Ο Δημήτρης Λάλος, με όχημα το ομηρικό έπος, επιχειρεί αφενός την ανάδειξη του μύθου από την σκοπιά του Έκτορα – μία σπάνια προσέγγιση του κειμένου- αφετέρου την «αποκατάσταση» του ήρωα στη θέση που του αρμόζει, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τα υψηλά ιδανικά που διέπουν τα Ομηρικά Έπη.
Το τέλος του τρωικού πολέμου δεν συμπίπτει με το θάνατο του Αχιλλέα, αλλά με τον νεκρώσιμο νόστο του Έκτορα και τις εκδηλώσεις του πένθους και πόνου που κορυφώνονται με τα ταφικά έθιμα της καύσης και ταφής του τρωικού ήρωα.
Η μήνις του νικητή ή η ηρωική πορεία του ηττημένου;
Η παράσταση πραγματεύεται την κάθαρση του ατιμασμένου νεκρού, του υπερασπιστή της Τροίας, του αρνητή του πολέμου, του ειρηνοποιού, του άνδρα της λευκόχειρης Ανδρομάχης, του πατέρα του Αστυάνακτα, του γιου του Πριάμου και της Εκάβης, του αρχηγού των Τρώων, του αδελφού τού Πάρη, του στοχαστή: «Εἷς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης». Του Τρώα Ήρωα, του στοργικού, του Φόβου των Αχαιών.
Η Αθηνά παραστέκει σύμμαχος στον Αχιλλέα την ώρα της πτώσης του Έκτορα, ο οποίος ξέρει πλέον ότι το τέλος πλησιάζει. Αποφασίζει να αγωνιστεί μέχρι θανάτου και ατιμάζεται από τον πανηγυρίζοντα υβριστή.
Ο Έκτορας επιδίωξε το αδύνατο, πιστός στο χρέος και έκανε την υπέρβασή του.
Κυρίαρχο στοιχείο της παράστασης είναι ο Λόγος, ο Λόγος του Ομήρου, ο πρόγονος του τραγικού Λόγου.
Στο κείμενο «Έκτορος Κάθαρσις» έχουν απομονωθεί όλοι οι στίχοι, ετεροαναφορικοί ή αυτοαναφορικοί, σχετικά με τον Έκτορα και αποδίδονται με τη μορφή ραψωδιακής αφήγησης, συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση: Δημήτρη Μαρωνίτη, μουσικό επί σκηνής – Πρωτότυπη Μουσική: Αλέξη Κωτσόπουλου, Ενδυματολόγου: Δήμητρας Λιάκουρα
Tempus Verum-Εν Αθήναις (Ιάκχου 19, Γκάζι, τηλ.: 210 3425170)
Σάββατο και Κυριακή στις 20:00
Διάρκεια: 70′ χωρίς διάλειμμα
Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου θα γίνει πρεμιέρα στο έργο του Χριστόφορου Χριστοφή «Νιζίνσκι, Η προφητεία της φωτιάς».
Ο Δημήτρης Λάλος με αφορμή το κείμενο του Χριστόφορου Χριστοφή «Νιζίνκι, η προφητεία της φωτιάς» διερευνά το ανθρώπινο σώμα που είναι για τον Νιζίνσκι ταυτόχρονα το θέμα και το μέσον. «Ένας κόσμος χωρίς πόνο θα ήταν ένας κόσμος ηλιθίων» μοιάζει να μας λέει ο Νιζίνσκι, μέσα από το άσυλο, τη φυλακή του…
Κείμενο: Χριστόφορος Χριστοφής, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος, Εικαστικό περιβάλλον: Μαρινέλα Καλαϊτζαντωνάκη, Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης, Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος
Παίζουν: Αντίνοος Αλμπάνης, Κρίστελ Καπερώνη, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Γιάννης Κατσιμίχας.
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά