Γεννημένος σαν σήμερα, στις 27 Οκτωβρίου του 1878, στο χωριό Στούνεν Ίζβορ, στην περιοχή Τραν της δυτικής Βουλγαρίας, ο Stamen Grigorov είναι γνωστός για την ανακάλυψη του Γαλακτοβάκιλλου, του βακτηρίου που είναι απαραίτητο για τη ζύμωση του γιαουρτιού. Ο Grigorov είχε εκδηλώσει θαυμασμό για τα οφέλη που έχει στην υγεία το γιαούρτι, οπότε αποφάσισε να το αναλύσει με μικροσκόπιο.
Μετά από χιλιάδες πειράματα, το 1905, βρήκε τελικά αυτό που έψαχνε: τον μικροοργανισμό σε σχήμα ράβδου που προκαλεί τη ζύμωση του γιαουρτιού. Αργότερα το ίδιο έτος, ο Grigorov ανέλαβε θέση ως επικεφαλής γιατρός σε τοπικό νοσοκομείο στη γενέτειρά του, το Τραν. Το 1906, κυκλοφόρησε ένα πρωτοποριακό έγγραφο που έδειχνε την πρώτη χρήση των μυκήτων πενικιλίνης κατά της φυματίωσης. Συνέχισε αυτή την έρευνα και εργάστηκε ως γιατρός σε όλη την υπόλοιπη ζωή του, σώζοντας χιλιάδες ζωές στην πορεία.