Ο τίτλος παραπέμπει στο αρχαίο κινέζικο παζλ στο περίγραμμα του οποίου ο παίκτης κατασκευάζει ένα σχήμα με επτά πλακίδια διαφορετικού σχήματος. Τα πλακίδια αυτά μπορούν να σχηματίσουν αναρίθμητες μορφές. Κατά συγγενή αναλογία,  τα πολύπτυχα αφηγηματικά έργα του Αναστασίου, καθώς εξηγεί ο ίδιος, συνδυάζουν περισσότερες από μία εικόνες και συνδυάζονται με περισσότερους από έναν τρόπους.

Τα έργα έχουν ως  βασικό άξονα το στοιχείο της αινιγματικής αφήγησης η οποία, εσκεμμένα, αφήνεται ανοιχτή σε εκδοχές. Ο καλλιτέχνης αφηγείται, προβάλλει  μια προσωπική εκδοχή της πραγματικότητας. Ο θεατής καλείται να συμμετάσχει, να δημιουργήσει μια άλλη προσωπική  εκδοχή, δηλαδή να ερμηνεύσει  την αφήγηση- ακόμη και να την αλλάξει τελείως.

Δημήτρης Αναστασίου

Τα έργα έχουν αναπαραστατικό και ρεαλιστικό χαρακτήρα – απόρροια δυνατού σχεδίου και εξαιρετικής ζωγραφικής δεξιότητας. Ο ρεαλισμός αναπαριστά και παραπέμπει σε καθημερινές εικόνες, σε γνώριμα στιγμιότυπα- ντοκουμέντα. Στην συνέχεια, όμως, η διάρθρωσή τους σε σύνολα-πολύπτυχα συγκροτεί  μία άλλη ανοίκεια και αποσταθεροποιητική πραγματικότητα: αναμειγνύονται αλήθειες, ψευδαισθήσεις, ουτοπίες, αμφιλεγόμενες καταστάσεις, αναπάντητα ερωτηματικά, έλλειψη βεβαιότητας. Έτσι, η “ρεαλιστική” απεικόνιση της καθημερινότητας φθάνει να αντανακλά υπαρξιακά αιτήματα με διφορούμενες απαντήσεις και ακατανόητα συμπεράσματα. Τα παρεμβαλλόμενα διάκενα  εισάγουν την αυθαίρετη μετάβαση από τον έναν χώρο στον άλλο και από τον έναν χρόνο στον άλλο. Τα έργα, έτσι, γίνονται ζωγραφικά καρέ σε μία σκηνοθετημένη, σχεδόν κινηματογραφική παρουσίαση.

Σε όλες του τις εκθέσεις ο Αναστασίου πραγματεύεται τα ίδια ερωτήματα. Ζωγραφίζει την ασάφεια, την αμφιβολία, την αυταπάτη, την ψευδο-κανονικότητα και, τελικά, το κρυμμένο κενό.

Στην φετινή εικαστική περίοδος η CITRONNE Gallery,  επιχειρεί να εκφράσει την αυξανόμενη ανησυχία, την αμφιβολία και την αβεβαιότητα, οι οποίες χαρακτηρίζουν την τρέχουσα εποχή. Η έκθεση του Δημήτρη Αναστασίου «Τάνγκραμ», εντάσσεται στο φετινό θεματικό πλαίσιο.  Οι αναπάντεχες αλλαγές και εξελίξεις στον κόσμο μας, ο καταιγισμός της συχνά ανεξέλεγκτης ή και κατευθυνόμενης πληροφορίας, οι απροσδιόριστοι νέοι κίνδυνοι δημιουργούν την αίσθηση του κενού στην γνώση, στην κατανόηση και στην ασφάλεια. Ο συνεπαγόμενος φόβος, «Vacui», είναι η θεματική την οποία επιλέγει η γκαλερί για να πλαισιώσει τα έργα των καλλιτεχνών – συνεργατών της.

Η έκθεση «Τάνγκραμ» είναι η πρώτη έκθεση του ζωγράφου στην CITRONNE Gallery και σηματοδοτεί το ξεκίνημα της συνεργασίας του με την γκαλερί.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο με κείμενα των: Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Δημήτρη Αναστασίου, Αλέκου Κυραρίνη.