ΥΛΙΚΑ
- 1/2 κιλό μύδια με κέλυφος (να υπολογίσετε περίπου 20-25 κομμάτια)
- 1 1/2 ματσάκια μαϊντανό (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 100γραμ. παρμεζάνα σπασμένη σε πιο μικρά βραχάκια
- 2κ.σ. κουκουνάρι
- 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα μύδια. Τα μύδια γενικά θέλουν πολύ σχολαστικό καθαρισμό. Με ένα σύρμα κουζίνας, τρίβουμε καλά τα κελύφη εξωτερικά και αφαιρούμε τραβώντας απότομα το μουστάκι. Τα πλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο, πλατύ σκεύος με καπάκι. Μόλις πυρακτωθεί η επιφάνειά του, ρίχνουμε μέσα τα μύδια με το κέλυφος και τα σκεπάζουμε. Όσα μύδια είναι καλά θα ανοίξουν σε πολύ λίγο χρόνο, το πολύ σε 1-2 λεπτά. Μόλις ανοίξουν τα μύδια τα αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά. Τα μύδια δεν πρέπει να μαγειρευτούν, θέλουμε μόνο να ανοίξουν. Όσα μύδια δεν ανοίξουν εννοείται πως δεν τα τρώμε.
Τα μύδια που έχουν ανοίξει τα ανοίγουμε και τους αφαιρούμε το ένα κέλυφος, το οποίο πετάμε. Αφαιρούμε τα μύδια από το ένα κέλυφος που μας έχει μείνει και τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα κελύφη όμως τα κρατάμε. Όσα μύδια έχουμε θα πρέπει αντίστοιχα να έχουμε και από ένα κέλυφος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 185ο C. Σε ένα ταψάκι ψησίματος απλώνουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου με μεγαλύτερη ποσότητα ώστε το αλουμινόχαρτο να είναι μπόλικο και να κάνει πτυχές. Θέλουμε εκεί να σφηνώνουν τα κελύφη ώστε να μην χυθεί από μέσα το περιεχόμενό τους.
Σε ένα πολυμίξερ βάζουμε τον μαϊντανό, το λάδι, την παρμεζάνα, το σκόρδο και το κουκουνάρι. Προσθέτουμε προσεκτικά το αλάτι, γιατί τα μύδια είναι αλμυρά από μόνα τους και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τα χτυπάμε ώστε να γίνουν ένας πηχτός χυλός, το pesto.
Αυτόν τον χυλό τον βάζουμε στο μπολ με τα μύδια και τα ανακατεύουμε απαλά. Παίρνουμε ένα-ένα τα κελύφη και με ένα κουτάλι γεμίζουμε το κάθε ένα με ένα μύδι και pesto. Σφηνώνουμε το κάθε ένα πάνω στο αλουμινόχαρτο. Τα βάζουμε στον φούρνο και τα ψήνουμε για 12-15 λεπτά περίπου, ώστε να ροδίσουν ελαφρώς αλλά να μην παραψηθούν. Σερβίρονται και ταιριάζουν πολύ με ψημένη μπρουσκέτα καθώς θα απορροφήσει όλο το υπέροχο, αρωματικό ζουμάκι τους.