊζενχάουερ κατανάλωσε τις γαλοπούλες που δέχτηκε, ενώ ο Κένεντι έστειλε αυθόρμητα μία πίσω στο εκτροφείο, τρεις μέρες πριν τη δολοφονία του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η δύναμη του Ευχαριστώ
Έτσι, ξεκίνησε μια άτυπη παράδοση, την οποία πρώτος ο Ρόναλντ Ρέιγκαν αποκάλεσε «απονομή χάρης». Ο διάδοχός του, Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, έκανε την παράδοση θεσμό την πρώτη χρονιά της προεδρίας του, το 1989.
Πού καταλήγουν οι γαλοπούλες που παίρνουν χάρη; Ακόμα και στην Disneyland έχουν βρεθεί στο παρελθόν, για να ηγηθούν της παρέλασης των Ευχαριστιών! Τα τελευταία χρόνια, πηγαίνουν σε πανεπιστήμια που έχουν τμήματα πτηνοτροφίας.
Φέτος, οι γαλοπούλες που έφτασαν στην Ουάσινγκτον λέγονταν Corn και Cob και η τύχη τους αποφασίστηκε με ανοιχτή ψηφοφορία στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter. Η χάρη πήγε στην Corn, με ποσοστό 53,7%.
Η λευκή γαλοπούλα ήταν –θα έλεγε κανείς με απόλυτη κακεντρέχεια– ασορτί με τα λευκά πλέον μαλλιά του Ντόναλντ Τραμπ, που σταμάτησε να τα βάφει πορτοκαλί, σαν να είχε βάλει στοίχημα ότι θα το κάνει αν έχανε τις εκλογές. Τις οποίες δεν έχει παραδεχτεί ακόμα ότι έχασε, αν και η διαδικασία μετάβασης της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν έχει ξεκινήσει.
Κεντρική φωτογραφία: Chip Somodevilla/Getty Images/Ideal Image