Οι Αποκριές. Αγαπημένη γιορτή του χρόνου, που μπορεί οι περισσότεροι να τη συνδέουν με το καρναβάλι της Πάτρας, όμως οι Απόκριες ανέκαθεν εμπλεκόταν και με την αστική κουλτούρα, για την οποία ήταν ένα φαντασμαγορικό σόου με πρωταγωνιστές λαμπερούς καλεσμένους.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια η κρίση να έβαλε stop ακόμα και σε ιστορικά event, όπως στο αποκριάτικο πάρτι στο κτήμα Νάσιουτζικ, που δίνονταν για πάνω από 20 χρόνια, και στις τρελές νύχτες στα σαλόνια του Λάκη Γαβαλά στην Κηφισιά, αλλά όλοι οι μασκέ χοροί έχουν αφήσει τη δική τους ιστορία στην αθηναϊκή κοινωνία, ο καθένας για τον δικό του ξεχωριστό λόγο.

Από τη δεκαετία του ΄50, που τέτοιες μέρες πήγαιναν ντυμένοι ντόμινο με απαραίτητο αξεσουάρ τη μάσκα στο χορό του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» και στα φημισμένα bal de tete της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου «Κινγκ Τζόρτζ» Καίτης Καλκάνη ως τους αποκριάτικους χορούς της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων και των μασκέ συγκεντρώσεων  στα σαλόνια της «ξανθιάς αρχόντισσας της Πλατείας Συντάγματος» Λητώς Κατακουζηνού, με σταθερούς καλεσμένους τον Γιάννη Τσαρούχη (που επιμελείτο και την αποκριάτικη αμφίεσή της), τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Χατζηκυριάκο Γκίκα, τον νεαρό, τότε, ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο και λοιπά μέλη της αθηναϊκής ελίτ. 

Διαβάστε επίσης: Γιάννης Βούρος, ο σχεδιαστής μόδας που έγραψε ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο

Στα 60ς, οι μεγάλες οικογένειες (Καρέλλα, Μπότση, Νομικού, Μπρούδου), συναγωνίζονταν σε ποιο σπίτι θα γίνει το μεγαλύτερο απόηχο πάρτι. Η μόδα ήταν να έχουν κάποιο συγκεκριμένο θέμα και οι παλιοί Αθηναίοι θυμούνται το πάρτι «Μια βραδιά στο λιμάνι», όπου οι chic grand dames των Αθηνών ντύθηκαν όλες πόρνες.

Την ίδια δεκαετία στο ξενοδοχείο «Πλάζα» της Νέας Υόρκης, ο Τρούμαν Καπότε οργάνωνε τον πιο διάσημο χορό μασκοφόρων όλων των εποχών με θέμα «Black and White» και καλεσμένους από τον Νιάρχο μέχρι τον Ανιέλι και από τους Μπάρτον μέχρι την Κέι Γκράχαμ, εκδότρια της «Washington Post». 

Στην κοσμική Αθήνα τις επόμενες δεκαετίες θα λάμψουν τα αποκριάτικα πάρτι του Ντίμη Κρίτσα, του Τάσου Μελετόπουλου, του αξέχαστου Γιώργου Ζούλια και του Άγγελου Δρούλια, του συλλέκτη Δημήτρη Πιερίδη στην Πινακοθήκη του στην Γλυφάδα, με επίσημη καλεσμένη την Ειρήνη Παπά αλλά και τον νεαρό, τότε, ηθοποιό Στράτο Τζώρτζογλου.

Διαβάστε επίσης: Τα μυθικά ρεβεγιόν στο «Gstaad Palace», στο φημισμένο θέρετρο των Ελβετικών Άλπεων

Αναμφισβήτητα στα πιο χλιδάτα αποκριάτικα καλέσματα της κοσμικής Αθήνας των τελευταίων χρόνων, πριν την κρίση, που έγιναν «talk of the town», συγκαταλέγονται τα πάρτι του Λάκη Γαβαλά. Ο γλεντζές επιχειρηματίας τα καθιέρωσε στις αρχές τις δεκαετίας του ΄90, στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων του στην Λ. Κηφισίας, με best of το «Dracula party» και καλεσμένους από τον Τζίγκερ (σ.σ. Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη και την Τζένη Μπαλατσινού ως τον Βασίλειο Κωστέτσο και τον Ηλία Μιχαλόλια). 

Στη συνέχεια η φαντασμαγορική γιορτή με τις εκπληκτικές μεταμφιέσεις και τα τολμηρά σόου, μεταφέρθηκε στο σπίτι του, στην Λ. Τατοίου 29 στην Κηφισιά.

Εκεί στις βραδιές με θέμα «Φτερά και Πούπουλα», «Ζούγκλα και Άγρια Ζώα», «Εσώρουχα», πρωταγωνίστριες εκτός από την αδερφή του Νότα, ήταν οι αγαπημένες του φίλες Νατάσα Λιακουνάκου, Βίκη Βωβού, Νταίζη Μανιατοπούλου.

Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

(Στη φωτογραφία εξωφύλλου: 1986. Η εθνική μας σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, σε πάρτι με θέμα «Μεσοπόλεμος»)