Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής: είναι το ίδιο πράγμα; Και… τι είναι τελικά;
Vita σημαίνει ζωή και είναι το πρώτο συνθετικό της λέξης βιταμίνης δηλώνοντας έτσι την σωστή λειτουργία του οργανισμού που εξαρτάται απόλυτα από αυτές τις πολύτιμες ουσίες. Αν ο οργανισμός μας είναι ένα μηχάνημα τότε οι βιταμίνες είναι αυτές που μας χαρίζουν ενέργεια. Χωρίς αυτές ο οργανισμός δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανένα από τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που παίρνουμε με την λήψη της τροφής. Και με δεδομένο ότι είμαστε ότι τρώμε και πως ακόμη η ομορφιά μας επηρεάζεται από ότι καταναλώνουμε οι βιταμίνες είναι (και) συμπληρώματα ομορφιάς. Ο συνδυασμός δε, για την αντιγήρανση από το στόμα μαζί με τις τοπικές βιταμίνες πάνω στο δέρμα είναι ο πιο δραστικός και αποτελεσματικός τρόπος όσον αφορά στην αντιγήρανση και στην ομορφιά.
Πότε οι βιταμίνες μπορεί να σου κάνουν κακό;
Ανάλογα με την διαλυτότητά τους οι βιταμίνες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τις λιποδιαλυτές και τις υδατοδιαλυτές. Αν πάρουμε περισσότερες λιποδιαλυτές αποθηκεύονται στους ιστούς, κυρίως όμως στο συκώτι, και γι’αυτό το λόγο δημιουργείς τοξικότητα. Αντίθετα, αν πάρουμε περισσότερες υδατοδιαλυτές βιταμίνες αυτές αποβάλλονται με τον οργανισμό, με τον ιδρώτα και τα ούρα, και μπορεί να προκληθεί αβιταμίνωση και συμπτώματα έλλειψης αυτών των βιταμινών.
Υδατοδιαλυτές βιταμίνες είναι το σύμπλεγμα της βιταμίνης D και η βιταμίνη C, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες αποτελούνται από τις βιταμίνες Α, D, Ε και Κ. Η έλλειψη των βιταμινών όπως των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων δρουν αρνητικά στην υγεία γιατί έτσι προκαλείται ευπάθεια σε μερικές ασθένειες ή αβιταμίνωση. Όταν η ποσότητα όλων αυτών δεν είναι επαρκής δεν εξελίσσονται καλά οι λειτουργίες του μεταβολισμού, δεν παράγεται η απαιτούμενη ενέργεια και όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε καλή λειτουργία του οργανισμού.
Γλωσσάρι βιταμινών: ποια συμπληρώματα ομορφιάς κάνουν τι!
Από τα σημαντικότερα συμπληρώματα για την αντιγήρανση και την ομορφιά του δέρματος είναι η Α, C, E, συνένζυμο Q10, βασικά λιπαρά οξέα όπως Ωμέγα 3, ολιγοπεπτίδια, ιχνοστοιχεία, όπως ο ψεδάργυρος, το σίδηρο και το σελήνιο. Ειδικά για το δέρμα ο συνδυασμός από του στόματος και οι τοπικές βιταμίνες δρουν συνεργικά ενισχύοντας την παραγωγή του κολλαγόνου. Επίσης, έχει αποδειχτεί με κλινικές έρευνες ότι οι άνθρωποι που παίρνουν βιταμίνες C και E ζουν αρκετά περισσότερο από αυτούς που δεν παίρνουν.
Βιταμίνη Α και όλα καροτενοειδή όπως λικοπένιο και το Β- καροτένιο: εξασφαλίζουν την ομαλή παραγωγή σμήγματος και δρουν φωτοπροστατευτικά. Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α θεωρείται η βιταμίνη της νεότητας γιατί συμβάλει και στην παραγωγή κολλαγόνου χαρίζοντας σφριγηλότητα, λάμψη και δρα και απολεπιστικά όταν είναι σε μεγάλες ποσότητες. Είναι η βασίλισσα των βιταμινών για το δέρμα η βιταμίνη Α αφού προσφέρει φωτοπροστασία, ανάπλαση, παραγωγή κολλαγόνου και είναι ιδανική και για λιπαρά δέρματα.
Βιταμίνη Ε: δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία, προφυλάσει από τις επικίνδυνες συνέπειες του καπνίσματος και του αλκοόλ, είναι φωτοπροστατευτική και καθυστερεί τη γήρανση των κυττάρων.
Βιταμίνη C: δρα πολύ προστατευτικά στο δέρμα, είναι το κυριότερο φωτοπροστατευτικό εμποδίζοντας την οξείδωση από την μολυσμένη ατμόσφαιρα και το καπνό του τσιγάρου και συμβάλει στην βελτίωση της μικροκυκλοφορίας του αίματος ενώ παράλληλα μειώνει το ποσοστό των σκουρόχρωμων κηλίδων που αναπτύσσονται με τον ήλιο. Άρα η βιταμίνη C είναι ιδανική και για την αποφυγή δημιουργίας πάνάδων ή την μείωσή τους.
Βιταμίνη Κ: δρα αποτελεσματικά στην εμφάνιση της ακμής.
Συνένζυμο Q10: βοηθά την αναγέννηση της βιταμίνης Ε και λειτουργεί ενάντια στην χαλάρωση, άρα οι πιο μεγάλες ηλικίες την χρειάζονται.
Βασικά λιπαρά οξέα (Ωμέγα 3, Ωμέγα 6, λινολεϊκό οξύ): προστατεύουν την ακεραιότητα της επιδερμίδας και την ενυδάτωση του δέρματος οπότε οι μεγαλύτερες ηλικίες και ειδικά αυτές που έχουν αφυδατωθεί πρέπει να λάβουν αυτό το σκεύασμα.
Πολυφαινόλες και φλαβονοειδή (π.χ. πράσινο τσάι και κόκκινο κρασί είναι πλούσια σε τέτοια συστικά): βελτιώνουν την ποιότητα του δέρματος και τις λεπτές ρυτίδες.
Ισοφλαβίνες: απαραίτητο συμπλήρωμα μετά την εμμηνόπαυση οι ισοφλαβόνες με δράση φυτοοιστρογόνων που υποκαθιστούν τα παραγώμενα οιστρογόνα του οργανισμού, εμποδίζουν την περαιτέρω καταστροφή του κολλαγόνου και αυξάνουν και το πάχος της επιδερμίδας.
– Πρέπει να αποφεύγουμε την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής όταν ακολουθούμε φαρμακευτική αγωγή. Αν έχουμε παράδειγμα θυρεοειδή και παίρνουμε φάρμακα για να το ρυθμίσουμε πρέπει να αποφεύγουμε συμπληρώματα που έχουν μέσα ιώδιο.
– Αποφεύγουμε την πρόσληψη της βιταμίνης Κ σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε φάρμακα για την ρύθμιση της πήξης του αίματος. Επίσης, αποφεύγουμε τα συμπληρώματα διατροφής με ginseng αν έχουμε υπέρταση.
– Τα αναλγητικά φάρμακα όπως depon, postan και οτιδήποτε είναι για τον πόνο, μειώνουν τα αποθέματα βιταμίνης Κ και C.
-΄Οταν παίρνουμε αντιόξινα φάρμακα για το στομάχι μας εξαντλούν τα αποθέματα της Α και της B1.
– Τα φάρμακα που είναι αντιβιοτικά επηρεάζουν όλα τα αποθέματα των βιταμινών και αφήνουν ανεπηρέαστα μόνο αυτά της βιταμίνης Ε.
– Αν κάποια γυναίκα παίρνει αντισυλληπτικά χάπια επηρεάζει τα αποθέματα της βιταμίνης Α και C.
Από τον Δερματολόγο Στέλιο Αγγελίδη
Website: www.narcissusangelidis.gr
Facebook: www.facebook.com/NarcissusAngelidis/