Λίγο πριν την έλευση του 2020 κι όλοι ευελπιστούμε, ευχόμαστε και προσευχόμαστε για μια καλύτερη χρονιά. Με βασική αρχή «να μην ζήσουμε όσα αντέχουμε», ο καθένας έχει τα γούρια του, που περιμένει να του φέρουν «καλή τύχη».
Κάνουμε δώρα, παίρνουμε δώρα! Κι όταν πρόκειται για γούρια, τότε αυτά έχουν την τιμητική τους αφού προκαλούν την … τύχη! Τα γούρια κρύβουν μια ιστορία χρόνων για κάθε λαό και αποτελούν ένα δώρο αγάπης για τους ξεχωριστούς ανθρώπους της ζωής μας.
Τι συμβολίζουν όμως και ποια είναι τα πιο δημοφιλή;
Ρόδι: Πρόκειται για το πιο δημοφιλές γούρι εδώ και χιλιάδες χρόνια και θεωρείται από διάφορους λαούς και πολιτισμούς ως σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας. Οι αρχαίοι Έλληνες πριν κατοικήσουν σε ένα νέο σπίτι έσπαγαν στο κατώφλι του ένα ρόδι, πράγμα που κάνουμε ακόμα και στις μέρες μας και ιδιαίτερα ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.
Πέταλο: Το πέταλο του αλόγου είναι το σύμβολο της δύναμης και της ευτυχίας και μας προφυλάσσει από το κακό μάτι. Χρόνια τώρα το κρεμάμε στην κεντρική πόρτα του σπιτιού με το άνοιγμα προς τα πάνω. «Αν βρεις τυχαία πέταλο», έλεγαν οι παλιοί, «τότε θα έχεις μεγάλη τύχη στη ζωή σου, ειδικά αν έχει επτά τρύπες». Το πέταλο που είναι από σίδερο φέρνει γούρι γιατί ο σίδηρος που συνδέεται με τον πλανήτη Άρη θεωρείται πως διαθέτει εξαιρετικές ιδιότητες.
Καράβι: Το καράβι συμβολίζει το ταξίδι της ζωής και πιο συγκεκριμένα την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή. Παρότι είχε συνδεθεί με αποχωρισμούς λόγω των ναυτικών που έφευγαν μακριά, το καραβάκι δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους.
Τετράφυλλο τριφύλλι: Είναι σύμβολο καλοτυχίας, δόξας, πλούτου, αγάπης και υγείας. Τα φυλαχτά σε σχήμα τετράφυλλου τριφυλλιού θεωρούνται ότι φέρνουν τύχη.
Κλειδί: Το κλειδί θεωρείται καλότυχο, γιατί συμβολίζει το μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε για να ανοίξουμε τις πόρτες που θα μας οδηγήσουν στην ευτυχία. Στην αρχαία Ελλάδα τα κλειδιά είχαν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς αντιπροσώπευαν το κλειδί της ζωής, που ξεκλείδωνε την «πόρτα» από την οποία περνούσαν οι ευχές προς τους θεούς.
Δεκάρα: Μπορεί να μην έχουμε πια τη δραχμή, αλλά η δεκάρα αποτελεί το σύμβολο του πλούτου. Οι παλιοί συνήθιζαν να έχουν μία δεκάρα στο πορτοφόλι τους, για να είναι πάντα γεμάτο.
Μάτι: Το μάτι προστατεύει από το κακό – τη βασκανία. Μικρές μπλε χάντρες σε σχήμα ματιού φοριούνται για προστασία από το μάτιασμα.
Ελιά: Σύμβολο του ελληνισμού, του πολιτισμού και της ειρήνης. Θεωρείται το δέντρο του καλού, της ελπίδας και αγγελιοφόρος του θείου ελέους. Χρησιμοποιείται στα γούρια ως σύμβολο αφθονίας και γονιμότητας.
Σκόρδο: Από τα αρχαία χρόνια και το Μεσαίωνα το σκόρδο θεωρούνταν ως εξαίρετο φάρμακο και αφροδισιακό. Επίσης το είχαν σαν φυλακτό ενάντια στα κακά δαιμόνια και τους βρικόλακες καθώς και κατά του ματιάσματος.
Σπίτι: Τα σπίτια αποτελούν σύμβολο της οικογενειακής αγάπης και θαλπωρής. Κυρίως χρησιμοποιούνται στα γούρια νιόπαντρων ζευγαριών και σε κάθε περίπτωση νέας εγκατάστασης σε καινούριο σπίτι.
Χρήματα: Αν βρείτε χρήματα στο δρόμο το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χαρείτε! Τα χρήματα συμβολίζουν καλή τύχη για τα επαγγελματικά θέματα. Στο Μεσαίωνα, τα νομίσματα εξέφραζαν την εξουσία μιας πολιτείας, ενός βασιλιά ή ενός άρχοντα. H δύναμη του νομίσματος στηρίζεται σε δύο στοιχεία: στα σύμβολα τα οποία έχουν χαραχτεί πάνω σε αυτά αλλά και στη διπλή όψη τους που ταυτίζεται με την ίδια την αντίφαση της ζωής.
Καρδιά: Σύμβολο αγάπης και καλής υγείας. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η καρδιά τροφοδοτούσε το σώμα με θερμότητα. Ο Αριστοτέλης δε και πολλοί άλλοι φιλόσοφοι πίστευαν ότι η καρδιά έλεγχε το λόγο, τη σκέψη και το συναίσθημα.
Καμπανάκια – Κουδούνια: Φοριούνται σαν φυλαχτό ενάντια σε δαιμόνια. Λέγεται ότι οι δαίμονες δεν αντέχουν τον ήχο της καμπάνας. Ο ήχος των κουδουνιών θεωρείται πως καλεί τη φύση να ξυπνήσει και να υποδεχθεί την άνοιξη. Σύμφωνα με την εκκλησία, οι εύηχες καμπάνες καλούν τους πιστούς να προσέλθουν στην Εκκλησία.
Άγγελοι: Προστάτες και αγγελιοφόροι καλών νέων, αποτελούν ένα αγαπημένο σύμβολο για τα γούρια για τη νέα χρονιά.