Ο τίτλος «The Greek Sale» είναι γνώριμος στους φιλότεχνους που παρακολουθούν δημοπρασίες. Σημαίνει ότι ένας οίκος διοργανώνει μια βραδιά με έργα Ελλήνων δημιουργών – και το Λονδίνο είναι συνηθισμένος τόπος διεξαγωγής τους.
Το επόμενο Greek Sale του οίκου Bonhams θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στη New Bond Street του Λονδίνου. Δεν χρειάζεται, βέβαια, να βρεθεί κανείς εκεί για να πλειοδοτήσει.
«Κατά τη διάρκεια του τελευταίου lockdown παρουσιάσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα που ονομάζεται “Live behind Closed Doors”», εξηγεί από την πλευρά του οίκου Bonhams η Αναστασία Ορφανίδου, ειδικός στον τομέα της Ελληνικής Τέχνης.
«Βασικά, ο δημοπράτης βρίσκεται στο βήμα όπως συνήθως και η πλειοδοσία γίνεται μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου, ή με προσφορές που έχουν κατατεθεί νωρίτερα. Η βασική διαφορά για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, βέβαια, είναι ότι δεν μπορούν να είναι οι ίδιοι παρόντες. Ο τρόπος αυτός αποδείχτηκε επιτυχημένος και μάλιστα παρατηρήσαμε αύξηση των συμμετεχόντων online – σε ορισμένες δημοπρασίες μέχρι και 30%. Ο Bonhams λάνσαρε επίσης μια νέα εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες συσκευών Apple να έχουν μια ακόμα καλύτερη εμπειρία θέασης των έργων που τους ενδιαφέρουν και να πλειοδοτήσουν ανάλογα».
Η δημοπρασία περιλαμβάνει έργα του 19ου και του 20ού αιώνα, από πίνακες του Κωνσταντίνου Βολανάκη, του Γεωργίου Ιακωβίδη και του Γιάννη Τσαρούχη, μέχρι φωτογραφικές δημιουργίες του Λουκά Σαμαρά.
«Για μένα, ξεχωρίζουν τρία έργα», επισημαίνει η Αναστασία Ορφανίδου. «Το “Ομηρικό με τον ήρωα” του Εγγονόπουλου, και δύο έργα του Παρθένη, τα οποία είχαν δημιουργηθεί για το Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας. Και οι τρεις πίνακες είναι εξαιρετικής ποιότητας, αντάξιοι έργων που βρίσκονται σε εθνικά και διεθνή μουσεία. Περιμένω ότι θα συγκεντρώσουν μεγάλο ενδιαφέρον».
Για να φτάσει το έργο ενός καλλιτέχνη σε δημοπρασία, πρέπει να υπάρχουν στοιχεία από προηγούμενες πωλήσεις έργων του, ώστε να βγει μια τιμή εκτίμησης. Αυτό είναι εύκολο για τους παλιότερους δημιουργούς, ωστόσο η γκάμα περιλαμβάνει και πιο νέους που έχουν τραβήξει την προσοχή συλλεκτών.
Όπως επισημαίνει η Αναστασία Ορφανίδου, η αγορά στην οποία απευθύνονται τα Greek Sales παραμένει σταθερή. «Πάρτε για παράδειγμα την προηγούμενη σχετική δημοπρασία τον Μάιο», λέει. «Συγκέντρωσε 1,8 εκατομμύρια στερλίνες, με την πώληση του 65% των έργων. Η πλειονότητα των αγοραστών είτε κατοικεί στην Ελλάδα είτε έχει κάποια σχέση με τη χώρα, όμως τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αυξημένο ενδιαφέρον από αγοραστές άλλων εθνικοτήτων, ειδικά για έργα μεταπολεμικών καλλιτεχνών και καλλιτεχνών της εξέχουσας γενιάς του ’30».
Στον κατάλογο της δημοπρασίας περιλαμβάνονται επίσης 14 έργα από ελβετική συλλογή με απολύτως ελληνικό θέμα. Πρόκειται για πορτρέτα αγωνιστών του 1821 και, ενόψει της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, είναι ίσως η πιο κατάλληλη στιγμή να βγουν στην αγορά.