Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, βρίσκονται απομονωμένοι στο Κάστρο του Γουίντσορ, όπως και στο πρώτο lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί άρχισαν από μέρες να φτάνουν ευχετήριες κάρτες για την 73η επέτειο του γάμου τους, που έγινε στις 20 Νοεμβρίου 1947.

Μία από αυτές ήταν φτιαγμένη από τα εγγόνια τους, τον πρίγκιπα –και μελλοντικό διάδοχο του θρόνου– Τζορτζ, την πριγκίπισσα Σάρλοτ και τον πρίγκιπα Λούις, παιδιά του Γουίλιαμ και της Κέιτ.

Η κάρτα που ζωγράφισαν τα εγγόνια της Ελισάβετ και του Φίλιππου.

Η 94χρονη Ελισάβετ και ο 99χρονος Φίλιππος δημοσιοποίησαν μια φωτογραφία στην οποία τη διαβάζουν, με τη χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Πάνω στην κάρτα σχηματίζεται ο αριθμός 73. Στο τραπεζάκι μπροστά τους, τους περιμένει μια στοίβα με ευχές.

Η Ελισάβετ φοράει στο πέτο της μια καρφίτσα από πλατίνα, με ζαφείρια και διαμάντια, με την οποία έχει φωτογραφηθεί σε άλλες δύο σημαδιακές στιγμές: στο μήνα του μέλιτος και στην 60ή επέτειο του γάμου τους.

Οι νεόνυμφοι στο ταξίδι του μέλιτος.

Δέκα χρόνια νωρίτερα, στη Χρυσή Επέτειό τους, είχε πει για τον σύζυγό της: «Είναι, πολύ απλά, η δύναμη και η σταθερά μου όλα αυτά τα χρόνια». Εκείνος με τη σειρά του είχε αναφέρει: «Νομίζω ότι το βασικό μάθημα που έχουμε πάρει είναι ότι η ανοχή είναι απαραίτητο συστατικό ενός ευτυχισμένου γάμου».

Οι νεόνυμφοι και μέλη της βασιλικής οικογένειας στο μπαλκόνι στα Ανάκτορα του Μπάκινχαμ. Από αριστερά: Βασιλιάς Γεώργιος Δ’, Πριγκίπισσα Μαργαρίτα, Λαίδη Μαίρη Κέμπριτζ, Ελισάβετ, Φίλιππος, η Βασίλισσα Ελισάβετ (μετέπειτα Βασιλομήτωρ) και η Βασίλισσα Μαίρη. (Φωτογραφία:  Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Image)

Η Ελισάβετ ήταν 21 ετών και ακόμη πριγκίπισσα όταν παντρεύτηκε τον Φίλιππο Μαουντμπάντεν. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί το 1934, όταν η Ελισάβετ ήταν οκτώ ετών, στον γάμο του Δούκα του Κεντ, θείου της Ελισάβετ, με την πριγκίπισσα Μαρίνα της Ελλάδας και της Δανίας, ξαδέρφης του Φίλιππου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γουίλιαμ και Κέιτ: 10 χρόνια από τον αρραβώνα τους

Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε στις 9 Ιουλίου 1947. Η Βρετανία προσπαθούσε ακόμα να ανακάμψει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο και ο γάμος θεωρήθηκε λιτός για τα βασιλικά δεδομένα. Μάλιστα, όπως όλες οι νύφες της εποχής, η Ελισάβετ έπρεπε να συγκεντρώσει κουπόνια ρουχισμού για το νυφικό της! Εκατοντάδες πολίτες έστειλαν τα δικά τους για να τη βοηθήσουν, ωστόσο τους επιστράφηκαν αφού κάτι τέτοιο ήταν παράνομο.

Σχέδιο του νυφικού της Ελισάβετ, διά χειρός Norman Hartnell. (Φωτογραφία: Central Press/Getty Images/Ideal Image)

Το νυφικό σχεδίασε ο Νόρμαν Χάρτνελ, ο οποίος είχε υποβάλλει διάφορες προτάσεις. Το τελικό σχέδιο επιλέχθηκε τον Αύγουστο και, σύμφωνα με τον δημιουργό, ήταν εμπνευσμένο από την «Άνοιξη» του Μποτιτσέλι.

Η τελετή στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ.

Το μυστήριο τελέστηκε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, με 2.000 χιλιάδες καλεσμένους. Η τελετή κινηματογραφήθηκε από το BBC και προβλήθηκε μετά σε 200 εκατομμύρια κόσμου.

Η νύφη είχε οκτώ παράνυφους.

Στη γαμήλια δεξίωση σερβιρίστηκε πρωινό – αν και ήταν μεσημέρι.

Οι νεόνυμφοι δέχτηκαν 2.500 δώρα, τα οποία εκτέθηκαν. Ανάμεσά τους ήταν ένα καλάθι για πικ νικ από την πριγκίπισσα Μαργαρίτα και ένα κομάτι βαμβακερής δαντέλας από τον Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος το είχε υφάνει σχηματίζοντας τις λέξεις «Jai Hind» (Νίκη για την Ινδία).

Οι υπογραφές στο πιστοποιητικό του γάμου.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΑΜΗΛΙΩΝ ΔΩΡΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πότε θα παραδώσει η Ελισάβετ το στέμμα της;

Βασίλισσα Ελισάβετ – Πρίγκιπας Φίλιππος: Το μυστικό που μόνο εκείνοι γνωρίζουν