Η έκθεση, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» παρουσίασε στο κοινό 200 αντικείμενα από τη συλλογή της Flag of Greece, που σκιαγραφούν ένα εικαστικό ταξίδι στην ιστορία της Ελληνικής Σημαίας, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα.
Εκ μέρους του Κολλεγίου Αθηνών, χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής/President Καθηγητής Κώστας Συνολάκης, σημειώνοντας ότι η έκθεση αυτή αποτελεί την καταληκτική δράση ενός εκτεταμένου αφιερώματος του Κολλεγίου στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, που περιλάμβανε εκδηλώσεις, μαθητικές δράσεις, και σειρά ομιλιών από διακεκριμένους ιστορικούς, με κορυφαία στιγμή τη φαντασμαγορική φωταγώγηση του Μπενακείου Διδακτηρίου στα χρώματα της γαλανόλευκης κατά τη λήξη της Τελετής Αποφοίτησης 2021. Συνεχάρη τις μαθητικές Κοινότητες του Κολλεγίου Αθηνών και τους εκπαιδευτικούς, που, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία, μπόρεσαν να κάνουν τόσα πολλά για τη συμμετοχή του Σχολείου στον εθνικό εορτασμό για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και σημείωσε: «Επιλέξαμε τη σημερινή ημερομηνία για τη τελετή αυτή, για να τη συνδυάσουμε με τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου, κατά την οποία εορτάζουμε και τιμούμε τη γενίκευση της επανάστασης στην Πελοπόννησο «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους», σε συνδυασμό με τη χριστιανική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» και συνέχισε: «Είναι εντυπωσιακό το εύρος και η διαχρονικότητα των εκθεμάτων, με κεντρικό θέμα τη γαλανόλευκη, σύμβολο της ελευθερίας και ανεξαρτησίας των Ελλήνων, που έχει σταθεί πηγή έμπνευσης για δημιουργίες με διαφορετικό ύφος, ποικίλα υλικά και ιδιαίτερες τεχνοτροπίες από ανώνυμους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες, ανάμεσά τους μαθητές, αποφοίτους και γονείς του Σχολείου μας». Παράλληλα, επεσήμανε ότι η έκθεση αποτέλεσε αφορμή για να επαναλειτουργήσει το Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, το οποίο παρέμεινε κλειστό επί δύο ολόκληρα χρόνια λόγω της πανδημίας: «Το Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών επαναλειτουργεί με τον διττό σκοπό του: ως χώρος συγκέντρωσης για ικανοποίηση των αναγκών των σχολικών μονάδων και ως μορφωτικό και πνευματικό κέντρο. Το θέατρο κατασκευάσθηκε το 1982, με πόρους του US Agency of International Development from the American People (USAID), προσφορά στους νέους της Ελλάδας».
Ο Πρόεδρος της Flag of Greece Κωνσταντίνος Πριόβολος, απόφοιτος της τάξης του 1986 του Κολλεγίου Αθηνών, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης και εξέφρασε την ελπίδα η Flag of Greece να ταξιδέψει ανά τον κόσμο, για να εμπνεύσει και να γεμίσει υπερηφάνεια τους Έλληνες της διασποράς. Ως πηγή έμπνευσης ανέφερε χαρακτηριστικά το έργο «Η δική μας Ελλάδα» των μαθητών του Δημοτικού Κολλεγίου Αθηνών, στο οποίο παρουσιάζεται η Ελληνική Σημαία αποτελούμενη από έργα 99 μικρών παιδιών, που αποτυπώνουν, το καθένα από τη δική του ματιά, την Ελλάδα. Αναφέρθηκε, επίσης, σε αυτά που του προσέφερε το Κολλέγιο όταν ήταν μαθητής και θύμισε τα λόγια του «πατέρα» του Κολλεγίου Στεφάνου Δέλτα για το όραμα των ιδρυτών: «Όνειρεύουνταν σχολείο που να βγάζη στην κοινωνία μας άνδρες με πατριωτισμό αλλά και με ανθρωπισμό, τίμιους χαρακτήρες, παλληκάρια σωματικώς και πνευματικώς καταρτισμένα για τον αγώνα του βίου….» (Στ. Δέλτα, «Ίδρυσις, σκοπός και δράσις του Κολλεγίου Αθηνών», περ. Εργασία, τ. 136)
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισαν οι Πρόεδροι των Μαθητικών Κοινοτήτων Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού Αριστείδης Στεφανίδης και Αλέξανδρος Αμοργινός, οι οποίοι ευχαρίστησαν το Σχολείο, που έδωσε τη δυνατότητα στις μαθήτριες και στους μαθητές να τιμήσουν τον Αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία.
(Φωτογραφία εξωφύλλου: Μαρία Λουΐζα Δανέζη-Πριόβολου, Κώστας Συνολάκης, Κωνσταντίνος Πριόβολος)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: STUDIO PANOULIS