ΥΛΙΚΑ
- 100 γραμ. ζάχαρη άχνη
- 500 γραμ. βούτυρο γάλακτος (λιωμένο)
- 2 κρόκους σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 βανίλιες ή 1 κ.γ. υγρή βανίλια
- 70 γραμ. κονιάκ
- 1 κοφτό κ.γλ. σόδα μαγειρική
- 125-250 γραμ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
- 850 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (περίπου ίσως να μην το σηκώσει όλο)
Για το άχνισμα
- 1 κιλό ζάχαρη άχνη
- 2 βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες με αμύγδαλο, τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Η άχνη και το αλεύρι να είναι κοσκινισμένα.
Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα σε λαμαρίνα και την ψήνουμε 10′ στους 200ºC να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει. Την χοντροκόβουμε.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη και τα χτυπάμε για 10′ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα, καθώς και το αυγό. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κ.σ. από το αλεύρι για να μην κόψει το μείγμα με την προσθήκη του κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο μίξερ.
Εναλλάξ προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μείγμα. Καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό, τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Εγώ τους φτιάχνω μικρούς. Τους ψήνουμε στους 170ºC στον αέρα για περίπου 35′ μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν. Αφήνουμε 5′ να κρυώσουν.
Κοσκινίζουμε λίγη λίγη την άχνη με την βανίλια σε ένα ταψί (να κάνει στρώση). Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε ξανά με άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, αλλιώς διαλύονται. Τους βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη.