Ένα σπάνιο βίντεο, υλικό αρχείου, προβάλλεται στο YouTube και αναδεικνύει τη μαγεία και τη διαχρονική αξία του οίκου Dior. Πρόκειται για ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τη διαδικασία δημιουργίας μιας συλλογής ρούχων που καταλήγει σε μία επίδειξης μόδας.
Από το μακρινό 1949, με τον τίτλο «Υψηλή Ραπτική» και με διάρκεια 14 –περίπου- λεπτά, το βίντεο δίνει την ευκαιρία να «βαδίσουμε» στα μονοπάτια του Christian Dior και να παρακολουθήσουμε τον σπουδαίο σχεδιαστή να δίνει ψυχή σε σχέδια που φοριούνται, παρουσιάζονται και «συγκινούν» με την ξεχωριστή τους ομορφιά. Στον δημιουργό που λάτρευε τις γυναίκες και αναδείκνυε την ομορφιά τους, σχεδιάζοντας εξαιρετικές- με προσωπικότητα- συλλογές. Δημιουργίες που αγκάλιαζαν μαγικά το γυναικείο σωμα.
Βλέπουμε τον ίδιο τον Dior να σχεδιάζει τη νέα του κολεξιόν, ρίχνουμε ματιές στη δημιουργία των ρούχων στο διάσημο ατελιέ του αλλά και στο fitting με τα μοντέλα.
Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των ρούχων, σε μία «συλλεκτική» επίδειξη, μία πρώιμη πασαρέλα που θυμίζει- ελάχιστα- όλα όσα συμβαίνουν σήμερα.
Η παρουσίαση των ρούχων γίνεται στον χώρο ενός σαλονιού του οίκου όπου τα μοντέλα περπατούν και επιδεικνύουν τις δημιουργίες στις επίδοξες πελάτισσες που καθισμένες σε απόσταση αναπνοής από τα μοντέλα, παρατηρούν, αξιολογούν και επιλέγουν.
Το 1949 ήταν μία πολύ επιτυχημένη χρονιά για τον οίκο Dior. Δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο του με το λανσάρισμα του περίφημου «New Look», ο Dior είχε αρχίσει να αποκτά μεγάλη φήμη και πέρα από τα σύνορα της Γαλλίας.
Τη συγκεκριμένη χρονιά ήταν υπεύθυνος για το 5% των συνολικών εσόδων που είχε η χώρα από εξαγωγές.
O άντρας πίσω από τον «μύθο»
Ο Christian Dior γεννήθηκε το 1905 στην Γκρανβίλ, της Γαλλίας.Την ανατροφή του ανέλαβε η μητέρα του και το οικογενειακό του περιβάλλον ήταν ιδιαιτέρως πλούσιο και γεμάτο με ανέσεις. Από μικρή ηλικία μοιράστηκε το πάθος της μητέρας του για την κηπουρική, μία «τέχνη» που αγάπησε πολύ μέχρι το τέλος της ζωής του.
Τη δεκαετία του 1920, επηρεασμένος από τους γονείς του, ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι. Όμως η πραγματική του κλίση, η αληθινή του αγάπη, ήταν η αρχιτεκτονική, όπως ο ίδιος έχει πει στην αυτοβιογραφία του, ένα βιβλίο που προσπαθεί -ανάμεσα σε άλλες ιστορίες και προσεγγίσεις- να εξηγήσει την «αρχιτεκτονική» που διέπει τις δημιουργίες του.
Η καλλιτεχνική του φύση τον έφερε επίσης κοντά στη μουσική, αλλά το σχέδιο και η ζωγραφική ήταν και παρέμειναν στο κέντρο του ενδιαφέροντός του. Από το 1928 έως το 1934, βρέθηκε να διευθύνει μία μικρή γκαλερί τέχνης στο Παρίσι με τον φίλο του Jacques Bonjean.
Η δεκαετία του 1930 έγινε συνώνυμο της απώλειας για τον Christian Dior καθώς το 1931 έχασε τη μητέρα του και το 1932 το πατρικό του. Όμως την ίδια δεκαετία κατάφερε να κάνει τις πρώτες επαφές στον χώρο της μόδας και να πουλήσει τα σχέδιά του μετά από προτροπή του καλού του φίλου, του ηθοποιού Jean Ozenne, που ξεχώρισε το ταλέντο του και τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με το μαγικό κόσμο της μόδας.
Κάπως έτσι όταν επέστρεψε από τη στρατιωτική του θητεία, το 1935, πούλησε τα πρώτα του σχέδια για φορέματα και καπέλα. Στη συνέχεια τον προσέλαβαν ως εικονογράφο στη Figaro, όπου γνώρισε για πρώτη φορά τον René Gruau.
Το 1938, βρέθηκε στο πλάι του σπουδαίου ράφτη Robert Piguet ως σχεδιαστής. Επέστρεψε στο Παρίσι όπου το 1941 αγόρασε το δικό του σπίτι που έγινε η μόνιμη κατοικία του.
Το 1945, γνώρισε τον Marcel Boussac, ο οποίος αμέσως πίστεψε στο ταλέντο του και επένδυσε 68 εκατομμύρια φράγκα, δίνοντάς του την ευκαιρία να αποκτήσει τον δικό του οίκο μόδας που εγκαινιάστηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1946.
Τον Φεβρουάριο του 1947, ο Christian Dior έφερε επανάσταση στη μόδα παρουσιάζοντας την πρώτη του συλλογή με τον τίτλο «Νέα εμφάνιση».
Το 1948 βρέθηκε στην Αμερική με την ελπίδα να κατακτήσει την αμερικανική αγορά μόδας. Έκανε την πρώτη του επένδυση και σε 11 χρόνια, η επιχείρησή του κατάφερε να επεκταθεί σε 15 χώρες και να εξασφαλίσει δουλειά σε περισσότερα από 2000 άτομα.
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 52 ετών από καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν στην Ιταλία για θεραπευτική αγωγή.