Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ – Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων ταξιδεύει την ελληνική δημιουργικότητα στο μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ και αγορά κινουμένων σχεδίων του κόσμου που γίνεται στο Annecy (Αννσύ) της Γαλλίας, στην καρδιά των γαλλικών Άλπεων.

Σε συνέχεια μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2017 και αναπτύχθηκε με συνέπεια, ο συλλογικός φορέας των επαγγελματιών του Ελληνικού Animation και το σήμα «Greece Animated» βρίσκεται στην καρδιά των διεθνών καλλιτεχνικών και εμπορικών εξελίξεων του κλάδου. Με τη στήριξη του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και φέτος, η ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ συμμετέχει, ψηφιακά λόγω των έκτακτων συνθηκών δημόσιας υγείας, στην οπτικοακουστική αγορά (MIFA) του Annecy με 15 εκπροσώπους. 

Η ψηφιακή εκδοχή του μεγαλύτερου γεγονότος animation στον κόσμο θα διαρκέσει από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου 2020 με πάνω από 10.000 συμμετέχοντες.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Πάνος Κουάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ δήλωσε: «Είμαστε μαζί με την κοινότητα του Ελληνικού Animation ακόμη και στις φετινές δύσκολες συνθήκες και αισθανόμαστε υπερήφανοι που το ελληνικό ταλέντο στα κινούμενα σχέδια βρίσκει σταδιακά τη θέση που του αξίζει. Το ΕΚΟΜΕ στέκεται αρωγός σε κάθε δράση εξωστρέφειας του οπτικοακουστικού κλάδου της χώρας μας».

Ο Πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, Βασίλης Κ. Καραμητσάνης ανέφερε σχετικά: «Η κοινότητα των κινουμένων σχεδίων στη χώρα δεν πτοείται  και έτσι βρισκόμαστε και φέτος παρόντες στο μεγαλύτερο φεστιβάλ του κόσμου για τον κλάδο μας και ελπίζουμε σε σημαντικά αποτελέσματα».

«Η ΑΦΙΣΑ ΕΛΛΑΣ είναι ο συλλογικός φορέας των δημιουργών κινουμένων σχεδίων στη χώρα, των δημιουργών animation που ιδρύθηκε το 2015 και μετρά πλέον πέντε χρόνια ζωής» εξηγεί στο Asist o Βασίλης Καραμητσάνης και συνεχίζει: «Αυτός ο φορέας συγκεντρώνει όλη τη δημιουργική βιομηχανία των κινουμένων σχεδίων της χώρας, δηλαδή παραγωγούς, δημιουργούς animation, χρηματοδότες, εκπροσώπους φεστιβάλ, διανομής».

Ποιος είναι ο στόχος της Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων;

«Στόχο έχουμε την ανάπτυξη της εγχώριας κοινότητας και αγοράς των κινουμένων σχεδίων, δηλαδή τη διάχυση κινουμένων σχεδίων στο ελληνικό κοινό. Εννοείται πως θέλουμε το ελληνικό ταλέντο στα κινούμενα σχέδια να έχει εξαγωγή στο εξωτερικό και να προσελκύουν συμπαραγωγές».

Ποια είναι η πορεία της Ελλάδας στα κινούμενα σχέδια;

«Η Ελλάδα δεν ήταν στο χάρτη μέχρι πρόσφατα. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει γίνει πολύ μεγάλη ανάπτυξη σ’ αυτό τον κλάδο, παγκοσμίως. Η Ελλάδα άρχισε με ταχύτητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις κι έτσι έχουμε πολλούς δημιουργούς που βραβεύονται σε διεθνή φεστιβάλ και συμμετέχουν σε διεθνείς συμπαραγωγές. Φέτος, είναι η τέταρτη χρονιά που έχουμε παρουσία στο μεγαλύτερο φεστιβάλ του κόσμου στα κινούμενα σχέδια. Κι αυτό το φεστιβάλ γίνεται σε μια περιοχή μαγευτική».

Ποια είναι η ενασχόλησή σας με τα κινούμενα σχέδια;

«Εγώ είμαι δικηγόρος στο επάγγελμα και οι  βασικές μου σπουδές ήταν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκεί ήμουν εθελοντής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης, που αποτελεί το μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός στη χώρα. Κάπως  έτσι κόλλησα το μικρόβιο, γενικά για το σινεμά. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2008 συνίδρυσα ένα μικρό φεστιβάλ κινουμένων  σχεδίων στη Σύρο, το Aniμasyros. Πρόκειται για ένα διεθνές φεστιβάλ και φόρουμ κινουμένων σχεδίων. Αυτό έγινε γρήγορα γνωστό και σήμερα το Aniμasyros συγκαταλέγεται στα 20 σημαντικότερα φεστιβάλ του animation στον κόσμο. Και σιγά σιγά, επειδή είχα αυτή την πορεία στα animation, για πρώτη φορά η Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων δεν επέλεξε έναν δημιουργό ή έναν παραγωγό ως πρόεδρο, αλλά έναν δικηγόρο που βεβαίως ασχολείται στον ελεύθερό του χρόνο εντατικά με το animation».

Τι προσδοκάτε από το ψηφιακό σας ταξίδι στη Γαλλία;

«Να αναδειχθούν πολλές συνέργειες για τον τομέα των κινουμένων σχεδίων της Ελλάδας και κυρίως ολοένα και περισσότερο η ελληνική δημιουργικότητα στα οποτικοακουστικά να είναι παρούσα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Εμείς, που το κάνουμε από τη σκοπιά και το μετερίζι του animation, θέλουμε να βλέπουμε κι άλλες μορφές κινηματογράφου να έχουν ολοένα εντονότερη παρουσία. Να πάει καλά και ο ελληνικός κινηματογράφος συνολικά και το ελληνικό animation. Κι αυτό βεβαίως δεν γίνεται τυχαία. Γίνεται με συντεταγμένες δράσεις, με στήριξη από την πολιτεία, με ένωση δυνάμεων».

Η δράση αυτή της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού 75 χρόνων δημιουργίας ελληνικών κινουμένων σχεδίων (1945-2020), οι εκδηλώσεις του οποίου βρίσκονται υπό την αιγίδα και υποστηρίζονται συνολικά από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.